· pół szklanki mleka
· 1 szklanka cukru
· trzy czwarte kostki masła
· 2 łyżki esencji waniliowej/pasty waniliowej
· 1 szklanka mleka w proszku
· wafle do przekładania
· 100 g gorzkiej czekolady
· 2-3 łyżki kakao
1.Mleko i cukier zagotowujemy, cały czas mieszając. Dodajemy masło, a gdy się rozpuści - esencję waniliową. Odlewamy połowę i tę zestawiamy z ognia.
2.Do pozostałej masy dodajemy rozdrobnioną czekoladę i kakao. Gdy masy nieco przestygną, dodajemy po połowie mleka w proszku do każdej i dokładnie mieszamy. Żeby rozbić grudki, można użyć blendera ręcznego.
3.Andrut przekładamy masami bądź na przemian bądź na zewnątrz dajemy warstwy z ciemną masą, a w środku z jasną. Zawijamy andrut w folię aluminiową, stawiamy na niego deskę i na nią coś ciężkiego, aby masa równomiernie "skleiła" warstwy andruta. Pozostawiamy na noc.
viktus