Ciasto z serem, jabłkami i masą brzoskwiniową
Składniki
Biszkopt (oczywiście można wg swojego przepisu z 5 jaj).Biszkopt:5 jaj1/2 szkl. cukru1 szkl. mąki pszennej1/2 szkl. mąki ziemniaczanej1/2 szkl. oleju1 łyżeczka proszkuWkładka serowa:80 dag sera3/4 szkl. cukru6 jajek1 margarynabudyńMasa brzoskwiniowa:1 budyń śm. na 3/4 (Delecta)2 szkl.mleka3/4 kostki margaryny1 galaretka brzoskwiniowa1 szkl. wodyMasa jabłkowa:1 kg jabłekgalaretka brzoskwiniowa3 łyżki cukruWierzch:biała czekoladawiórki kokosowe
1. Biszkopt upiec, przekroić na pół, nasączyć ponczem!!2. Wkładka serowa. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, następnie żółtka, budyń a na końcu pianę z białek. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec ok. 1 h3. Masa brzoskwiniowa. Rozpuścić galaretkę w 1 szkl. wody.Ugotować budyń. Zostawić do ostygnięcia, po czym utrzeć z margaryną. Do utartego kremu dodać wystudzoną galaretkę razem zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć na biszkopt, bo masa będzie stygnąć.4. Masa jabłkowa.Jabłka obrać, pokroić w plasterki i smażyć na patelni, dodać 3 łyżki cukru, gdy się już praktycznie uprażą wsypać suchą galaretkę.5. Wierzch:Czekoladę białą rozpuścić w garnuszku i dodać 6 łyżek mleka.biszkopt - masa brz. - biszkopt - jabłka - wkładka serowa - polewaZ podanych proporcji składników masy brzoskwiniowej wyjdzie mniejsza warstwa, niż na obrazku, ponieważ masy wyszło mi zbyt dużo przez co ciasto jest bardzo wysokie.Proponowałabym wkładkę serową włożyć w środek ciasta (nie tak jak na obrazku, gdzie jest ostatnią warstwą). Tzn. bisz.- masa brz.- wkładka serowa - jabka - biszkopt (choć niekoniecznie).
guldek2