Naturalne środki ochrony roślin
Preparaty roślinne przygotowuje się ze świeżego lub suszonego ziela, które zalewa się wodą w dokładnie ustalonych proporcjach. Przed nastawieniem preparatu surowiec rośliny trzeba rozdrobnić. Kiedy preparat jest już gotowy, ciecz należy przecedzić przez podwójną warstwę gazy lub płótno.
Nazwa rośliny
Rodzaj preparatu
Przygotowanie
Działanie
Pokrzywa zwyczajna
Gnojówka 1:10 - 1:20
1 kg świeżego ziela (przed kwitnieniem) lub 200 g suszu zalać 10 l wody. Stosować po zakończonej fermentacji.
Przeciw chorobom grzybowym i szkodnikom
Gnojówka bez rozcieńczania
Nawożenie gleby
Wyciąg bez rozcieńczania
1 kg świeżego ziela (przed kwitnieniem) lub 200 g suszu zalać 10 l wody (pozostawić na 12 - 24 godzin)
Mszyce, przędziorki
Wywar 1:5
1 kg świeżego ziela lub 200 g suszu na 10 l wody, gotować 30 minut
Chowacze, choroby pędów
Wywar 1:3
Kiła kapusty, szara pleśń, rdze mączniaki
Skrzyp polny
Gnojówka 1:5
1 kg świeżych lub 200 g suszonych (bez korzeni) zalać 10 l wody. Stosować po zakończeniu fermentacji
Mączniak prawdziwy, choroby wywołane przez grzyby glebowe
Gnojówka 1:4
1 kg świeżego ziela lub 200 g suszu zalać 10 l wody (z dodatkiem wrotyczu lub gnojówki z pokrzywy)
Owocówka jabłkóweczka, nasionnica trześniówka, przędziorki
1 kg świeżych lub 200 g suszonych roślin zalać 10 l wody, pozostawić na 12 godzin, następnie podgrzewać na małym ogniu 30 minut
rdza, kiła kapusty, szara pleśń
Napar 1:5
1 kg świeżych lub 200 g suszonych roślin włożyć do 10 l gorącej wody, parzyć 30 minut (nie dopuścić do wrzenia). Odstawić na 24 godziny
Uodparnianie roślin na choroby grzybowe
Krwawnik pospolity
Wyciąg 1-10
1 kg świeżych kwitnących lub 100 g suszonych roślin zalać 10 l wody, pozostawić na 24 godziny
Mączniak prawdziwy, brunatna zgnilizna drzew pestkowych, plamistość liści drzew pestkowych, kędzierzawość liści brzoskwini
Wywar bez rozcieńczania
1 kg świeżych kwitnących lub 100 g suszonych roślin zalać 10 l wody, pozostawić na 24 godziny, następnie gotować 30 minut
Mszyce, miodówki, larwy pluskwiaków, liściożerne gąsienice motyli
Czosnek pospolity
Gnojówka 1:10
75 g rozdrobnionych ząbków lub 500 g świeżych albo 200 g suszonych liści i łusek zalać 10 l wody. Stosować po zakończonej fermentacji
Wzmacniające, choroby grzybowe
Połyśnica marchwianka
Wyciąg 1:1
250 g roztartego czosnku zalać 10 l wody, kilkakrotnie mieszać, po 15 minutach odcedzić
Mszyce, miodówki, skoczki, mączlik szklarniowy, wciornastki, przędziorki, wielkopąkowiec porzeczkowy
200 g ząbków roztartego czosnku zalać 10 l wody na 24 godziny
Szara pleśń, mszyce, pchełki, połyśnica marchwianka, śmietki, choroby grzybowe
Napar bez rozcieńczania
75 g rozdrobnionych ząbków lub 500 g świeżych albo 200 g suszonych liści i łusek zalać 10 l gorącej wody, pozostawić pod przykryciem na 20-30 minut
Choroby grzybowe, połyśnica marchwianka
Rodzaj
Działanie, zwalczanie
Przygotowanie preparatu
Bez czarny
Gnojówka bez rozcieńczenia
Krety, norniki
1 kg świeżych liści, kwiatów i pędów lub 200 g suszonych zalać 10 l wody (odstawić na 4-5 dni)
Wyciąg 1:10
Rolnice, bielinek kapustnik, mszyce
1 kg świeżych lub 200 g suszonych liści i kwiatów w 10 l wody, moczyć 24 godziny
Rumianek pospolity
Dezynfekuje nasiona i przyspiesza ich kiełkowanie
100 g suszu (kwiaty) zalać 10 l wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia
Zamieranie pędów malin
100 g suszu zalać 10 l wody na 12-24 godzin, gotować 20 minut
Wyciąg 1:5
Przędziorki, mszyce, miodówki liściożerne, gąsienice motyli
3 kg świeżych lub 1 kg suchych roślin (kwiaty i liście) zemleć i zalać 10 l wody o temperaturze 70 oC, pozostawić na 12-24 godziny
Mniszek pospolity
Stymulowanie wzrostu, łagodne nawożenie, poprawia jakość owoców, tworzy próchnicę w glebie
1 kg kwitnących roślin z korzeniami zalać 10 l wody, pozostawić do fermentacji
Wywar bez rozcieńczenia
Nawożenie, podlewać po posadzeniu roślin
1 kg liści i pędów zebranych po kwitnieniu zalać 10 l wody, gotować 20-30 minut na małym ogniu
Cebula zwyczajna
Wyciąg bez rozcieńczenia
Przędziorki, mszyce, miodówki, skoczki
200 g łusek cebuli zlać 10 l wody ciepłej, pozostawić na 4-5 dni
Zaraza ziemniak, przędziorki, mszyce
75 g cebuli lub 500 g łusek na 10 l wody, gotować 30 minut
Napar bez rozcieńczenia
Choroby grzybowe, przędziorki, połyśnica marchwianka
75 g cebuli lub 500 g łusek zalać 10 l wrzącej wody
eyere