Cherii
Pyszne ciasto wiśniowe
Przepis pochodzi z książki kucharskiej Bajaderka.Przygotowanie: ok. 1 godz.Pieczenie: 10 min.Trudność: łatwy
Składniki
•
I. Spód ciasta:
3 białka
2 paczki pokruszonych herbatników
1 paczka wiórków kokosowych
3 łyżki cukru
15 dag orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki krupczatki
II. jeden cienki placek biszkoptowy
III. Krem:
2,5 szkl. mleka
2 budynie wiśniowe
3 żółtka
1,5 margaryny
ok. 1 szkl. cukru
2 wiśniowe galaretki
2 paczki delicji o smaku wiśniowym
IV. Dowolna polewa
Etapy przygotowania
1.
Wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej. Wykonanie spodu ciasta: Ubić pianę z białek. Dodać cukier i pozostałe składniki. Wymieszać i rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec.
2.
Wykonanie kremu: Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
3.
Żółtka rozprowadzić w niewielkiej ilości mleka, przecedzić i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z cukrem. Ugotować z tego budyń. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając połączyć z 1/2 kostki margaryny. Wystudzić.
4.
Pozostałą kostkę margaryny utrzeć dodając wystudzony budyń. Połączyć z tężejącą galaretką. Krem podzielić na dwie części. Jedną część rozprowadzić na spodzie ciasta. Następnie ułożyć delicje i pozostały krem. Przykryć plackiem biszkoptowym. Udekorować dowolną polewą.
fot.: DN
Ocena przepisu
4.36/5 (209 głosów)
Początek formularza
Dół formularza
piotr6631