Wafel ZEBRA.doc

(40 KB) Pobierz
Wafel "Zebra"

Wafel "Zebra"

Składniki

·         pół szklanki mleka

·         1 szklanka cukru

·         trzy czwarte kostki masła

·         2 łyżki esencji waniliowej/pasty waniliowej

·         1 szklanka mleka w proszku

·         wafle do przekładania

·         100 g gorzkiej czekolady

·         2-3 łyżki kakao

 

1.Mleko i cukier zagotowujemy, cały czas mieszając. Dodajemy masło, a gdy się rozpuści - esencję waniliową. Odlewamy połowę i tę zestawiamy z ognia.

2.Do pozostałej masy dodajemy rozdrobnioną czekoladę i kakao. Gdy masy nieco przestygną, dodajemy po połowie mleka w proszku do każdej i dokładnie mieszamy. Żeby rozbić grudki, można użyć blendera ręcznego.

3.Andrut przekładamy masami bądź na przemian bądź na zewnątrz dajemy warstwy z ciemną masą, a w środku z jasną. Zawijamy andrut w folię aluminiową, stawiamy na niego deskę i na nią coś ciężkiego, aby masa równomiernie "skleiła" warstwy andruta. Pozostawiamy na noc.

Wafel "Zebra"

Zgłoś jeśli naruszono regulamin