szybkie.doc

(23 KB) Pobierz

SAŁATKI


1. Z KUS KUS

1 kalafior średniej wielkości (lub paczka mrożonego) ugotowany na półtwardo podzielony na różyczki,

opakowanie sera feta w kostkę,

3-4 ogórki konserwowe w kostkę,

10 łyżek kaszy kuskus,

puszka kukurydzy

wymieszać z majonezem.

2. Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ

Małą kapusta pekińska - posiekać,

4 pomidory w kostkę,

2 średnie cebulki w kostkę,

10 łyżek kuskus

sos (sok z 1/2 cytryny + 2 łyżki oliwy + sól + pieprz + rozgnieciony ząbek czosnku).

3. Z MANDARYNKAMI I RODZYNKAMI

Puszka kukurydzy,

2 jaja ugotowane na twardo w kostkę,

garść sparzonych rodzynek,

4 mandarynki

majonez.

4. Z BOBEM

2 puszki bobu - wyłuskać,

2 pomidory w kostkę,

1 duża cebula w kostkę,

2 jaja w kostkę

majonez wymieszany z jogurtem pół na pół.

5. Z KURCZAKIEM

Kurczak pieczony /lub wędzony/ w kostkę,

puszka ananasa w kostkę,

puszka kukurydzy,

15 dag sera żółtego w kostkę

majonez.

6. Z RYŻEM I POREM

Woreczek ugotowanego zimnego ryżu,

duży por pokrojony w plasterki i zblanszowny (przelany wrzącą wodą),

puszka ananasa w kostkę

majonez.

 

7. 

Kukurydza ser żółty w kosteczkę, 

ananasy w kosteczkę,

czosnek zgnieciony

wymieszać z majonezem

 

 

SAŁATKA HOLENDERSKA
Feta pokrojona w kostkę
Ogórek świeży w kostkę
Papryka czerwona w kostkę
kapary
oliwki cale lub pokrojone w plasterki
Wszystko mieszamy podsypujemy oregano i dodajemy trochę oliwy
Smaczna i elegancka aczkolwiek droga, taniej wychodzi w miesiącach letnich.

 

 

SAŁATKA KRÓLEWSKA

puszka kukurydzy
puszka ananasów
2 pory
3 jajka ugotowane na twardo
seler konserwowy
majonez (najlepszy Kętrzyński) mały słoiczek starczy;


Układać warstwami:
seler konserwowy (odsączyć) i pokrojony w talarki por (tylko białą część) posmarować majonezem; odsączoną kukurydzę i pokrojone w kosteczkę ananasy posmarować majonezem, na końcu posypać pokrojonymi w kostkę jajkami.

 

 

 

SAŁATKA Z BROKUŁAMI

1 brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze, aby był lekko twardy
ugotować cztery średniej wielkości ziemniaki(w mundurkach),po wystygnięciu pokroić je w kostkę
5 niedużych pieczarek pokroić na ćwiartki
wszystkie składniki wymieszać w misce


do tego sos: najczęściej robię "grecki" sos do sałatek Knorra z torebki, do którego dodaję jeszcze posiekany ząbek czosnku

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin