rogaliki krucho-drozdzowe.doc

(90 KB) Pobierz

 

Składniki:

5 dag drożdży

szklanka śmietany 18%

1 kg mąki

2 kostki margaryny

szczypta soli

 

 

do nadziewania: marmolada o ulubionym smaku lub budyń śmietankowy/ waniliowy

 

cukier puder lub lukier do ozdoby

 

Drożdże pokruszyć w letniej śmietanie (wcześniej lekko podgrzanej), wymieszać z odrobiną cukru i posypać rozczyn szczyptą mąki. Odstawić do minimalnego wyrośnięcia. Nie trzeba czekać, aż drożdże „pójdą w górę”. W misce lub na stolnicy połączyć/posiekać mąkę z tłuszczem i szczyptą soli. Dodać wyrośnięte drożdże. Ciasto dobrze wyrobić. Wałkować i wykrajać trójkąty, na których kładziemy nadzienie i zawijamy, formując kształty rogali. Układać na blasze rogaliki i piec we wcześniej nagrzanym do 180º piekarniku, przez ok. 20 minut (do czasu aż się zrumienią). Gotowe rogale polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin