Sztuka mięsa z rosołu z ziemniakami i sosem chrzanowym.doc

(21 KB) Pobierz
Sztuka mięsa z rosołu z ziemniakami i sosem chrzanowym

Sztuka mięsa z rosołu z ziemniakami i sosem chrzanowym

Przygotuj: 1,5 kilograma biodrówki wołowej, 2 pęczki włoszczyzny bez kapusty, 1-2 cebule, 1 kilogram drobnych ziemniaków, pęczek zieleniny (natka pietruszki i selera, zielone części pora), 1/2 tyżki masła, natkę pietruszki, 4 ziarenka ziela angielskiego ziela, 4 ziarenka pieprzu czarnego, sól.
Jak to zrobić? - Ugotować na wołowinie rosół. Gdy wołowina będzie dochodzić, w tym samym rosole ugotować ziemniaki. Miękką wołowinę wyjąć z rosołu, odsączyć, ułożyć na półmisku i ugarnirować ziemniakami z rosołu, całość posypać drobno siekaną natką pietruszki.
Przygotuj na sos chrzanowy: 2-3 łyżki śmietany, 3 dekagramy masła, 2 dekagramy mąki, 1/2 cytryny, 1/2 łyżeczki cukru, 1 żółtko, 1/4 litra rosołu, 1 szklankę świeżo utartego chrzanu.
Jak zrobić sos chrzanowy? - Przygotować białą zasmażkę z masła i 1 łyżki mąki, rozprowadzić rosołem, dodać utarty chrzan, posolić, wycisnąć sok z cytryn, dodać do sosu, wsypać cukier, zagotować ciągle mieszając, dodać śmietanę roztrzepaną z żółtkiem, wymieszać, zdjąć z ognia, przelać do sosjerki.
Podawać z zieloną sałatą lub świeżą ćwikłą.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin