SURÓWKI
surówka z pora
Składniki:
1 por średniej wielkości bez ciemno zielonych liści
1 pęczek dużej rzodkiewki
3 cebule młode średniej wielkości lub 1 mała cebula stara
250 ml kwaśnej śmietany lub jogurt
sól, pieprz, cukier do smaku
Opis wykonania:
Pora sparzyć, odciąć zielone liście, cienko pokroić wKrążki. Rzodkiewkę umyć i utrzeć na grubej tarce. Cebulkę drobno pokroić. Do wszystkich składników dodać śmietanę (jogurt), przyprawy i wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 minut przed podaniem.
Smacznego! Można dodać jabłko starte na grubej tarce.
Można podawać jako surówkę do drugiego dania oraz jakoprzystawkę
SURÓWKA Z BIĄŁEJ RZODKWI
2 średnie białe rzodkwie, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz biały mielony, cukier, 3 łyżki kwaśnej- gęstej śmietany.
Procedura:
Rzodkiew obrać i utrzeć na tarce jarzynowej / małe oczka /. Odcisnąć sok. Dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem białym, cukrem, sokiem z cytryny. Wymieszać.
Surówka domowa:
- 30 dag kiszonej kapusty
- 30 dag buraków
- 3 łyżki oliwy
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- sól, pieprz, cukier, kminek
Buraki obrać i zetrzeć na tarce .Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z burakami, posiekana zielenina i oliwą.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, kminkiem.
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
* mała główka czerwonej kapusty
* natka pietruszki
* 2 małe jabłka lub 1 duże
* cebula
* łyżeczka kwasku cytrynowego
* 1 ogórk kiszony
* koper
* oliwa z oliwek lub śmietana
* sól, cukier, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę posiekać i rzucić na gotującą wodę osoloną. Zagotować i odcedzić kapustę. Kwasek cytrynowy rozpuścić i dodać do kapusty (utrwala kolor). Dodać starte jabłko na grubej tarce, cebulę pokoić, natkę i koper posiekać. Doprawić do smaku.
"Chrupiąca surówka "
Główka kruchej sałaty,
2 łodygi selera,
ogórek sałatkowy,
3 pomidory,
5 rzodkiewek,
czerwona papryka,
łyżka soku z cytryny,
3 łyżki oleju,
cukier,
sól,
pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Umyć liście sałaty i porwać na niewielkie kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Resztę warzyw dość drobno pokroić. Warzywa włożyć do szklanego naczynia i wymieszać. Sok cytrynowy, olej i łyżkę przegotowanej wody ubić widelcem w miseczce. Gdy sos zgęstnieje, doprawić go cukrem, solą i pieprzem. Można dodać bazylię jeśli ktoś lubi. Polać surówkę sosem i wstawić do lodówki. Znakomicie smakuje w połączeniu z grillowanym mięskiem.
"Surówka z buraczków "
20 dkg buraków (przechowywanych nie dłużej niż do marca),
10 dkg jabłek,
1 łyżka utartego chrzanu,
1/4 szkl. jogurtu,
sok cytrynowy,
zaprawa cytrynowa lub ocet owocowy,
sól.
Buraki umyć starannie szczotką, obrać, opłukać, utrzeć na tarce z małymi otworami, wymieszać z chrzanem i jogurtem. Jabłko umyć, obrać, utrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając sokiem cytrynowym lub octem owocowym. Wymieszać z burakami, przyprawić do smaku kwasem i solą. Podawać do potraw z wołowiny.
"Surówka z buraków i ogórków "
20 dkg buraków,
15 dkg ogórka kwaszonego,
5 dkg cebuli,
2 łyżki umytych,
drobno posiekanych listków rzeżuchy lub pietruszki,
kwas ogórkowy,
pieprz,
1/2 łyżki oleju sojowego.
Buraki umyć starannie szczotką, obrać, opłukać, utrzeć na tarce z małymi otworami, wymieszać z olejem. Ogórek opłukać, pokrajać w drobny makaronik lub utrzeć na tarce z dużymi otworami, wymieszać z buraczkami, dodać drobno posiekaną cebulę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie kwasem ogórkowym. Podawać do mięs gotowanych.
"Surówka z czarnej rzodkwi "
2 średniej wielkości rzodkwie,
3 dkg chrzanu,
1 jabłko,
odrobina soku z cytryny,
0.125 l gęstej niekwaśnej śmietany,
Obrane rzodkwie zetrzeć na jarzynowej tarce. Chrzan zetrzeć na drobnej tarce, sparzyć małą ilością wrzątku, po czym skropić sokiem z cytryny. Jabłko zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać wszystkie składniki, posolić do smaku, wymieszać ze śmietaną. Ułożyć na salaterce i przybrać listkami zielonej pietruszki.
"Surówka z czerwonej kapusty z majonezem "
30 dkg czerwonej kapusty,
1 por,
1 łyżka musztardy,
0.5 szkl. sosu majonezowego,
sok z cytryny,
cukier.
Majonez wymieszać z musztardą. Kapustę oczyścić, umyć, poszatkować, mieszając od razu z sosem. Dodać utarte jabłko i por pokrajany w makaronik. Przyprawić do smaku solą, cukrem, i sokiem z cytryny. Wyłożyć na salaterkę. Podawać jako dodatek do potraw.
"Surówka z kalarepki oraz ogórka i rzodkiewki "
3 - 4 kalarepki,
1 świeży ogórek,
2 łyżki posiekanej naci pietruszki z koperkiem,
kilka rzodkiewek,
sok z cytryny lub koncentrat róży,
2 łyżki oleju sojowego,
0.5 szkl. śmietany,
Warzywa dokładnie umyć, osączyć. Kalarepkę i ogórek cienko obrać. Delikatne, środkowe listki kalarepki można pozostawić i drobno posiekać. Kalarepkę utrzec na tarce o dużych otworach, skropić sokiem z cytryny i olejem, wymieszać, dodać pokrajane w drobne słupki rzodkiewki i posiekaną zieleninę. Wymieszać ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Przygotowaną surówkę wyłożyć na półmisek, obłożyć dookoła pokrajanymi w drobną kostkę ogórkiem. Posypać posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub nacią pietruszki. Podawać zaraz po przyrządzeniu.
"Surówka z kapusty białej lub włoskiej Hotel Monopol "
40 dkg kapusty białej lub włoskiej,
15 dkg pomidorów,
2 jaja gotowane na twardo,
100 ml śmietany, koperek,
cukier i sok z cytryny do smaku.
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, cienko poszatkować usuwając głąb i grube "nerwy". Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać w kostkę razem z jajami, połączyć z kapustą, śmietaną i posiekanym koperkiem, doprawić.
"Surówka z kapusty białej lub włoskiej po dyrektorsku "
10 dkg sosu majonezowego,
50 ml śmietany,
10 dkg groszku konserwowego,
5 dkg papryki konserwowej,
natka pietruszki,
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, cienko poszatkować usuwając głąb i grube "nerwy", połączyć z majonezem, śmietaną, posiekaną natką pietruszki oraz pokrajaną w paseczki papryką i groszkiem, doprawić.
"Surówka z kapusty i fety "
0.5 małej główki czerwonej kapusty,
1 czerwona cebula,
1 strąk żółtej papryki,
20 dkg sera feta,
1 łyżka pestek słonecznika,
1 ząbek czosnku,
2 łyżeczka cukru,
natka pietruszki.
Kapustę oczyścić, zdjąć uszkodzone liście, opłukać, drobno poszatkować. Cebulę obrać, pokroić na krążki. Paprykę umyć, pokroić na paski, oddzielić gniazda nasienne. Ząbek czosnku obrać, drobno posiekać, rozetrzeć z cukrem i solą, dodać sok z cytryny, wymieszać z olejem. Warzywa wymieszać z pokrojoną w kostkę feta, polać sosem czosnkowym, posypać lekko obrumienionymi na patelni pestkami słonecznika, przybrać natką pietruszki.
"Surówka z marchwi i czarnej rzepki "
25 dkg marchwi,
25 dkg czarnej rzepki,
rzeżucha lub natka pietruszki,
Oczyszczoną marchew oraz czarną rzepkę (tak nazywamy letnią rzepę w odróżnieniu od czarnej rzepy jesiennej) utrzeć na tarce. Skropić sokiem z cytryny, dodać łyżkę posiekanej rzeżuchy lub natki pietruszki, soli i cukru do smaku. Można dodać parę łyżek śmietany.
"Surówka z papryki "
1 zielona papryka,
1 żółta papryka,
1 czerwona papryka,
cebula,
Sos:
4 łyżeczki oliwy,
3 łyżeczki soku z cytryny,
łyżeczka musztardy,
łyżeczka oregano,
0.25 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu,
Sos: wszystkie składniki połączyć i wymieszać.
Papryki umyć, osączyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie krążki. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Obranym, przekrojonym ząbkiem czosnku natrzeć talerz. Paprykę i cebulę ułożyć na talerzu, posolić i polać sosem.
"Surówka z porów "
2 pory,
cukier do smaku,
kwaszony ogórek,
2 jabłka,
3 łyżeczki oleju (łyżeczka musztardy).
Oczyścić pory z zewnętrznych, uszkodzonych części, przyciąć spadające swobodnie, długie, ciemnozielone liście. Wyciąć twardą piętkę. Pozostałe zielone liście przekroić wzdłuż na połowę i dokładnie wymyć. Wypłukane pory, osączone z wody pokroić w cienkie półpierścienie, a następnie lekko osolić i posypać cukrem, przykryć. Jabłka i ogórki obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać do porów. Wymieszać surówkę z olejem i musztardą, jeżeli trzeba, przyprawić do smaku cytryną lub kwasem cytrynowym. Oczywiście można ją także wymieszać z majonezem i posypać po wierzchu ugotowanym na twardo, posiekanym jajkiem lub tartym żółtym serem. Surówki z porów są bardzo smaczne z dodatkiem owoców, takich jak śliwki, gruszki oraz można do nich dodawać paprykę, pomidory, marchew, kapustę białą, włoską i czerwoną.
"Surówka z porów II "
3 pory (części białe),
2 jaja ugotowane na twardo,
3 łyżki majonezu.
Pory bardzo drobno pokrajać ostrym nożem, dodać drobno posiekane ugotowane jaja, połączyć z majonezem, posypać pietruszką lub szczypiorkiem.
"Surówka z warzyw mieszanych I "
20 dkg warzyw mieszanych (marchew,
seler,
por),
10 dkg cebuli,
10 dkg kwaszonych ogórków,
4 łyżki umytych,
posiekanych listków mieszanych roślin przyprawowych,
1/2 szkl. jogurtu.
Warzywa umyć, oczyścić, opłukać. Seler i marchew utrzeć na tarce z dużymi otworami, posolić, wymieszać z jogurtem. Ogórek pokrajać w słupki, paprykę posiekać. Dodać do rozdrobnionych warzyw razem z listkami roślin przyprawowych. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, wymieszać z surówką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie dodać nieco soku cytrynowego. Amatorzy mogą także dodać 2 - 3 ząbki drobno posiekanego czosnku. Podawać jako dodatek do potraw.
SURÓWKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW
4 kiszone ogórki, cebula, 3 łyżki oliwy, sól, cukier, natka pietruszki
Kiszone ogórki pokroić w krążki, cebule pokroić tak samo. Wymieszać. Oliwę wymieszać z solą obrobina cukru i zieleniną. Polać zaprawą ogórki, wymieszać.
5
lualo