GMO - Obietnice i fakty Prof. S.K. Wiąckowski
Od: StopCodex <36462@mailer.implebot.pl>
Temat: Genetycznie Modyfikowane Organizmy (GMO) - obietnice i faktyProf. S.K. Wiąckowski „ Genetycznie Modyfikowane Organizmy (GMO)- obietnice i fakty”-Wydawnictwo Ekonomia i Środowisko 2008Fragment książki. Wnioski na temat GMO:1. Inżynieria genetyczna stanowi jeden z najpoważniejszych problemówetycznych w historii nauki2. Ingeruje ona beztrosko w naturalny ład biologiczny, który kształtował sięprzez miliony lat. Działania te nie były z nikim konsultowane ani poprzedzonepoważnymi badaniami, które wyjaśniłyby ich skutki dla środowiskaprzyrodniczego oraz zdrowia ludzi, zwierząt i roślin.3. Biotechnologia uprawiana przez wielkie koncerny opiera się na przestarzałych,niewiarygodnych podstawach, niedających prawa do nieuzasadnionychobietnic i uzyskiwania z tego tytułu nienależnych korzyści.4. Rolnicy, którzy w te obietnice uwierzyli i wzięli kredyty na uprawy roślinGM, jak bawełna czy kukurydza, ponieśli kompletną klęskę. W ten sposóbzrujnowano wiele farm i wielu rolników. Około 300 000 farmeróww samej tylko Argentynie straciło pracę, zasilając szeregi bezrobotnych ibezdomnych, a około 15 000 rolników w Indiach popełniło samobójstwo.5. Przemysł biotechnologiczny w niedopuszczalny sposób blokuje badanianiezależnych instytucji czy osób nad ryzykiem dla zdrowia, środowiska,biologicznej różnorodności, jakości gleby oraz bezpieczeństwa żywnościowego.6. Działaniom koncernów towarzyszy agresywna propaganda sukcesu, pomimoże wyniki eksperymentów z GM roślinami od ponad 10 lat jejprzeczą.7. Oceniając uprawy odmian GM w porównaniu z niemodyfikowanymi,w okresie kilkuletnim, trzeba stwierdzić, że nie były lepszej jakościi trzeba było dla ich ochrony zastosować znacznie większą, a nie mniejszą,jak obiecywano, ilość chemicznych środków ochrony roślin.8. Ochrona przyrody czy biologicznej różnorodności nie jest możliwa przybeztroskim genetycznym zanieczyszczaniu środowiska.9. Współistnienie, a więc sąsiedztwo upraw konwencjonalnych, a tym bardziejekologicznych, z uprawami roślin genetycznie zmodyfikowanych,nie jest możliwe.10. Genetycznie modyfikowane rośliny z tolerancją na herbicyd Roundupi rośliny z genem bakterii produkującej toksyczne białka nie tylko nieochroniły upraw przed szkodnikami i chwastami, ale doprowadziły dopewnego rodzaju sterylizacji ekosystemów, stwarzając wiele dodatkowychzagrożeń.11. Szczególnie alarmującym faktem jest poważny spadek w populacjachpszczół. Preparat Roundup okazał się totalną trucizną nie tylko dla roślin,ale dla niemal wszystkiego, co żyje, w tym dla pszczół i innychowadów pożytecznych. Toksyczne dla pszczół są również białka Btwprowadzane masowo do GM takich roślin, jak kukurydza, soja, bawełnaczy rzepak. Toksyczny pyłek przeniesiony do ula także działa toksycznie.Mszyce także mogą przenosić toksyczne białka z soku roślinGM do spadzi, która stanowi ważną bazę pokarmową pszczół i wieluowadów pożytecznych.12. W ciągu kilku lat wiele gatunków roślin i owadów zaczęto tolerowaćwprowadzone wraz z roślinami GM toksyny, a uwolnione od swoich naturalnychwrogów szybko stały się superchwastami i superszkodnikami.Powodują teraz wielkie szkody gospodarcze, a ich zwalczanie jest niezwykletrudne i bardzo kosztowne.13. Masowe wylesienia pod uprawę soi degradujące gleby amazońskie przyczyniłysię do niekorzystnych zmian klimatu Ziemi, które już są odczuwane.14. Liczne badania naukowe przeprowadzone przez niezależnych badaczywykazały, że rośliny GM stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia zwierząt.Karmione GM pomidorami, ziemniakami lub soją osobniki miałyuszkodzone żołądki, poważne zmiany w komórkach wątroby, trzustkii jąder.15. Choroby alergiczne związane z GM żywnością należą dzisiaj do najbardziejrozpowszechnionych i z wielką tendencją wzrostową. Są one szczególnymzagrożeniem dla ludzi w okresie dziecięcym i w okresie dojrzewania.16. Opatentowanie nasion roślin GM zagraża tradycyjnej produkcji rolniczejistniejącej od ponad 12 tysięcy lat. Przykładowo patent „TerminatorTechnology" jest złożoną manipulacją genetyczną, która powoduje, żeziarno drugiego pokolenia staje się jałowe, niezdolne do kiełkowania. Rolnicy,którzy corocznie muszą kupować opatentowane ziarno roślin GM,uzależniają finansowo się od korporacji.17. Rolnikom w Polsce i na świecie ogranicza się swobodny handel nasionami.Monopole handlowe przywłaszczają sobie dziedzictwo wielu pokoleńrolników i ogrodników.18. Polska powinna jako teren wolny od GMO pełnić rolę powierzchni kontrolnejdla tego już ponad 10 lat trwającego eksperymentu. Jako krajprodukujący żywność o coraz lepszej renomie nie ma żadnych powodów,żeby sięgać po żywność z roślin GM, ocenianą coraz bardziej negatywnie.19. Społeczeństwa międzynarodowe i instytucje, które je reprezentują, powinnysobie jak najszybciej odpowiedzieć na kilka ważnych pytań: czy sąjakieś granice prawa i bezprawia w działaniach koncernów biotechnologicznych,czy jest jeszcze jakaś ochrona prawna przyrody, czy możnatworzyć tak sprzeczne akty prawne jak te o GMO i te o biologicznej różnorodności,dlaczego prawo nie jest równie sprawiedliwe dla bogatych jak dla biednych?Książka jest niedostępna w księgarniach.Zaleźliśmy ją tutaj do czytania i pobrania online:http://www.scribd.com/doc/7737982/Genetycznie-Modyfi kowane-Organizmy-GMO-Obietnice-i-Fakty
BAWZ