Wielowarstwowy krem paprykowy
w 30 minut dla 4 osób
Składniki:
2 żółte papryki 2 czerwone papryki 2 zielone papryki 7 łyżek oliwy 1 posiekana cebula 1 posiekany ząbek czosnku 125 g mascarpone 3 łyżki śmietanki 36% szczypiorek
Przepis z odcinka: Żabie udka
Do takiego kremu dobrze jest podać krakersy, nachos albo kawałki bagietki.
Jak przygotować:
1. Papryki opal palnikiem, włóż do plastikowego woreczka, poczekaj 5 minut, a potem zeskrob skórkę pod bieżącą wodą. Rozetnij papryki na pół, wyjmij nasiona, a resztę pokrój w kostkę. 2. Przygotuj 3 garnki. Do pierwszego wlej 2 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Dodaj zieloną paprykę. Smaż 2 minuty.3. Do drugiego garnka wlej kolejne 2 łyżki oliwy, dodaj czosnek, smaż minutę i wrzuć czerwoną paprykę, smaż 2 minuty.4. W trzecim garnku rozgrzej kolejne 2 łyżki oliwy i wrzuć żółtą paprykę. Smaż 2 minuty.5. W misce wymieszaj mascarpone i śmietanę oraz ostatnią łyżkę oliwy. Dopraw solą i pieprzem.6. Zmiksuj w robocie kuchennym żółtą paprykę i przełóż do miseczki.7. To samo zrób z pozostałymi paprykami, ale nie mieszaj kolorów. Dopraw solą i pieprzem i wstaw na kilka minut do zamrażalnika.8. Ułóż puree z papryki warstwami w szklance (najpierw żółta, potem czerwona, potem zielona). Na wierzch wyciśnij krem ze śmietany i mascarpone, a na samej górze jeszcze jedną czerwoną warstwę. Udekoruj szczypiorkiem.
tatanka.com