surówki.odt

(19 KB) Pobierz

SURÓWKI

 

 

surówka z pora

 

Składniki:

1 por średniej wielkości bez ciemno zielonych liści

1 pęczek dużej rzodkiewki

3 cebule młode średniej wielkości lub 1 mała cebula stara

250 ml kwaśnej śmietany lub jogurt

sól, pieprz, cukier do smaku

Opis wykonania:

Pora sparzyć, odciąć zielone liście, cienko pokroić wKrążki. Rzodkiewkę umyć i utrzeć na grubej tarce. Cebulkę drobno pokroić. Do wszystkich składników dodać śmietanę (jogurt), przyprawy i wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 minut przed podaniem.

 

Smacznego! Można dodać jabłko starte na grubej tarce.

Można podawać jako surówkę do drugiego dania oraz jakoprzystawkę

 

 

 

SURÓWKA Z BIĄŁEJ RZODKWI

 

 

Składniki:

 

2 średnie białe rzodkwie, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz biały mielony, cukier, 3 łyżki kwaśnej- gęstej śmietany.

 

Procedura:

 

Rzodkiew obrać i utrzeć na tarce jarzynowej / małe oczka /. Odcisnąć sok. Dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem białym, cukrem, sokiem z cytryny. Wymieszać.

 

 

Surówka domowa:

 

- 30 dag kiszonej kapusty

- 30 dag buraków

- 3 łyżki oliwy

- garść posiekanej zielonej pietruszki

- sól, pieprz, cukier, kminek

 

Buraki obrać i zetrzeć na tarce .Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z burakami, posiekana zielenina i oliwą.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, kminkiem.

 

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

 

Składniki:

 

    * mała główka czerwonej kapusty

    * natka pietruszki

    * 2 małe jabłka lub 1 duże

    * cebula

    * łyżeczka kwasku cytrynowego

    * 1 ogórk kiszony

    * koper

    * oliwa z oliwek lub śmietana

    * sól, cukier, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kapustę posiekać i rzucić na gotującą wodę osoloną. Zagotować i odcedzić kapustę. Kwasek cytrynowy rozpuścić i dodać do kapusty (utrwala kolor). Dodać starte jabłko na grubej tarce, cebulę pokoić, natkę i koper posiekać. Doprawić do smaku.

 

"Chrupiąca surówka "

 

 

Składniki:

Główka kruchej sałaty,

2 łodygi selera,

ogórek sałatkowy,

3 pomidory,

5 rzodkiewek,

czerwona papryka,

łyżka soku z cytryny,

3 łyżki oleju,

cukier,

sól,

pieprz.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Umyć liście sałaty i porwać na niewielkie kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Resztę warzyw dość drobno pokroić. Warzywa włożyć do szklanego naczynia i wymieszać. Sok cytrynowy, olej i łyżkę przegotowanej wody ubić widelcem w miseczce. Gdy sos zgęstnieje, doprawić go cukrem, solą i pieprzem. Można dodać bazylię jeśli ktoś lubi. Polać surówkę sosem i wstawić do lodówki. Znakomicie smakuje w połączeniu z grillowanym mięskiem.

 

"Surówka z buraczków "

 

 

Składniki:

20 dkg buraków (przechowywanych nie dłużej niż do marca),

10 dkg jabłek,

1 łyżka utartego chrzanu,

1/4 szkl. jogurtu,

sok cytrynowy,

zaprawa cytrynowa lub ocet owocowy,

sól.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Buraki umyć starannie szczotką, obrać, opłukać, utrzeć na tarce z małymi otworami, wymieszać z chrzanem i jogurtem. Jabłko umyć, obrać, utrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając sokiem cytrynowym lub octem owocowym. Wymieszać z burakami, przyprawić do smaku kwasem i solą. Podawać do potraw z wołowiny.

 

 

"Surówka z buraków i ogórków "

 

 

Składniki:

20 dkg buraków,

15 dkg ogórka kwaszonego,

5 dkg cebuli,

2 łyżki umytych,

drobno posiekanych listków rzeżuchy lub pietruszki,

sól,

kwas ogórkowy,

pieprz,

1/2 łyżki oleju sojowego.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Buraki umyć starannie szczotką, obrać, opłukać, utrzeć na tarce z małymi otworami, wymieszać z olejem. Ogórek opłukać, pokrajać w drobny makaronik lub utrzeć na tarce z dużymi otworami, wymieszać z buraczkami, dodać drobno posiekaną cebulę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie kwasem ogórkowym. Podawać do mięs gotowanych.

 

 

"Surówka z czarnej rzodkwi "

 

 

Składniki:

2 średniej wielkości rzodkwie,

3 dkg chrzanu,

1 jabłko,

odrobina soku z cytryny,

0.125 l gęstej niekwaśnej śmietany,

sól.

 

Sposób przyrządzenia:

        Obrane rzodkwie zetrzeć na jarzynowej tarce. Chrzan zetrzeć na drobnej tarce, sparzyć małą ilością wrzątku, po czym skropić sokiem z cytryny. Jabłko zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać wszystkie składniki, posolić do smaku, wymieszać ze śmietaną. Ułożyć na salaterce i przybrać listkami zielonej pietruszki.

 

 

"Surówka z czerwonej kapusty z majonezem "

 

 

Składniki:

30 dkg czerwonej kapusty,

1 jabłko,

1 por,

1 łyżka musztardy,

0.5 szkl. sosu majonezowego,

sok z cytryny,

sól,

cukier.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Majonez wymieszać z musztardą. Kapustę oczyścić, umyć, poszatkować, mieszając od razu z sosem. Dodać utarte jabłko i por pokrajany w makaronik. Przyprawić do smaku solą, cukrem, i sokiem z cytryny. Wyłożyć na salaterkę. Podawać jako dodatek do potraw.

 

 

"Surówka z kalarepki oraz ogórka i rzodkiewki "

 

 

Składniki:

3 - 4 kalarepki,

1 świeży ogórek,

2 łyżki posiekanej naci pietruszki z koperkiem,

kilka rzodkiewek,

sok z cytryny lub koncentrat róży,

2 łyżki oleju sojowego,

0.5 szkl. śmietany,

sól,

cukier,

pieprz.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Warzywa dokładnie umyć, osączyć. Kalarepkę i ogórek cienko obrać. Delikatne, środkowe listki kalarepki można pozostawić i drobno posiekać. Kalarepkę utrzec na tarce o dużych otworach, skropić sokiem z cytryny i olejem, wymieszać, dodać pokrajane w drobne słupki rzodkiewki i posiekaną zieleninę. Wymieszać ze śmietaną. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Przygotowaną surówkę wyłożyć na półmisek, obłożyć dookoła pokrajanymi w drobną kostkę ogórkiem. Posypać posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub nacią pietruszki. Podawać zaraz po przyrządzeniu.

 

"Surówka z kapusty białej lub włoskiej Hotel Monopol "

 

Składniki:

40 dkg kapusty białej lub włoskiej,

15 dkg pomidorów,

2 jaja gotowane na twardo,

100 ml śmietany, koperek,

sól,

pieprz,

cukier i sok z cytryny do smaku.

 

Sposób przyrządzenia:

        Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, cienko poszatkować usuwając głąb i grube "nerwy". Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać w kostkę razem z jajami, połączyć z kapustą, śmietaną i posiekanym koperkiem, doprawić.

 

"Surówka z kapusty białej lub włoskiej po dyrektorsku "

 

 

Składniki:

40 dkg kapusty białej lub włoskiej,

10 dkg sosu majonezowego,

50 ml śmietany,

10 dkg groszku konserwowego,

5 dkg papryki konserwowej,

natka pietruszki,

sól,

pieprz,

cukier i sok z cytryny do smaku.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, cienko poszatkować usuwając głąb i grube "nerwy", połączyć z majonezem, śmietaną, posiekaną natką pietruszki oraz pokrajaną w paseczki papryką i groszkiem, doprawić.

 

 

"Surówka z kapusty i fety "

 

Składniki:

0.5 małej główki czerwonej kapusty,

1 czerwona cebula,

1 strąk żółtej papryki,

20 dkg sera feta,

1 łyżka pestek słonecznika,

1 ząbek czosnku,

2 łyżeczka cukru,

natka pietruszki.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Kapustę oczyścić, zdjąć uszkodzone liście, opłukać, drobno poszatkować. Cebulę obrać, pokroić na krążki. Paprykę umyć, pokroić na paski, oddzielić gniazda nasienne. Ząbek czosnku obrać, drobno posiekać, rozetrzeć z cukrem i solą, dodać sok z cytryny, wymieszać z olejem. Warzywa wymieszać z pokrojoną w kostkę feta, polać sosem czosnkowym, posypać lekko obrumienionymi na patelni pestkami słonecznika, przybrać natką pietruszki.

 

"Surówka z marchwi i czarnej rzepki "

 

 

Składniki:

25 dkg marchwi,

25 dkg czarnej rzepki,

rzeżucha lub natka pietruszki,

sok z cytryny,

sól,

cukier.

 

Sposób przyrządzenia:

        Oczyszczoną marchew oraz czarną rzepkę (tak nazywamy letnią rzepę w odróżnieniu od czarnej rzepy jesiennej) utrzeć na tarce. Skropić sokiem z cytryny, dodać łyżkę posiekanej rzeżuchy lub natki pietruszki, soli i cukru do smaku. Można dodać parę łyżek śmietany.                    

 

"Surówka z papryki "

 

 

Składniki:

1 zielona papryka,

1 żółta papryka,

1 czerwona papryka,

cebula,

1 ząbek czosnku,

sól.

 

Sos:

4 łyżeczki oliwy,

3 łyżeczki soku z cytryny,

łyżeczka musztardy,

łyżeczka oregano,

0.25 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu,

sól.

 

Sposób przyrządzenia:

        Sos: wszystkie składniki połączyć i wymieszać.

       

        Papryki umyć, osączyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie krążki. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Obranym, przekrojonym ząbkiem czosnku natrzeć talerz. Paprykę i cebulę ułożyć na talerzu, posolić i polać sosem.

 

"Surówka z porów "

 

 

Składniki:

2 pory,

sól,

cukier do smaku,

kwaszony ogórek,

2 jabłka,

3 łyżeczki oleju (łyżeczka musztardy).

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Oczyścić pory z zewnętrznych, uszkodzonych części, przyciąć spadające swobodnie, długie, ciemnozielone liście. Wyciąć twardą piętkę. Pozostałe zielone liście przekroić wzdłuż na połowę i dokładnie wymyć. Wypłukane pory, osączone z wody pokroić w cienkie półpierścienie, a następnie lekko osolić i posypać cukrem, przykryć. Jabłka i ogórki obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać do porów. Wymieszać surówkę z olejem i musztardą, jeżeli trzeba, przyprawić do smaku cytryną lub kwasem cytrynowym. Oczywiście można ją także wymieszać z majonezem i posypać po wierzchu ugotowanym na twardo, posiekanym jajkiem lub tartym żółtym serem. Surówki z porów są bardzo smaczne z dodatkiem owoców, takich jak śliwki, gruszki oraz można do nich dodawać paprykę, pomidory, marchew, kapustę białą, włoską i czerwoną.

 

"Surówka z porów II "

 

Składniki:

3 pory (części białe),

2 jaja ugotowane na twardo,

3 łyżki majonezu.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Pory bardzo drobno pokrajać ostrym nożem, dodać drobno posiekane ugotowane jaja, połączyć z majonezem, posypać pietruszką lub szczypiorkiem.

 

 

"Surówka z warzyw mieszanych I "

 

 

Składniki:

20 dkg warzyw mieszanych (marchew,

seler,

por),

10 dkg cebuli,

10 dkg kwaszonych ogórków,

5 dkg papryki konserwowej,

4 łyżki umytych,

posiekanych listków mieszanych roślin przyprawowych,

sól,

pieprz,

1/2 szkl. jogurtu.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Warzywa umyć, oczyścić, opłukać. Seler i marchew utrzeć na tarce z dużymi otworami, posolić, wymieszać z jogurtem. Ogórek pokrajać w słupki, paprykę posiekać. Dodać do rozdrobnionych warzyw razem z listkami roślin przyprawowych. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, wymieszać z surówką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie dodać nieco soku cytrynowego. Amatorzy mogą także dodać 2 - 3 ząbki drobno posiekanego czosnku. Podawać jako dodatek do potraw.

 

 

SURÓWKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW

 

4 kiszone ogórki, cebula, 3 łyżki oliwy, sól, cukier, natka pietruszki

 

Kiszone ogórki pokroić w krążki, cebule pokroić tak samo. Wymieszać. Oliwę wymieszać z solą obrobina cukru i zieleniną. Polać zaprawą ogórki, wymieszać.

 

5

Zgłoś jeśli naruszono regulamin