Krem selerowy.txt

(0 KB) Pobierz
Krem selerowy

Przygotowanie: 1 godzina

Składniki:

1 redniej wielkoci seler, 1 cebula, 2 szklanki bulionu warzywnego, 4 łyżki masła, 1 łyżka mški kukurydzianej, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki mietany 18%, 1 lić laurowy, kilka ziaren pieprzu, sól

Przepis:

Selera obieramy, myjemy, kroimy w grube plastry, cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy w dużym rondlu masło i smażymy na nim selera oraz cebulę na rednim ogniu aż zmięknš (ok. 10 min). Wlewamy bulion, dodajemy lić laurowy oraz pieprz ziarnisty, solimy i gotujemy 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Studzimy i miksujemy. Mškę kukurydzianš rozprowadzamy łyżkš mleka, a następnie łšczymy z pozostałym mlekiem, wlewamy do zupy i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze minutę. Łšczymy ze mietanš. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin