Produkty o wysokim IG to:
· Białe, pszenne pieczywo (zastąpić żytnim, pełnoziarnistym;
· Biały, rozgotowany ryż (zastąpić ryżem „dzikim” lub parboiled);
· Rozgotowany makaron (zastąpić makaronem gotowanym na sposób włoski, do 7 minut, na półtwardo);
· Rozgotowane lub pieczone ziemniaki oraz frytki (zastąpić nierozgotowanymi ziemniaki lub np. kaszą gryczaną lub jęczmienną);
· Słodycze (wyeliminować z diety!);
· Słodkie owoce (np. dojrzałe melony, winogrona – ograniczyć!).
Aleksandra Cichocka
Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1800 kcal dla osób z cukrzycą typu 2.
JADŁOSPIS PIERWSZY – 1812 KCAL; 21,4 WW
Pierwsze śniadanie:
- płatki jęczmienne – 2 łyżki, 30 g, gotowane krótko na wodzie;
- mleko 0 lub 0,5% tłuszczu – ½ szklanki, 125 ml wlane do ugotowanych na wodzie płatków;
- kanapka:
- chleb pełnoziarnisty – 1 średnia kromka, 50 g;
- margaryna miękka – 1 łyżeczka, 5 g;
- pieczeń wołowa – 2 cienkie plasterki, 10 g;
- surówka z sałaty:
- sałata – ½ główki, 100 g;
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka, 5 g;
- grapefruit – ¼ sztuki, 100 g;
- herbata, kawa lub inny napój bez cukru
- 1 szklanka
402 kcal; 5,8 WW
Drugie śniadanie:
- chleb graham – ½ średniej kromki, 25 g;
- kiełbasa szynkowa – 2 cienkie plasterki, 10 g;
- cykoria – kilka listków, 30 g;
kefir 0 lub 0,5 tłuszczu – ½ szklanki, 125 ml;
- jagody świeże lub mrożone – 6 łyżek, 100 g;
- woda mineralna lub inny napój bez cukru
- 1 szklanka.
194 kcal; 2.7 WW
Obiad:
- rosół z warzywami przygotowany na wywarze z piersi kurczaka;
a. pietruszka, seler, kapusta włoska, marchewka
· 1 szklanka pokrojonych warzyw, 100 g, krótko gotowane
· makaron razowy, 30 g;
- łosoś – filet, 100 g, upieczony w piekarniku;
- ziemniak, gotowany, nietłuczony – 1 średnia sztuka, 90 g;
- sos z jogurtu 0 lub 0.5% tłuszczu – 3 łyżki, 45 ml i koperku;
- surówka z rzodkwi „sopel lodu” i jabłka:
1. rzodkiew „sopel lodu” – 150 g, starta;
2. jabłko – 1 mała sztuka, 100 g, starte’
3. orzechy włoskie – 2 sztuki, 10 g;
4. sok z cytryny – ½ łyżeczki;
548 kcal; 5.6 WW
Podwieczorek:
- sałatka z ziołami prowansalskimi:
1. jajko ugotowane na twardo – ¼ sztuki, 12.5 g;
2. ogórek kiszony – 1 mała sztuka, 50 g;
3. olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 1 łyżeczka, 5 g;
· herbata malinowa lub inny napój
189 kcal; 2.5 WW
Kolacja:
- chleb pełnoziarnisty – 1.5 średniej kromki, 75 g;
- margaryna miękka (Benecol) – 1 łyżeczka, 5 g;
- surówka z warzywami i białym serem:
· ser biały chudy lub półtłusty – 4 cienkie plastry, 80 g;
· pomidor – 1 sztuka, 200 g;
· soczewica – 1 łyżeczka suchego produktu, 5 g, ugotowana na sypko;
· oliwa z oliwek – 2 łyżeczki, 10 g;
· posiekany szczypiorek i suszone oregano;
- kawa zbożowa – 1 szklanka, z mlekiem 0 lub 0.5% tłuszczu.
479 kcal; 4.8 WW
- płatki owsiane – 2 łyżki, 30 g, gotowane na wodzie;
- mleko 0 lub 0.5 % tłuszczu – ½ szklanki, 125 ml wlane do ugotowanych na wodzie płatków;
· chleb pełnoziarnisty – 1 średnia kromka, 50 g
· Benecol – 1 łyżeczka, 5 g;
· Polędwica sopocka – 2 cienkie plasterki, 10 g;
- surówka z pomidora:
1. pomidor – kilka plasterków, 50 g;
2. oliwa z oliwek – 1 łyżeczka, 5 g;
- mandarynka – 1 sztuka, 100 g;
409 kcal; 5.7 WW
1. chleb graham - ½ średniej kromki lub 1 cienka kromka, 25 g;
2. Benecol – 1 łyżeczka, 5 g;
3. szynka z kurczaka – 2 cienkie plasterki, 10 g;
4. kilka listków sałaty i plasterki ogórka – 30 g;
- maślanka 0 lub 0.5 % tłuszczu – ½ szklanki, 125 ml;
- truskawki – 7 sztuk, 100 g;
175 kcal; 2.4 WW
- zupa jarzynowa z grzankami (przygotowana na wywarze z chudego mięsa lub tylko na wywarze z warzyw), posypana natką:
1. włoszczyzna z małą ilością marchewki – 6 łyżek startej włoszczyzny, 100 g. Krótko gotowana;
2. mleko lub jogurt 0 lub 0.5% tłuszczu – 3 łyżki, 45 ml, do zabielania;
3. grzanki z 1 średniej kromki chleba – 50 g;
· udo kurczaka (bez skóry) 100 g, upieczone w ziołach, na przykład w rękawie foliowym;
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – łyżeczka, 5 g;
- ziemniak, gotowany, nietłuczony - 1 średnia sztuka, 90 g;
- posiekany koperek;
- surówka z kapusty pekińskiej i jabłka:
1. kapusta pekińska – 150 g;
2. jabłko posiekane w drobną kostkę – 1 mała sztuka, 100 g;
4. sok z grejpfruta – ½ łyżeczki;
5. oliwa z oliwek – łyżeczka, 5 g;
- herbata z owoców dzikiej róży lub inny napój bez cukru – 1 szklanka.
183 kcal 2.6 WW
- kanapka z pastą z białego sera:
1. chleb pumpernikiel – 1,5 dużej kromki, 75 g;
2. margaryna miękka (Benecol) – 1 łyżeczka, 5 g;
3. pasta z białego sera z bazylią:
· mleko lub jogurt 0 lub 0.5% tłuszczu – 5 łyżek, 75 g;
- surówka z papryki, pomidorów i soi:
1. papryka – ½ sztuki, 125 g;
2. pomidor – ½ sztuki, 100 g;
3. soja – 1 łyżeczka suchego produktu, przed ugotowaniem, 5 g, ugotowana na sypko;
4. oliwa z oliwek – 2 łyżeczki, 10 g;
5. posiekana cebula i natka;
511 kcal; 5.5 WW
- płatki pszenne – 4 łyżeczki, 20 g i zarodki pszenne 2 łyżeczki, 10 g, gotowane krótko na wodzie;
- mleko 0 lub 0.5% tłuszczu – ½ szklanki, 125 ml wlane do ugotowanych na wodzie płatków;
1. chleb pełnoziarnisty – 1 średnia kromka, 50 g;
...
jarekstrek