ciasta bez pieczenia.odt

(21 KB) Pobierz

Kefirowa galaretka

 

 

Składniki:

 

    * 400 g kefiru

    * galaretka truskawkowa

    * truskawki

 

Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody schłodzić i wlać do kefiru. To razem dobrze wymieszać i wlać do szklanej miski lub innego naczynia. Zanurzyć w masie truskawki (im więcej tym lepiej). Wstawić do lodówki aby galaretka stężała.

 

 

Placek z serkiem Danio

 

Składniki:

·       2 paczki dużych biszkoptów podłużnych

·       2 serki duże Danio

·       0,5 l śmietany 30%

·       5 łyżek cukru pudru

·       puszka brzoskwiń

·       2 galaretki brzoskwiniowe

·       2 galaretki cytrynowe

Sposób przygotowania:
Biszkopty układamy ciasno na blaszce wcześniej wyłożonej papierem.

 

Galaretki cytrynowe rozpuszczamy każdą oddzielnie zgodnie z opisem na opakowaniu. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy razem w 3 szklankach wody. I czekamy aż wszystkie galaretki stężeją. Brzoskwinie kroimy na plasterki, a kilka brzoskwiń kroimy na drobna kostkę. Serek danio dać do miski i dodać tężejąca galaretkę cytrynową. Delikatnie wymieszać i dodać brzoskwinie pokrojone w kostkę. Wylewamy na biszkopty. Śmietanę rozbijamy z cukrem . i dodajemy tężejąca galaretkę. Dokładnie wymieszać i wylać na serek.  Na wierzch układamy brzoskwinie pokrojone w plasterki.  Gdy galaretka brzoskwiniowa stężeje wlewamy na brzoskwinie. Pozostawić w chłodnym miejscu aby galaretki zastygły. Polecam

 

 

Pyszny torcik bez pieczenia

 

 

podkłady tortowe, 3 placki

budyń waniliowy, 1

jabłka, 2

orzechy włoskie, półlitrowy słoik

czekolada (mleczna lub gorzka), 1,5 tabliczki

mleko, 1 litr

kakao, 3 łyżki

cukier, 3/4 szklanki

cynamon, 1 łyżka

masło (tylko do polewy), 1 łyżka

 

 

MASA1: Obieramy jabłka, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Zalewamy szklanką wody, dodajemy cynamon i 2 łyżki cukru i dusimy aż zmiękną. W mędzyczasie przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Gotowy buduń dodajemy do upieczonych jabłek i dokładnie mieszamy. MASA2: Zmielone (lub w inny sposób rozdrobnione orzechy) wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką mleka, wsypujemy kakao i cukier (pół szklanki) i tak gotujemy na małym ogniu (jeśli mieszanka będzie zbyt sucha, należy dolać trochę mleka). POLEWA: Rozpuszczamy 1,5 czekolady w 1/4 szklanki mleka. Dodajemy łyżkę masła i tak gotujemy na małym ogniu. PRZYGOTOWANIE: Tort przekładamy masami i polewamy czekoladową polewą. Wierzch można ozdobić wg. uznania (Ten ze zdjęcia ozdobilśmy rodzynkami w czekoladzie- część włożyliśmy do środka torta)

Gawronie mleczko

 

jajka, 3

margaryna albo maslo, jedna lyzka

Czekolada mleczna, 2 tabliczki

sok z cytryny, 1

sol,

 

Czekolade pokruszyc i razem z tluszczem rozpuscic w kapieli wodnej.Ostudzicdo temperatury pokojowej.Bialka ubic ze szczypta soli na sztywna piane pod koniec dodac sok z cytryny.Zotlka wymieszac(a najlepiej zmiksowac)z rotopiona czekolada nastepnie dodac piane z bialek .Wstawic do malych miseczek i wlozyc do lodowki na okolo 2-4 godzin INNA PROPOZYCJA; tortownice wylozyc folia aluminiowa przykryc biszkoptami namoczonymi w kawie,mleku,kakao(jedna szklanka wystarczy)lekko odcisnac.Na biszkopty wylac mase czekoladowa.Mozna polac polewa czekoladowa lub posypac wiorkami czekoladowymi

 

Bananowiec na zimno

             

Składniki             

*paczka biszkoptow *pol szklanki cukru *15 dag masla *zoltko *4 bananny *2 galaretki cytrynowe *banan do dekoracji *galaretka bananowa             

 

W tortownicy ukladasz biszkopty, w innym naczyniu miksujesz maslo z cukrem i zoltkiem na jednolita mase do tego dodajesz zmiksowane 4 banany i laczysz. Przygotowywujesz 2 galaretki cytrynowe w polowie wody. Gdy sie zaczynaja scinac to dodajesz do masy i dobrze mieszasz. Nastepnie wykladasz na biszkopty i do lodowki. Na wierzch daje pokrojonego banana i zalewam galaretka bananowa. Malo pracochlone a dobre.

 

Bananowiec mojej mamy

 

Składniki:

 

 

1 kostka masła roślinnego

 

pół szklanki cukru pudru

 

1 całe jajko

 

3 małe łyżeczki żelatyny spożywczej

 

3 duże dojrzałe banany

 

biszkopty okrągłe

 

1 galaretka owocowa np.agrestow

 

 

Przygotowanie:

 

 

Masło+cukier puder+jedno żółtko utrzec mikserem,następnie żelatynę wsypac do

 

szklanki i zalac zimną wodą do 1/4 wysokości.Jak żelatyna napęcznieje to dolac

 

do pełnej szklanki wrzącej wody,wymieszac i odstawic do ostygnięcia.Gdy

 

żelatyna ostygnie wlac ją do uprzednio utartej masy(masła,cukru i

 

żółtka).Zetrzec

 

na tarce o grubych oczkach banany i dołorzyc do masy,dokładnie wymieszac

 

łyżką(już nie mikserem).Następnie ubic pianę z jednego białka,dodac do masy

 

i delikatnie wymieszac łyżką.Na spód tortownicy wyłożyc biszkopty,następnie

 

przłożyc masę.Zalac to wszystko tężejącą galaretką owocową,przybrac

 

np.orzechami,rodzynkami lub pomarańczą(wedle uznania,przybranie nie jest

 

konieczne).Wstawic do lodówki na 2 godziny.

 

To ulubiony deser mojej córki.polecam,pycha.

 

 

 

Ciasto 3 Bit - na każdą okazję

 

 

 

8 paczek herbatników

1 mleko w puszce skondensowane - słodzone!!

2 budynie śmietankowe bez cukru

0,5 l mleka

1 kostka Kasi

0,5 kremówki

2 łyżeczki żelatyny

4 łyzki cukru

1 kostka czekolady mlecznej

 

 

 

Meko w puszcze gotować w garnku na wolnym ogniu przez 2 godziny aż zgęstnieje.

2 budynie ugotować  w 0,5 l mleka z 4 łyżkami cukru.

Po wystudzeniu dodać kostkę Kasi utrzeć.

Kremówkę ubić z dwoma łyzkami żelatyny.

Herbatniki wyłożyć na blachę, na to wylać zgęstniałe mleko z puszki, następnie nałożyć kolejną warstwę herbatników, potem masę budyniową, znowu herbatniki, a nastepnie ubitą śmietanę. Całość posypać startą czekoladą.

Pycha. Naprawdę warto spróbować.

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin