POMIDORY + MOZARELLA
piękne, dojrzałe pomidory - 4kawałek mozarelli - około 20 dagpęczek świeżej bazylii [musi być świeża!]pół szklanki przedniej jakości oliwy extra vergineodrobina czarnego, świeżo zmielonego pieprzsól pomidory myję i kroję w poprzek raczej na grubsze, niż cieńsze plastry. Mozarellę kroję na cienkie plastry. Teraz plastry pomidorów i mozarelli układam w sposób bardzo fantazyjny na dużym talerzu - staram się to robić tak, by plastry pomidorów zachodziły na plastry mozarelli na kształ piramidy, przekładam je całymi liści bazylii, której nie żałuję. Potrawa powinna w sposób harmonijny łączyć kolory czerwieni, zieleni i bieli. Kiedy składniki już pięknie namalowane na talerzu, zalewam je szczodrze oliwą i posypuję odrobiną pieprzu i solę. By magia czasu zadziałała, potrawę wstawiam do lodówki na jakieś pół godziny.
Przemo1978