pomidory + mozerella.doc

(31 KB) Pobierz

POMIDORY + MOZARELLA

piękne, dojrzałe pomidory - 4
kawałek mozarelli - około 20 dag
pęczek świeżej bazylii [musi być świeża!]
pół szklanki przedniej jakości oliwy extra vergine
odrobina czarnego, świeżo zmielonego pieprz
sól

pomidory myję i kroję w poprzek raczej na grubsze, niż cieńsze plastry. Mozarellę kroję na cienkie plastry. Teraz plastry pomidorów i mozarelli układam w sposób bardzo fantazyjny na dużym talerzu - staram się to robić tak, by plastry pomidorów zachodziły na plastry mozarelli na kształ piramidy, przekładam je całymi liści bazylii, której nie żałuję. Potrawa powinna w sposób harmonijny łączyć kolory czerwieni, zieleni i bieli. Kiedy składniki już pięknie namalowane na talerzu, zalewam je szczodrze oliwą i posypuję odrobiną pieprzu i solę. By magia czasu zadziałała, potrawę wstawiam do lodówki na jakieś pół godziny.



 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin