Zdrowa Dieta Bircher-Bennera - Leczenie - Kuracje - Odchudzanie.pdf

(226 KB) Pobierz
Zdrowa Dieta Bircher-Bennera - Leczenie - Kuracje - Odchudzanie - Notatnik
Zdrowa Dieta Bircher-Bennera - Leczenie - Kuracje - Odchudzanie
Zdrowa Dieta Bircher-Bennera - Leczenie - Kuracje - Odchudzanie
Zdrowie zależy od sposobu żywienia, a złe nawyki żywieniowe są przyczyną wielu chorób.
Nadwaga przeważnie bywa sygnałem choroby związanej z zaburzeniami procesów
przemiany materii
B-B to Naukowa Dieta Bircher-Bennera
Max Bircher Benner to jeden z pionierów nauki o odżywianiu, twórca energetycznej teorii
całości pokarmowych. Klinika jego imienia w Zurychu jest miejscem, gdzie chorzy
odzyskują zdrowie, a zdrowi uczą się właściwego odżywiania. Przyjeżdżają tam bowiem
dietetycy i lekarze z całego świata, aby czerpać z doświadczeń kliniki wiedzę o zdrowym
żywieniu oraz inspirację do własnych poszukiwań w tym zakresie.
Maximilian Oskar Bircher-Benner urodzony jako syn notariusza 22 sierpnia 1867 w Aarau
w Szwajcarii – zmarły 24 stycznia 1939 roku w Zurichu w wieku lat 72 i dobrym zdrowiu.
Prowadził w Zurychu w Szwajcarii sanatorium leczenia naturalnego przy
Bircher-Brenner-Platz, aktualnie znane jako Zurich Development Center. Badania i
terapie prowadzone są przez jego potomków, w tym córkę dr Ruth Kunz Bircher. W
sanatorium zalecano wczesne chodzenie spać około godziny 21 wieczorem, ćwiczenia
fizyczne oraz pracę w ogrodzie dla lepszej harmonii z przyrodą. Dr Bircher-Benner
ukończył ekskluzywne studia medyczne w Wiedniu, Dreźnie, Berlinie i Zurichu i posiadał
prawo do prowadzenia własnej kliniki. Uzyskał doktorat w medycynie w roku 1891 w
Zurychu. W 1893 pojął za żonę córkę aptekarza Elizabeth Benner z rodu Elsass.
Zajmował się leczeniem naturalnym, wodolecznictwem i dietetyką. Część zaleceń
powstało na podstawie obserwacji życia długowiecznych pasterzy w Alpach. Sanatoryjne
zdrowe żywienie wymaga odstawienia mięsa i jego przetworów oraz odstawienia
szkodliwych białych trucizn jak biała mąka, biały cukier, biała sól. W latach 1895-1900 dr
Benner wykonał setki eksperymentów porównawczych nad leczeniem dietą. W 1897 roku
otworzył pierwszą klinikę leczenia żywieniem przy ulicy Asylstrasse w Zurichu. W 1904
roku zamieszkał w wilowej dzielnicy Zurichberg oraz otworzył nową klinikę w południowo-
zachodniej dzielnicy Zurychu nazywaną "Vital Force". Klinika przyciągała arystokrację,
fabrykantów, artystów i pisarzy. Zaraz po jego śmierci w 1939, ku jego pamięci zmieniono
nazwę kliniki "Vital Force" na "Bircher-Benner Clinic". W roku jego śmierci otwarto także
"People's Sanatorium for a Lifestyle Based on Nature" ufundowane z datków pacjentów i
sponsorów, jednak dr Bircher Benner nie doczekał otwarcia tego sanatorium. Starą klinikę
prowadzoną po śmierci przez jego dwóch synów zamknieto w 1994 roku z powodu
przeznaczenia terenów pod nowoczesną zabudowę Zurichu. Uważał wskutek badań, że
człowiek jest w swej naturze wegetarianem, roślinożercą i tylko taka dieta będzie działać
dla jego zdrowia. Równolegle działający w USA John Harvey Kellogg zaproponował
bardzo podobną dietę roślinną oraz podobne zalecenia dla leczenia. W 1903 roku dr B-B
opublikował swoją przełomową pracę: "Fundamentals of the nourishing therapy due to the
Energetik".
Kto chce chorować nie przejmuje się teorią „całości pokarmowej” dr Bircher-Brennera,
według której w najbardziej zewnętrznej warstwie ziarna, tuż pod skórką, znajdują się
Strona 1
Zdrowa Dieta Bircher-Bennera - Leczenie - Kuracje - Odchudzanie
witaminy z grupy B, sole mineralne, białka i tłuszcze, a wnętrze ziarna wypełnione jest
czystym węglowodanem? Kto chce chorować nie myśli o tubylcach z wyspy Tristan da
Cunha, z Hawajów i Wysp Japońskich, którzy w końcu XIX wieku „uszlachetnieni” przez
białych cukrem, białym ryżem, i takąż mąką masowo chorowali na reumatyzm, próchnicę
zębów, nerwobóle, obrzęki i niewydolność krążenia? Czy wiemy że, według
wspomnianego lekarza-dietetyka, w wysokiej temperaturze ginie większość witamin, giną
fermenty (enzymy), a białka, tłuszcze i węglowodany zostają w wysokim stopniu
zdenaturowane, przy czym ich cechy fizyko-chemiczne i elektryczne ulegają głębokim
zmianom nieobojętnym dla ustroju człowieka. Wymowne jest jedno z doświadczeń Mac
Carrisona, który karmił grupę pojmanych małp normalnie zjadanymi przez nie pokarmami,
ale poddanymi uprzedniemu długotrwałemu gotowaniu. Wszystkie te małpy zdechły przed
upływem 3 miesięcy w osłabieniu i zaburzeniach żołądka i jelit.
Foto: Klinika Doktora Bennera
Max Bircher Benner to jeden z pionierów nauki o odżywianiu, twórca energetycznej teorii
całości pokarmowych. Klinika jego imienia w Zurychu jest miejscem, gdzie chorzy
odzyskują zdrowie, a zdrowi uczą się właściwego odżywiania. Przyjeżdżają tam bowiem
dietetycy i lekarze z całego świata, aby czerpać z doświadczeń kliniki wiedzę o zdrowym
żywieniu oraz inspirację do własnych poszukiwań w tym zakresie. Zasługą dr
Bircher-Bennera jest odkrycie leczniczych i regeneracyjnych właściwości odżywiania.
Będąc młodym lekarzem, pod koniec XIX wieku, doszedł do wniosku, że najczęstszą
przyczyną wielu chorób jest degeneracja pokarmów dokonująca się m.in. podczas
gotowania. Na długo przed odkryciem roli witamin, enzymów i mikroelementów uświadomił
sobie doniosłą wartość świeżego, surowego i nie rafinowanego jedzenia. Bircher-Benner
stwierdził także, że oprócz degradacji przez zabiegi kulinarne zgubne skutki pociąga za
sobą rozbijanie tzw. całości pokarmowych zawartych w produktach naturalnych.
Dr Bircher-Benner głosił przed laty prawdę, że stan zdrowia zależy w znacznej mierze od
sposobu żywienia, a złe nawyki żywieniowe są przyczyną wielu chorób. Zdaniem dr Ruth
Bircher autorki książki "Jedzenie drogą do zdrowia" opartej na myśli doktora nadwaga nie
jest jedynie skutkiem przejadania się, ale jest sygnałem choroby związanej z zaburzeniami
procesów przemiany materii. Zredukowanie nadwagi jest więc możliwe przez poprawę
stanu zdrowia i odwrotnie: bardzo dobry stan zdrowia umożliwia zachowanie smukłej
sylwetki. Zaburzenia przemiany materii powoduje głównie dieta wysokobiałkowa, która
prowadzi do zakwaszenia organizmu, uszkodzenia nerek, wątroby, jelita grubego.
Dietę lczniczą i odchudzającą opracował ją przeszło sto lat temu szwajcarski lekarz - dr
Max O. Bircher - Benner, właściciel kliniki w Zurychu. Następnie, po jego śmierci, dzieło to
kontynuowała jego córka - dr Ruth Kunz Bircher, autorka książki pt.: "Jedzenie drogą do
zdrowia". Kiedy w 1900 roku doktor Bircher-Benner na spotkaniu Towarzystwa
Lekarskiego w Zurychu przedstawił swą teorię tzw. całości pokarmowych, uznano go od
razu za znachora i pozostawiono na szarym końcu. O udziale w jakichkolwiek kongresach
czy przedsięwzięciach mógł jedynie pomarzyć. Nie znano przecież wówczas ani witamin,
ani enzymów, ani mikroskładników. Swoją teorię mógł realizować tylko i wyłącznie w swej
prywatnej klinice. Ponadto, dodatkowym czynnikiem ogólnej niechęci dla jego poglądów, i
w ogóle dla jego osoby był gwałtowny rozwój bakteriologii, co oznaczało przekonanie o
Strona 2
Zdrowa Dieta Bircher-Bennera - Leczenie - Kuracje - Odchudzanie
słuszności dobroczynnego działania długiego gotowania potraw, które oczywiście
pozbawiało pokarm większości najważniejszych składników, ale to już nie miało takiego
znaczenia - nastała istna psychoza na tym punkcie. A ponieważ dieta Birchera-Bennera
opiera się między innymi na jedzeniu surowych owoców i warzyw, toteż początkowo liczba
jego zwolenników z pewnością nie była wielka.
Przełom nastąpił, gdy odkryto witaminy. Wtedy to klinika przeżyła prawdziwe oblężenie -
przede wszystkim tych chorych na miażdżycę, na serce i z nowotworami, ale nie tylko. O
dziwo ludzie ci, po zastosowaniu odpowiedniej kuracji żywieniowej dr Birchera-Bennera
mieli doskonałe wyniki, co w konsekwencji przyczyniło się do zwiększenia się liczby
zwolenników tego człowieka wśród uczonych. Doktor Bircher-Benner zauważył, że złe
nawyki żywieniowe prowadzą do wielu różnych chorób. Uogólniając: nienaganny stan
zdrowia gwarantuje smukłą sylwetkę i dobrą kondycję psychiczno-fizyczną. Natomiast,
jeśli chcemy schudnąć, musimy poprawić swój stan zdrowia. Kiedy organizm jest
zakwaszony, na skutek stosowania diety wysokobiałkowej, dochodzi do uszkodzeń nerek,
wątroby i jelit, a w konsekwencji do zaburzeń przemiany materii.
Owoce
Dietę powinno się rozpocząć jednym lub dwoma dniami "spędzonymi" na sokach
owocowych, co ma za zadanie oczyścić organizm. Ponieważ po zakończeniu diety łatwo o
efekt jo-jo, toteż trzeba bardzo uważać i stare nawyki żywieniowe wprowadzać bardzo
powoli i stopniowo. Zalecenia diety Birchera - Bennera są następujące:
- Ograniczenie zawartości skrobii w posiłkach (szczególnie uważać trzeba na mąkę,
różnego rodzaju kasze, ziemniaki, cukier - ale nie ten w owocach!);
- Zwiększenie udziału surowych pokarmów w codziennym jadłospisie ze względu na
większą zawartość substancji biologicznie czynnych aniżeli w potrawach gotowanych;
- Ograniczenie, a najlepiej wyeliminowanie soli, kawy, papierosów oraz bardzo ostrych
przypraw, jak np. chilli;
- Jako tłuszcz używanie wyłącznie tłuszczów roślinnych ze względu na zawarte w nich
nienasycone kwasy tłuszczowe;
- Przyjmowanie białka pod postacią odtłuszczonego mleka i chudego twarogu
(zwierzęcego) oraz warzyw, roślin strączkowych, produktów zbożowych, w tym pieczywa,
orzechów i owoców (roślinnego).
SZWAJCARSKI GENIUSZ
Podany dalej sposób żywienia naturalnego opracował przed ponad stu laty - w 1897 roku,
a więc przed odkryciem witamin, enzymów i mikroelementów - dr Max Oskar
Strona 3
Zdrowa Dieta Bircher-Bennera - Leczenie - Kuracje - Odchudzanie
Bircher-Benner, który założył w Zurychu klinikę, gdzie żywił pacjentów według swojej teorii
tzw. całości pokarmowych. Teorię tę w 1900 roku Bircher-Benner przedstawił na
posiedzeniu naukowym Towarzystwa Lekarskiego w Zurychu. Lekarze przyjęli ją jak
bajkę, a przewodniczący zebrania oświadczył, że dr Bircher opuścił granice nauki i udał
się w świat fantazji. Młody "rewolucjonista" uznany został za znachora, a kongresy
naukowe i fachowe pisma zostały dla niego zamknięte. Tylko drzwi jego kliniki były wciąż
otwarte i są otwarte do dziś, bowiem dzieło dr Maxa O. Birchera-Bennera kontynuuje jego
córka - Ruth Kunz Bircher, a klinika nosząca imię jej ojca jest jedną z najsłynniejszych
klinik na świecie. Tak oto głupota wielu autorytetów medycznych owej epoki została w
końcu naukowo zdemaskowana.
Nietrudno zrozumieć tę negatywną ocenę - nie znano wówczas jeszcze witamin, enzymów
i mikroelementów, a oficjalna dietetyka najwyższą wartość przyznawała pokarmom
bogatym w białko i kalorie. Były to czasy, kiedy chorych karmiono krwistymi befsztykami, a
mocny, esencjonalny rosół, czyli wywar z mięsa, uchodził za szczególnie wzmacniający,
leczniczy i odżywczy, chociaż jak wiadomo jest trujący i zabójczy. Ponadto rozwijająca się
wówczas bakteriologia bo właśnie wtedy odkryto bakterie szerzyła w świecie strach przed
zarazkami. W modzie więc było długie i dokładne gotowanie pozbawiające naturalne
produkty wszystkiego, co zdrowe i wartościowe o czym wówczas nie wiedziano w Europie.
Również smażenie uważano za ważną zasadę higieniczną.
Wkrótce jednak odkryto witaminy i do sanatorium doktora Birchera zaczęli już masowo
zjeżdżać pacjenci z całego świata. Na ogół zgłaszali się ludzie bardzo chorzy, głównie z
nowotworami, miażdżycą, chorobami serca, którym oficjalna medycyna nie mogła już
pomóc. Doskonałe wyniki kuracji żywieniowej przysparzały szwajcarskiemu geniuszowi
coraz więcej zwolenników również wśród naukowców i lekarzy. Na szczególną uwagę
zasługuje fakt, że szwajcarski lekarz nie wiedział o istnieniu wielu cudownych substancji,
np. indoli, benzaldehydu, fenyloalaniny czy tryptofanu zawartych w produktach, którymi
leczył swoich pacjentów. Dopiero w wiele lat później naukowcom udało się je wyodrębnić i
zbadać ich działanie, a tym samym potwierdzić naukowo zalecenia doktora
Bircher-Bennera. Dzisiaj można nazwać jego metodę żywienia i leczenia żywieniem
naturalną dietą witaminowo-mikroelementową.
Energetyczna teoria całości pokarmowej obecnie nikogo już nie dziwi, a raczej dziwi brak
jej stosowania w dietach szpitali w państwach Trzeciego Świata takich jak Polska. Od lat
wiadomo, że siły i zdrowie daje nam nie białko i tłuszcze przede wszystkim pochodzenia
zwierzęcego oraz kalorie - jak niegdyś uważano - lecz witaminy w połączeniu z energią
słoneczną, którą pochłaniają i kumulują rośliny. Dlatego, m.in. witaminy syntetyczne -
choć pozornie identyczne jak naturalne bo mają taką samą budowę, co wykazują analizy
chemiczne - nie są tak samo przyswajalne przez ludzki organizm, jak witaminy zawarte w
roślinach. Między innymi dlatego, że nie mają w sobie energii słonecznej i nie
współdziałają z innymi, występującymi obok nich substancjami i witaminami
umożliwiającymi ich przyswajanie i przemiany, tak jak to ma miejsce w roślinach.
Dopiero tworzone na słońcu w towarzystwie innych substancji są aktywne. Poza tym
żadna pigułka nie zawiera witamin w tak odpowiednich, idealnych proporcjach, by mogła
zastąpić spożywanie wzrastających w naturalnych warunkach warzyw i owoców. Minęło
sto lat od odkrycia szwajcarskiego lekarza Birchera-Bennera, głoszącego, że istotnym
źródłem energii ustroju jest energia elektromagnetyczna światła słonecznego chwytana i
Strona 4
Zdrowa Dieta Bircher-Bennera - Leczenie - Kuracje - Odchudzanie
magazynowana w roślinach w procesach fotosyntezy. Jednak dopiero teraz technika i
wiedza pozwalają przeprowadzać badania potwierdzające teorię, według której najwyższą
wartość odżywczą mają świeże, najlepiej surowe, jarzyny i owoce jako najcenniejsze
akumulatory energii słonecznej.
Wytwarzanie substancji odżywej odbywa się kosztem pochłaniania energii świetlnej, która
w procesach roślinnej fotosyntezy zostaje związana w wysokoenergetycznych i złożonych
związkach chemicznych, jakimi są białka, tłuszcze i węglowodany. Energia świetlna
przechodzi tu w chemiczną i w tej postaci zostaje zmagazynowana. Uwalniając się w
procesach życiowych organizmu odżywianego tymi związkami, energia ta przechodzi w
inne formy energii i objawia się także promieniowaniem o różnej długości fali - między
innymi o długości fali światła słonecznego, co szwajcarski uczony określił słowami:
"Słońce świeci na nowo w plazmie komórki roślinnej i zwierzęcej". To, wydawać by się
mogło, niezbyt realistyczne stwierdzenie, potwierdziła nauka i o "świeceniu komórki"
możemy przeczytać w pracach naukowych noblistów z dziedziny chemii, fizyki i biologii.
W 1981 roku M. Rattemeyer ogłosił rezultat badań przeprowadzanych wspólnie ze
specjalistami w zakresie biologii komórkowej z uniwersytetu zw. Kaiserlautern: DNA jest
najważniejszym źródłem ultrasłabego promieniowania komórkowego!
Szkoda, że dr Bircher nie dożył czasu, kiedy w oficjalnej pracy naukowej można
przeczytać: "Ultrasłabe promieniowanie żywych komórek, uważane przez wiele
dziesiątków lat przez poważnych badaczy za szarlatanerię, a w najlepszym razie za
bezładną bioluminescencję, przez niefachowców zaś za coś nadprzyrodzonego, jest po
prostu zjawiskiem biologicznym. Dziś zagadka tego promieniowania jest prawie
rozwiązana dzięki nowym wynikom badań przeprowadzonych w Australii, Brazylii,
Chinach, Japonii, Austrii, Polsce, ZSRR, USA i RFN. W poważnej literaturze fachowej
ukazują się artykuły poświęcone temu zagadnieniu. Dużą rolę odegrały tu teoretyczne
prace laureata Nagrody Nobla (1977r.) I. Prigogine'a oraz fizyków-teoretyków: H.
Fröhlicha (Liverpool) i H. Hakena (Stuttgart), a także obserwacje przyrodników, lekarzy i
ekologów.
"Światło emitowane przez komórki jest zjawiskiem powszechnym; mimo swego małego
natężenia umożliwia odkrycie głównych zasad ewolucji biologicznej. Może właśnie to małe
natężenie otwiera nam drogę do lepszego zrozumienia biologii i pozwala spojrzeć z
nowego punktu widzenia na wzrost komórki, istotę raka, problemy działania leków,
odżywiania, chorób i ochrony środowiska." - oto słowa Fritza Alberta Poppa, autora
książki "Biologia światła" w tłumaczeniu Jerzego Kuryłowicza, wydanej przez Wiedzę
Powszechną w 1992r. (Tytuł oryginału: "Biologie des Lichts. Grundlage der
ultraschwachen Zellstrahlung".) Wstęp do tej pracy stanowi świetne motto energetycznej
teorii dr Birchera: "Światło, światło słoneczne, stanowi podstawę wszelkich form życia na
Ziemi. To pierwotne źródło energii jest wykorzystywane przez organizmy żywe do
wytwarzania wysokowartościowego pokarmu, poruszania się i innych celów. Światło
odgrywa jednak również główną rolę w wielu niewidocznych procesach molekularnych,
przeprowadzając cząsteczki w bogatszy energetycznie stan wzbudzony, co umożliwia
przebieg wielu ważnych dla życia reakcji."
Nauka również potwierdziła poglądy dr Birchera dotyczące niewielkiej - z punktu widzenia
teorii energetycznej - wartości mięsa. Otóż okazało się, że komórki zwierzęce emitują
fotony (kwanty światła) na granicy wykrywalności, podczas, gdy promieniowanie komórek
Strona 5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin