Jagodzianki
Składniki:2,5 g suchych drożdży (dałam 3 g świeżych)1/4 szklanki ciepłej wody170 g masła3/4 łyżeczki soli3/4 szklanki mleka3,5 szklanki mąki (razem z podsypywaniem, zużyłam cały 1 kg)3 łyżki cukru (dałam trzcinowy)1 jajkoNadzienie:300 g jagód3 łyżki cukrucukier waniliowy1 łyżka bułki tartejNa wierzch:2 żółtka roztrzepane z mlekiem
cukier
Zagotuj mleko razem z masłem, ostudź. Jeżeli korzystasz ze świeżych drożdży, możesz rozpuścić je w ciepłym mleku. Suche drożdże wymieszaj z mąką. Połącz mąkę z solą i cukrem, dodaj mleko, wodę, jajko i zagnieć ciasto. Zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Następnie podziel ciasto na około 18 części, formuj placuszki i napełniaj je jagodami zmieszanymi z cukrem i bułką. Sklejaj bułeczki i układaj sklejeniem do dołu. Zostaw je do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni. Bezpośrednio przed włożeniem do pieca posmaruj bułeczki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp cukrem. Piecz około 20 minut.
robaczek_1976