Beuf strogonow z musztardą
Składniki:Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 800 g poledwicy wolowej, 30 g maki, 60 g masla, 600 ml wywary wolowego, 1 lyzka pasty pomidorowej, 1 lyzeczka musztardy, 1 duza cebula, 200 g pieczarek, 4 lyzki smietany, sol, pieprz
Sposób przygotowaniaMieso umyc, oczyscic i usunac blony. Pokroic w plasterki, nastepnie w paseczki. Posypac sola i pieprzem. Mieso pokrojone zbyt cienko twardnieje podczas gotowania. Pieczarki umyc, obrac, pokroic w grube plasterki. Z maki i polowy masla zrobic zasmazke. Wlac zimny wywar, dodac paste pomidorowa, sol, pieprz i musztarde. Sos zagotowac, odcedzic, odstawic. Cebule obrac, umyc, posiekac. Na duzej patelni rozgrzac pozostale maslo, wlozyc cebule i pojedyncza warstwe miesa. Smazyc 5 min. W ten sam sposob usmazyc porcjami cale mieso, a nastepnie pieczarki. Podsmazone mieso i pieczarki przelozyc do garnka, dodac sos i smietane. Garnek przykryc, postawic na plytce i trzymac na bardzo malym ogniu 10 min. Podawac z kluskami kladzionymi lub ryzem.
Boeuf a la stroganoff
Składniki:Porcja dla 4 osob. 500 g poledwicy wolowej, 150 g pieczarek, 2 cebule, 1 lyzka koncentratu pomidorowego, 180 ml smietany, 3 lyzki masla, 1 lyzka maki, 1 lyzeczka ostrej mielonej papryki, sol, pieprz.
Sposób przygotowaniaPoledwice umyc, oczyscic z blony, pokroic w plastry grubosci ok. 1/2 cm, a te z kolei w paski o szerokosci ok. 1/2 cm i dlugosci 3-4 cm. Posolic, doprawic pieprzem. Pieczarki umyc, obrac, usunac trzonki, a kapelusze pokroic w plasterki. Cebule obrac, drobno posiekac i podsmazyc na masle na zloty kolor. Dodac mieso, pokrojone pieczarki i zasmazac, ciagle mieszajac przez 5 min. Oproszyc maka, wymieszac ponownie i smazyc dalsze 3 min. Dodac smietane, koncentrat pomidorowy, wymieszac starannie i zagotowac. Doprawic papryka, sola i pieprzem. Podawac z pieczonymi kartoflami, krokietami z kartofli lub kluskami kladzionymi.
tatanka.com