Karmelita -pyszne ciasto
Składniki
CIEMNE CIASTO4 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki2 płaskie łyżeczki kakaosoda oczyszcz. na koniec łyżeczki1,5 łyzeczki proszku do pieczeniaMASA KOKOSOWA3 szklanki mleka1 szklanka cukru1 kostka masła30 dkg kokosuMASA TOFFI1 puszka mleka skondensowanego słodzonego1 kostka masła
Ubić białka na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku, na końcu dodać mąkę, kakao,proszek sodę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wylać na blechę,włożyć do ciepłego piekarnika i piec ok. 20 min.------------------------------------------------------------------------------------------------Nastepnie upiec jasne ciasto z takich samych składników tylko bez kakao.------------------------------------------------------------------------------------------------2,5 szklanki mleka gotować z kokosem 10 min.dodać cukier i masło. Pod koniec gotowania wlać 1/2 szklanki z 2 łyzeczkami mąki ziemniaczanej. Gorącą masę dać na ciemne ciasto.------------------------------------------------------------------------------------------------Masę budyniową nakryć jasnym ciastem.------------------------------------------------------------------------------------------------Puszkę mleka włożyć do wody i gotować 3 do 4 godz.Ostudzić.Do utartego masła dodać karmel. Następnie gotową masa posmarować jasne ciasto. Na końcu posypać zmielonymi orzechami. ------------------------------------------------------------------------------------------------DOBRA RADAPo upieczeniu biszkoptów układamy w tej samej blaszce wg kolejności od spodu.1 ciemne ciasto2 masa kokosowa3 jasne ciasto4 masa toffiPOLECAM BO CIASTO Z TAKICH SKŁADNIKÓW JEST BARDZO DOBRE.
guldek2