Cholesterol.pdf

(152 KB) Pobierz
98728125 UNPDF
Cholesterol- co robić
Co to jest hipercholesterolemia?
dr n. med. Piotr Kocełak
Katedra Patofizjologii, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Cholesterol jest składnikiem błon komórkowych i prekursorem niektórych witamin. Z niego
następuje synteza hormonów steroidowych i kwasów żółciowych. Jest więc niezbędny do
życia.
Cholesterol krąży we krwi w cząstkach zwanych lipoproteinami . Oprócz cholesterolu,
składają się one z białek i fosfolipidów. Na czczo w osoczu znajdują się trzy rodzaje
lipoprotein: lipoproteiny o bardzo małej gęstości – VLDL (ang. very low density lipoprotein ),
lipoproteiny o małej gęstości – LDL (ang. low density lipoprotein ) oraz lipoproteiny o dużej
gęstości – HDL (ang. high density lipoprotein ).
Zawarte w pożywieniu tłuszcze pokarmowe podlegają w przewodzie pokarmowym
hydrolizie (rozkładowi). Powstają wolne kwasy tłuszczowe oraz glicerydy. Wolne kwasy
tłuszczowe są wykorzystywane do syntezy triglicerydów i w połączeniu z białkiem apo B-48
są uwalniane z jelita jako chylomikrony. Chylomikrony stanowią źródło energii dla mięśni i
są magazynowane w tkance tłuszczowej.
W wątrobie odbywa się synteza endogennych triglicerydów z wolnych kwasów
tłuszczowych, pochodzących z tkanki tłuszczowej, oraz z węglowodanów. Razem z
cholesterolem i białkami są one uwalniane z wątroby jako lipoproteiny o bardzo małej
gęstości (VLDL). Stanowią 10-15% całkowitego cholesterolu. W ich skład wchodzą także
białka, apolipoproteiny – apo B-100, apo C (I, II i III) oraz apo E. Tak więc, chylomikrony i
VLDL są lipoproteinami bogatymi w egzo- bądź endogenne triglicerydy. W wyniku ich
rozkładu powstają lipoproteiny o pośredniej gęstości – IDL (ang. intermediate density
lipoprotein ), zawierające mniej triglicerydów i stosunkowo więcej cholesterolu.
Lipoproteiny LDL powstają w wyniku hydrolizy IDL i stanowią główny rezerwuar
cholesterolu (60-70% całkowitej zawartości choletserolu). Zawierają też apolipoproteinę apo
B-100.
W wątrobie odbywa się również produkcja kwasów żółciowych , niezbędnych w procesie
trawienia i wchłaniania składników pokarmowych. Zostają one wydzielone do światła
przewodu pokarmowego, gdzie ułatwiają wchłanianie składników pokarmowych i skąd same
ulegają absorpcji. Zjawisko cyklicznego wydzielania i wchłaniania kwasów żółciowych nosi
nazwę krążenia wątrobowo-jelitowego .
Źródłem lipoprotein HDL (20-30% całkowitej zawartości cholesterolu) jest wątroba i jelita.
Dodatkowo HDL powstaje z przemian chylomikronów oraz VLDL (HDL pochodzą z
powierzchownych części lipoprotein, IDL – z części wewnętrznej ich rdzenia). Głównymi
apolipoproteinami HDL są apo A-I i apo A-II.
Dla oceny ryzyka powikłań, związanych z podwyższonym stężeniem cholesterolu, niezbędne
jest oznaczenie cholesterolu występującego we wszystkich frakcjach lipoprotein. Dlatego w
badaniach laboratoryjnych oznacza się stężenia cholesterolu całkowitego, HDL-cholesterolu,
LDL-cholesterolu oraz triglicerydów. Znajomość pełnego profilu lipidowego dostarcza
więcej informacji o ryzyku niż oznaczenie samego tylko cholesterolu całkowitego. Aby
wynik badania był wiarygodny, należy powstrzymać się od jedzenia przez przynajmniej
14 godzin przed pobraniem krwi, a ostatni posiłek powinien być lekkostrawny z
niewielką zawartością tłuszczów.
Lipoproteina LDL, która transportuje cholesterol z wątroby do tkanek, jest szczególnie
niebezpieczna w aspekcie rozwoju miażdżycy . Dlatego właśnie zmniejszenie jej stężenia jest
głównym celem leczenia hipolipemizującego. Wysokie stężenie cholesterolu sprzyja jego
przechodzeniu do wnętrza ściany naczyniowej układu odpornościowego – makrofagów, które
z czasem przekształcają się w komórki piankowate . Wokół tych ostatnich powstaje otoczka
zbudowana z komórek mięśni gładkich oraz kolagenu, stopniowo zwężając światło naczynia.
Szybkość powstawania blaszek miażdżycowych jest zmienna, ale są one obserwowane już w
czasie życia płodowego! Pęknięcie blaszki i powstanie zakrzepu prowadzi do zamknięcia
naczynia i objawów ostrego niedokrwienia zaopatrywanego przez nie obszaru.
Lipoproteina HDL odpowiada za odprowadzenie cholesterolu z tkanek do wątroby, a
obecność enzymu paraoksonazy hamuje proces utleniania lipidów. Jest to istotne o tyle, że
utlenione lipidy nasilają tempo miażdżycy. Odprowadzanie nadmiaru cholesterolu z tkanek
zabezpiecza je przed jego niekorzystnym działaniem i rozwojem miażdżycy. Wysokie
stężenie lipoproteiny HDL jest zatem czynnikiem ochronnym i zmniejsza ryzyko wystąpienia
choroby wieńcowej.
Podwyższone stężenie cholesterolu, które dotyczy około 60% polskiej populacji, jest jednym
z głównych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego i wiodącą przyczyną
przedwczesnego zgonu. Dlatego hipercholesterolemia musi być leczona, pomimo, że u
większości chorych początkowo nie powoduje objawów klinicznych.
Hipercholesteromię dzieli się na pierwotną oraz wtórną, która występuje w przebiegu innych
chorób. Hipercholesterolemia pierwotna obejmuje kilka różnych typów.
Hipercholesterolemia rodzinna. Jest związana z uszkodzeniem receptora dla LDL w
wątrobie. Cholesterol nie może wówczas przechodzić z krwi do wątroby, przez co jego
stężenie w osoczu jest znacznie podwyższone. Wyróżnia się dwie postacie choroby. Pierwsza
jest związana z nieprawidłowością jednego z alleli (pochodzącego od jednego rodzica) genu
dla receptora. W takiej sytuacji stężenie LDL osiąga wartości około 400-500 mg/dl. U
mężczyzn proces miażdżycy występuje w wieku 40-50 lat, u kobiet – później. Druga postać
hipercholesterolemii rodzinnej dotyczy osób, u których obie postaci genu dla receptora LDL
są nieprawidłowe. Frakcja LDL może wówczas osiągać wartości nawet powyżej 1000 mg/dl,
a proces miażdżycy występuje już w wieku dziecięcym. Hipercholesterolemii rodzinnej mogą
towarzyszyć żółtaki – żółto zabarwione zgrubienia skóry powiek i w okolicy ścięgna
Achillesa.
Hipercholesterolemia związaną z nieprawidłową budową białka apo B-100 , obecnego w
lipoproteinie LDL. W następstwie tego defektu, wiązanie prawidłowego receptora z
cząstkami LDL jest utrudnione.
Postać wielogenowa , w której za podwyższone stężenie cholesterolu odpowiada
nieprawidłowa funkcja kilku genów oraz nieprawidłowe nawyki żywieniowe. Postać ta
występuje najczęściej (5-10% populacji).
Hipercholesterolemia wtórna obejmuje choroby, w przebiegu których wzrasta stężenie
cholesterolu:
- przewlekłą niewydolność nerek,
- zespół nerczycowy,
- choroby wątroby,
oraz stany zdrowotne wymagające stosowania leków hormonalnych: kortykosteroidów,
progestagenów.
Zaburzenia lipidowe mogą wyrażać się podwyższonym stężeniem cholesterolu – mówimy
wtedy o hipercholesterolemii , lub triglicerydów – jest to hipertriglicerydemia . Może się
też zdarzyć, że równocześnie występuje podwyższone stężenie cholesterolu i triglicerydów –
wówczas mówimy hipercholesterolemii mieszanej .
Do głównych przyczyn zwiększenia stężenia triglicerydów należy otyłość oraz brak
aktywności fizycznej. Dodatkowymi czynnikami, sprzyjającymi podwyższeniu poziomu
triglicerydów są: palenie papierosów, nadmierne spożycie alkoholu, dieta bogata w
węglowodany (ponad 60% kalorii), choroby przewlekłe (przewlekła niewydolność nerek,
zespół nerczycowy), stosowanie niektórych leków (kortykosteroidów, estrogenów, beta-
blokerów) oraz uwarunkowania genetyczne. Prawidłowe stężenie triglicerydów nie
przekracza 150 mg/dl (1,7 mmol/l). Wartości w górnej granicy normy mieszczą się w
zakresie pomiędzy 150 a 199 mg/dl (1,7-2,3 mmol/l). O dużym stężeniu triglicerydów mówi
się gdy ich wartości znajdują się w przedziale do 200 do 499 mg/dl (2,3-5,7 mmol/l), a o
bardzo dużym – gdy są równe lub wyższe od 500 mg/dl (5,7 mmol/l). Duże stężenie
triglicerydów może być przyczyną ostrego zapalenia trzustki.
Szczególnym przykładem zaburzeń gospodarki lipidowej jest dyslipidemia aterogenna ,
występująca u chorych na cukrzycę. Zaburzenia polegają na występowaniu podwyższonego
stężenia triglicerydów (powyżej 150 mg/dl czyli >1,7 mmol/l), niskiego stężenia cholesterolu
HDL (poniżej 40 mg/dl czyli <1,0 mmol/l u mężczyzn i powyżej 46 mg/dl czyli <1,2 mmol/l
u kobiet) oraz obecności małych, gęstych cząstek LDL. Czynnikami ryzyka dyslipidemii są
zespół metaboliczny, a w patogenezie największe znaczenie ma insulinooporność.
Podwyższone stężenie triglicerydów wynika z utrudnionego metabolizmu VLDL,
zwiększonej produkcji triglicerydów w wątrobie oraz zwiększonej lipemii po posiłku i
opóźnionego usuwania lipoprotein przez komórki wątroby. Obniżone stężenie cholesterolu
HDL jest wynikiem zwiększonego przenoszenia triglicerydów z cząstek bogatych w ten
tłuszcz do HDL, gdzie zastępują one cholesterol. Małe, gęste cząstki LDL powstają w
wyniku hydrolizy cząstek LDL wzbogaconych w triglicerydy. Powstałe cząstki o
zmienionych właściwościach trudniej przechodzą do wątroby, na skutek czego następuje ich
akumulacja w osoczu. Łatwiej przechodzą one natomiast do ściany naczyniowej, gdzie
nasilają proces miażdżycy. Dodatkowo, małe, gęste cząstki LDL są szczególnie podatne na
procesy utlenienia (oksydacji) i szybko wchłaniane przez makrofagi z wytworzeniem
piankowatych komorek.
Leczenie hipercholesterolemii
Sposób leczenia hipercholesterolemii zależy od wielkości całkowitego ryzyka choroby
sercowo-naczyniowej. Podstawowe elementy terapii to modyfikacja diety, redukcja masy
ciała i wzrost aktywności fizycznej oraz zastosowanie leków, obniżających poziom
cholesterolu.
Do oceny ryzyka niezbędna jest znajomość narażenia na, inne niż hipercholesterolemia,
czynniki sprzyjające wystąpieniu chorób serca: palenie tytoniu, nadciśnienie tętnicze,
występowanie w rodzinie dolegliwości kardiologicznych (zachorowania krewnych płci
męskiej w wieku poniżej 55 lat i kobiet poniżej 65 roku życia), wiek pacjenta (mężczyźni –
powyżej 45 lat, kobiety – powyżej 55 lat) oraz obecność choroby niedokrwiennej serca bądź
jej odpowiednika (choroby naczyń obwodowych, tętniaka aorty, objawowego zwężenia tętnic
szyjnychi współwystępowanie u jednego pacjenta kilku spośród wymienionych czynników
ryzyka.
Rodzi się pytanie, jakie stężenie cholesterolu jest prawidłowe i do jakich wartości należy
obniżać cholesterol w trakcie leczenia. U pacjentów, którzy nie są narażeni na czynniki
ryzyka sercowego (grupa niskiego ryzyka) i u których nie występuje choroba niedokrwienna
serca, docelowe wartości cholesterolu kształtują się następująco: cholesterol całkowity <190
mg/dl (5 mmol/l), cholesterol LDL <115 mg/dl (3 mmol/l). Zgodnie z wytycznymi
amerykańskimi, optymalne stężenie LDL, wskazujące na małe ryzyko choroby
niedokrwiennej serca, nie przekracza 100 mg/dl (2,6 mmol/l), a stężenie LDL – 129 mg/dl
(3,3 mmol/l). Stężenia LDL z zakresu 130-159 mg/dl (3,4-4,1 mmol/l) świadczą o pośrednim
ryzyku choroby serca, a wyższe niż 160 mg/dl (>4,1 mmol/l) – wskazują na duże ryzyko
choroby serca i naczyń.
U pacjentów obarczonych chorobą wieńcową lub jej odpowiednikiem docelowe stężenia
cholesterolu całkowitego i LDL wynoszą odpowiednio 175 mg/dl (4,5 mmol/l) i 100 mg/dl
(2,5 mmol/l).
Amerykańskie wytyczne uwzględniają również kategorię pacjentów z bardzo wysokim
ryzykiem zgonu: chorych z cukrzycy I serca współwystępowaniem wielu czynników ryzyka
oraz z obecnością niekontrolowanych czynników ryzyka (szczególnie palenia tytoniu). W tej
grupie zaleca się obniżenie stężenia cholesterolu LDL do wartości niższych niż 70 mg/dl.
W jaki sposób leczymy chorych z hipercholesterolemią?
W przypadku łagodnej hipercholesterolemii i niskiego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych
początkowo ogranicza się interwencję do zmiany zachowań dietetycznych. Po trzech
miesiącach takiego postępowania należy ponownie oznaczyć profil lipidowy: w przypadku
obniżenia stężenia cholesterolu utrzymuje się wdrożony reżim dietetyczny oraz regularną
kontrolę poziomu lipidów. W przypadku stężenia cholesterolu znacznie przekraczającego
wartości prawidłowe i/lub obecności choroby serca bądź współistnienia wielu jej czynników
ryzyka należy, oprócz diety, niezwłocznie włączyć leczenie farmakologiczne.
Jak już wspomniano, leczenie dietetyczne należy wdrożyć u wszystkich chorych z
podwyższonym stężeniem cholesterolu. Dieta stosowania a w leczeniu hipercholesterolemii
musi obejmować eliminację źródeł cholesterolu. Nasycone kwasy tłuszczowe nie powinny
stanowić więcej niż 7% ogólnej liczby kalorii, a ilość spożywanego cholesterolu powinna być
mniejsza niż 200 mg na dzień.
Głównym źródłem cholesterolu jest mięso (wieprzowina, wołowina, kaczki, gęsi – a
zwłaszcza wątróbki) oraz wysokotłuszczowy nabiał: śmietana, tłuste mleko, sery żółte.
Dlatego wymienione produkty należy wykluczyć z diety. Zalecane mięso to cielęcina i drób.
Dodatkowo należy zwiększyć podaż w diecie ryb morskich pieczonych lub gotowanych.
Do zalecanych produktów nabiałowych należą: mleko, sery, kefiry, jogurty odtłuszczone,
białko jaj. Konsumpcję pełnych (całych) jaj powinno się ograniczyć do 2 sztuk na tydzień.
Wskazane jest spożywanie produktów zbożowych, takich jak: pieczywo razowe, ryż i kasze,
przy jednoczesnym ograniczeniu konsumpcji białego pieczywa. Niezbędne jest zwiększenie
ilości włókna pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Występuje ono w płatkach
owsianych i produktach jęczmiennych.
Wśród warzyw dominować powinny: ziemniaki, kukurydza, groszek a także soki warzywne.
Z diety należy natomiast wyłączyć warzywa przygotowywane na nasyconym tłuszczu (także
frytki). Nie należy również spożywać warzyw solonych i konserwowych.
Dietę można uzupełnić o tłuszcze zawarte w margarynach – wchodzące w ich skład stanole i
sterole zmniejszają bowiem wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego.
Spośród przypraw należy stosować pieprz, przyprawy korzenne, musztardę. Powinno się
natomiast ograniczyć spożycie soli kuchennej.
Dietę mogą uzupełniać: sorbety, galaretki, kisiele, herbata oraz sałatki warzywne i owocowe.
Istotnym elementem leczenia hipercholesterolemii jest redukcja masy ciała oraz wzrost
aktywności fizycznej. Wskazany jest codzienny wysiłek o umiarkowanym nasileniu, trwający
przynajmniej 30 minut.
W farmakologicznym leczeniu hipercholesterolemii stosuje się kilka grup leków.
Najczęściej stosowaną grupą leków obniżających stężenie cholesterolu są statyny .
Mechanizm ich działania polega na zahamowaniu aktywności enzymu zaangażowanego w
produkcję cholesterolu w wątrobie. Zmniejszona dostępność cholesterolu prowadzi do
wzrostu ekspresji (pojawiania się) receptorów dla LDL w wątrobie i obniżenia stężenia
cholesterolu w osoczu. Oprócz obniżania stężenia LDL i triglicerydów i wzrostu poziomu
cholesterolu HDL, statyny wywierają wiele efektów dodatkowych, określanych mianem
działań plejotropowych. Zmniejszają proces zapalny w ścianie naczyń, przez co stabilizują
blaszkę miażdżycową i obniżają jej wrażliwość na działanie czynników uszkadzających.
Mają więc działanie przeciwmiażdżycowe. Ograniczają też obumieranie komórek
piankowatych oraz proliferację komórek mięśni gładkich obecnych w ścianie naczynia. Do
działań niepożądanych statyn zalicza się uszkodzenie wątroby (co manifestuje się wzrostem
poziomu enzymów – AlAt i AspAt) oraz uszkodzenie mięśni (miopatię). Objawem miopatii
są bóle mięśniowe. Jeśli pojawią się one w trakcie stosowania statyn, niezbędny jest pilny
kontakt z lekarzem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin