Konserwacja piły łańcuchowej.pdf

(269 KB) Pobierz
Microsoft Word - Konserwacja piły łańcuchowej
Konserwacja piy ańcuchowej
NIEZBĘDNE NARZĘDZIA
Śrubokręt, pędzel, lejek, pilnik okrągy, prowadnik pilnika, pilnik paski, oseka
gębokościomierz (szablon do ograniczników), imado, klucze do rub.
Dugośćprowadnicy waha sięod 30 do 50 cm.
Niektóre modele mogąmieć2 lub 3 wymienne prowadnice, o różnych dugościach.
Budowa ańcucha
Ogniwa tnące
Sąto części tnące ańcucha. Ogranicznik gębokości okrela rozmiar cięcia, waha się
od 0,6 mm dla drewna twardego, do 1 mm dla drewna
Skok łańcucha
Jest to odlegośćmiędzy trzema kolejnymi
nitami podzielona przez 2.
Skala łańcucha - Jest to grubośćczęści ogniwa
prowadzącego, która wchodzi w rowek
prowadnicy.
35927952.013.png 35927952.014.png 35927952.015.png
Piła elektryczna
Moc jej waha sięw zależności od modelu od 1200 do 1700 W, przy dugości prowadnicy 30-50
cm (najczęściej). Używana jest do cięcia drzew o maej i średniej grubości.
Piła spalinowa
Jest ona bardziej wydajna. Pojemnośćskokowa silnika waha sięod 35 cm 3 ( obcinanie gaęzi,
cięcie drzew o małym przekroju ), do ponad 60 cm 3 ( cięcie grubych drzew ).
Przed każdąpracąkonseracyjnąnależy odłączyćprzewód świecy zapłonowej lub
przewód elektryczny
Zdejmujemy ańcuch, odkręcając śruby
mocujące prowadnicęi czyścimy rowek
prowadnicy. (1)
Sprawdzamy czy w prowadnicy nie ma
ubytków. Jeżeli są- wyrównujemy jąpilnikiem.
Prowadnica ulega zużyciu zawsze tylko
z jednej strony. Wskazane jest regularne
obracanie jej o 180 0 .
Sprawdzamy zębatkęnapędową.
Nie powinna wykazywaćśladów
nadmiernego zużycia.
Jeśli ańcuch ma byćdugo nieużywany
przechowujemy go w naczyniu z olejem lub naftą.
Smarujemy prowadnicę
i zawijamy w natuszczony papier.
Ostrzenie zębów tnących
Dobrze naostrzony łańcuch ma lepsząwydajnośći ułatwia pracę
Do ostrzenia łańcucha używamy
specjalnego prowadnika pilnika.Okrągły pilnik w
prowadniku kładziemy na górnąpytkęi
ogranicznik głębokości. (1)
Ogniwa tnące należy ostrzyćzawsze od strony
wewnętrznej. Zmniejsza to siłępotrzebnądo
ich naostrzenia. (2)
Najpierw ostrzymy zęby tnące z jednej strony
prowadnicy. Po zakończeniu obracamy piłęi
ostrzymy zęby z drugiej strony ańcucha. (3)
35927952.016.png 35927952.001.png 35927952.002.png 35927952.003.png 35927952.004.png 35927952.005.png
Wszystkie zęby powinny miećtęsamądługość.
(4)
Ostrzymy ażdo usunięcia wszystkich uszkodzeń
zębów tnących (blaszka boczna i górna) (5)
istniejąrównieżpraktyczne i precyzyjne
ostrzałki elektryczne
Serwis CASTORAMA zajmuje sięostrzeniem, naprawąi konserwacjąwszystkich typów
piłłańcuchowych
Regulacje
Regulacja ograniczników głębokości
Po naostrzeniu zębów należy sprawdzić
wysokośćograniczników. Wykonujemy to
równieżprzed kolejnym ostrzeniem. (1)
Jeśli prowadnica gębokościowa jest zbyt
wysoka, łańcuch traci wydajność, jeśli zbyt
niska - wióry sąza grubei łańcuch szybko się
niszczy.
Po każdych trzech ostrzeniach łańcucha należy
wyregulowaćgębokośćcięciaKładziemy
gębokościomierz (szablon)
na każdy element tnący. Wyrównujemy płaskim
pilnikiem wystający ogranicznik ogniwa. (2)
Zaokrąglamy ogranicznik, aby nadaćmu
poprzedni ksztat. (3)
Napinanie ańcucha
Napięcie ańcucha regulujemy śrubokrętem,
odkręcając lub przykręcając śrubęregulacyjną
na korpusie piły, u nasady prowadnicy
(Umiejscowienie śruby napinającej ańcuch
zależy od rodzaju piy).
Wykonujemy to po odkręceniu nakrętek
mocujących pokrywęsprzęgła i hamulca. (1)
35927952.006.png 35927952.007.png 35927952.008.png 35927952.009.png 35927952.010.png 35927952.011.png
* Łańcuch jest dobrze napięty gdy :
- przesuwa sięswobodnie w prowadnicy przy
zimnym silniku
- ogniwa nie wysuwająsięz rowka prowadnicy
podczas prób podniesienia ańcucha.
Przykręcamy nakrętki mocujące . (2)
Utrzymanie właściwego napięcia łańcucha polepsza komfort pracy i przedłuża jego
trwałość. Łańcuch zbyt napięty może sięzerwaćlub doprowadzićdo przegrzania
silnika. Łańcuch zbyt luźny może sięzsunąć
PALIWO
Jeżeli piła ma byćprzechowywana przez dłuższy czas nieużywana należy wylać
paliwo i olej.Przed ponownym użyciem piy napeniamy zbiornik mieszanką
paliwową. Robimy to z dala od miejsca przyszłej pracy.
SMAROWANIE
Napełniamy zbiorniczek olejem do smarowania ańcuchów.
Należy także regularnie smarowaćkóko zębate w końcówce prowadnicy i łożysko bębna
sprzęgła.
Nigdy nie używamy piły bez oleju. Niewystarczające smarowanie łańcucha może
spowodowaćjego zakleszczenie.
Zdejmujemy pokrywęcylindra i odkręcamy śruby mocujące filtr.
Wyjmujemy filtr powietrza i czyścimy go pędzelkiem lub energicznie wstrząsając. Najlepiej
jednak wymyćgo wodąz mydłem.
Filtr powietrza należy czyścićregularnie, zwaszcza gdy pracujemy w miejscu bardzo zapylonym
(nawet raz dziennie).
35927952.012.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin