Dieta 1800 kcal.doc

(76 KB) Pobierz
Produkty o wysokim IG to:

DIETA 1800 kcl

 

 

Produkty o wysokim IG to:

·         Białe, pszenne pieczywo (zastąpić żytnim, pełnoziarnistym;

·         Biały, rozgotowany ryż (zastąpić ryżem „dzikim” lub parboiled);

·         Rozgotowany makaron (zastąpić makaronem gotowanym na sposób włoski, do 7 minut, na półtwardo);

·         Rozgotowane lub pieczone ziemniaki oraz frytki (zastąpić nierozgotowanymi ziemniaki lub np. kaszą gryczaną lub jęczmienną);

·         Słodycze (wyeliminować z diety!);

·         Słodkie owoce (np. dojrzałe melony, winogrona – ograniczyć!).

 

Aleksandra Cichocka

 

Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1800 kcal dla osób z cukrzycą typu 2.

 

JADŁOSPIS PIERWSZY – 1812 KCAL; 21,4 WW

 

Pierwsze śniadanie:

-          płatki jęczmienne – 2 łyżki, 30 g, gotowane krótko na wodzie;

-          mleko 0 lub 0,5% tłuszczu – ½ szklanki, 125 ml wlane do ugotowanych na wodzie płatków;

-          kanapka:

-          chleb pełnoziarnisty – 1 średnia kromka, 50 g;

-          margaryna miękka – 1 łyżeczka, 5 g;

-          pieczeń wołowa – 2 cienkie plasterki, 10 g;

-          surówka z sałaty:

-          sałata – ½ główki, 100 g;

-          oliwa z oliwek – 1 łyżeczka, 5 g;

-          grapefruit – ¼ sztuki, 100 g;

-          herbata, kawa lub inny napój bez cukru

-          1 szklanka

402 kcal; 5,8 WW

 

Drugie śniadanie:

-          kanapka:

-          chleb graham – ½ średniej kromki, 25 g;

-          margaryna miękka – 1 łyżeczka, 5 g;

-          kiełbasa szynkowa – 2 cienkie plasterki, 10 g;

-          cykoria – kilka listków, 30 g;

kefir 0 lub 0,5 tłuszczu – ½ szklanki, 125 ml;

-          jagody świeże lub mrożone – 6 łyżek, 100 g;

-          woda mineralna lub inny napój bez cukru

-          1 szklanka.

 

194 kcal; 2.7 WW

 

 

 

Obiad:

 

-          rosół z warzywami przygotowany na wywarze z piersi kurczaka;

a.       pietruszka, seler, kapusta włoska, marchewka

·         1 szklanka pokrojonych warzyw, 100 g, krótko gotowane

·         makaron razowy, 30 g;

-          łosoś – filet, 100 g, upieczony w piekarniku;

-          ziemniak, gotowany, nietłuczony – 1 średnia sztuka, 90 g;

-          sos z jogurtu 0 lub 0.5% tłuszczu – 3 łyżki, 45 ml i koperku;

-          surówka z rzodkwi „sopel lodu” i jabłka:

1.      rzodkiew „sopel lodu” – 150 g, starta;

2.      jabłko – 1 mała sztuka, 100 g, starte’

3.      orzechy włoskie – 2 sztuki, 10 g;

4.      sok z cytryny – ½ łyżeczki;

-          woda mineralna lub inny napój bez cukru

-          1 szklanka

 

548 kcal; 5.6 WW

 

Podwieczorek:

 

-          chleb pełnoziarnisty – 1 średnia kromka, 50 g;

-          sałatka z ziołami prowansalskimi:

1.      jajko ugotowane na twardo – ¼ sztuki, 12.5 g;

2.      ogórek kiszony – 1 mała sztuka, 50 g;

3.      olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 1 łyżeczka, 5 g;

·         herbata malinowa lub inny napój

-          1 szklanka

 

189 kcal; 2.5 WW

 

Kolacja:

 

-          chleb pełnoziarnisty – 1.5 średniej kromki, 75 g;

-          margaryna miękka (Benecol) – 1 łyżeczka, 5 g;

-          surówka z warzywami i białym serem:

·         ser biały chudy lub półtłusty – 4 cienkie plastry, 80 g;

·         pomidor – 1 sztuka, 200 g;

·         soczewica – 1 łyżeczka suchego produktu, 5 g, ugotowana na sypko;

·         oliwa z oliwek – 2 łyżeczki, 10 g;

·         posiekany szczypiorek i suszone oregano;

-          kawa zbożowa – 1 szklanka, z mlekiem 0 lub 0.5% tłuszczu.

 

479 kcal; 4.8 WW

 

 

 

 

 

JADŁOSPIS DRUGI – 1847 KCAL; 22 WW

Pierwsze śniadanie:

 

-          płatki owsiane2 łyżki, 30 g, gotowane na wodzie;

-          mleko 0 lub 0.5 % tłuszczu – ½ szklanki, 125 ml wlane do ugotowanych  na wodzie płatków;

-          kanapka:

·         chleb pełnoziarnisty – 1 średnia kromka, 50 g

·         Benecol – 1 łyżeczka, 5 g;

·         Polędwica sopocka – 2 cienkie plasterki, 10 g;

-          surówka z pomidora:

1.      pomidor – kilka plasterków, 50 g;

2.      oliwa z oliwek – 1 łyżeczka, 5 g;

-          mandarynka – 1 sztuka, 100 g;

-          herbata, kawa lub inny napój bez cukru

-          1 szklanka.

 

409 kcal; 5.7 WW

 

Drugie śniadanie:

 

-          kanapka:

1.      chleb graham - ½ średniej kromki lub 1 cienka kromka, 25 g;

2.      Benecol – 1 łyżeczka, 5 g;

3.      szynka z kurczaka – 2 cienkie plasterki, 10 g;

4.      kilka listków sałaty i plasterki ogórka – 30 g;

-          maślanka 0 lub 0.5 % tłuszczu – ½ szklanki, 125 ml;

-          truskawki – 7 sztuk, 100 g;

-          woda mineralna lub inny napój bez cukru

-          1 szklanka

 

175 kcal; 2.4 WW

 

Obiad:

 

-          zupa jarzynowa z grzankami (przygotowana na wywarze z chudego mięsa lub tylko na wywarze z warzyw), posypana natką:

1.      włoszczyzna z małą ilością marchewki – 6 łyżek startej włoszczyzny, 100 g. Krótko gotowana;

2.      mleko lub jogurt 0 lub 0.5% tłuszczu – 3 łyżki, 45 ml, do zabielania;

3.      grzanki z 1 średniej kromki chleba – 50 g;

·         udo kurczaka (bez skóry) 100 g, upieczone w ziołach, na przykład w rękawie foliowym;

-          olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – łyżeczka, 5 g;

-          ziemniak, gotowany, nietłuczony - 1 średnia sztuka, 90 g;

-          posiekany koperek;

-          surówka z kapusty pekińskiej i jabłka:

1.      kapusta pekińska – 150 g;

2.      jabłko posiekane w drobną kostkę – 1 mała sztuka, 100 g;

3.      orzechy włoskie – 2 sztuki, 10 g;

4.      sok z grejpfruta – ½ łyżeczki;

5.      oliwa z oliwek – łyżeczka, 5 g;

-          herbata z owoców dzikiej róży lub inny napój bez cukru – 1 szklanka.

 

183 kcal 2.6 WW

 

Kolacja:

 

-          kanapka z pastą z białego sera:

1.      chleb pumpernikiel – 1,5 dużej kromki, 75 g;

2.      margaryna miękka (Benecol) – 1 łyżeczka, 5 g;

3.      pasta z białego sera z bazylią:

·         ser biały chudy lub półtłusty – 4 cienkie plastry, 80 g;

·         mleko lub jogurt 0 lub 0.5% tłuszczu – 5 łyżek, 75 g;

-          surówka z papryki, pomidorów i soi:

1.      papryka – ½ sztuki,  125 g;

2.      pomidor – ½ sztuki, 100 g;

3.      soja – 1 łyżeczka suchego produktu, przed ugotowaniem, 5 g, ugotowana na sypko;

4.      oliwa z oliwek – 2 łyżeczki, 10 g;

5.      posiekana cebula i natka;

-          herbata z owoców dzikiej róży lub inny napój bez cukru – 1 szklanka.

 

511 kcal; 5.5 WW

 

JADŁOSPIS TRZECI – 1803 kcal; 21,4 WW

 

Pierwsze śniadanie:

 

-          płatki pszenne – 4 łyżeczki, 20 g i zarodki pszenne 2 łyżeczki, 10 g, gotowane krótko na wodzie;

-          mleko 0 lub 0.5% tłuszczu – ½ szklanki, 125 ml wlane do ugotowanych na wodzie płatków;

-          kanapka:

1.      chleb pełnoziarnisty – 1 średnia kromka, 50 g;

2.      Benecol – 1 łyżeczka, 5 g;

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin