Wielowarstwowy krem paprykowy.docx

(30 KB) Pobierz

Wielowarstwowy krem paprykowy

http://www.poprostugotuj.pl/upload/wielowarstwowy_krem.jpg

http://www.poprostugotuj.pl/img/icon_hat.gifhttp://www.poprostugotuj.pl/img/icon_hat.gifhttp://www.poprostugotuj.pl/img/icon_hat.gif

http://www.poprostugotuj.pl/img/icon_time.gifw 30 minut   http://www.poprostugotuj.pl/img/icon_person.gifdla 4 osób

Składniki:

2 żółte papryki
2 czerwone papryki
2 zielone papryki
7 łyżek oliwy
1 posiekana cebula
1 posiekany ząbek czosnku
125 g mascarpone
3 łyżki śmietanki 36%
szczypiorek

Przepis z odcinka: Żabie udka

Do takiego kremu dobrze jest podać krakersy, nachos albo kawałki bagietki.

Jak przygotować:

1. Papryki opal palnikiem, włóż do plastikowego woreczka, poczekaj 5 minut, a potem zeskrob skórkę pod bieżącą wodą. Rozetnij papryki na pół, wyjmij nasiona, a resztę pokrój w kostkę.
2. Przygotuj 3 garnki. Do pierwszego wlej 2 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Dodaj zieloną paprykę. Smaż 2 minuty.
3. Do drugiego garnka wlej kolejne 2 łyżki oliwy, dodaj czosnek, smaż minutę i wrzuć czerwoną paprykę, smaż 2 minuty.
4. W trzecim garnku rozgrzej kolejne 2 łyżki oliwy i wrzuć żółtą paprykę. Smaż 2 minuty.
5. W misce wymieszaj mascarpone i śmietanę oraz ostatnią łyżkę oliwy. Dopraw solą i pieprzem.
6. Zmiksuj w robocie kuchennym żółtą paprykę i przełóż do miseczki.
7. To samo zrób z pozostałymi paprykami, ale nie mieszaj kolorów. Dopraw solą i pieprzem i wstaw na kilka minut do zamrażalnika.
8. Ułóż puree z papryki warstwami w szklance (najpierw żółta, potem czerwona, potem zielona). Na wierzch wyciśnij krem ze śmietany i mascarpone, a na samej górze jeszcze jedną czerwoną warstwę. Udekoruj szczypiorkiem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin