Jagodzianki.odt

(16 KB) Pobierz

Jagodzianki

 

Składniki:

2,5 g suchych drożdży (dałam 3 g świeżych)

1/4 szklanki ciepłej wody

170 g masła

3/4 łyżeczki soli

3/4 szklanki mleka

3,5 szklanki mąki (razem z podsypywaniem, zużyłam cały 1 kg)

3 łyżki cukru (dałam trzcinowy)

1 jajko

Nadzienie:

300 g jagód

3 łyżki cukru

cukier waniliowy

1 łyżka bułki tartej

Na wierzch:

2 żółtka roztrzepane z mlekiem

cukier

Zagotuj mleko razem z masłem, ostudź. Jeżeli korzystasz ze świeżych drożdży, możesz rozpuścić je w ciepłym mleku. Suche drożdże wymieszaj z mąką. Połącz mąkę z solą i cukrem, dodaj mleko, wodę, jajko i zagnieć ciasto. Zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Następnie podziel ciasto na około 18 części, formuj placuszki i napełniaj je jagodami zmieszanymi z cukrem i bułką. Sklejaj bułeczki i układaj sklejeniem do dołu. Zostaw je do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni. Bezpośrednio przed włożeniem do pieca posmaruj bułeczki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp cukrem. Piecz około 20 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin