SAŁATKI
1. Z KUS KUS
1 kalafior średniej wielkości (lub paczka mrożonego) ugotowany na półtwardo podzielony na różyczki,
opakowanie sera feta w kostkę,
3-4 ogórki konserwowe w kostkę,
10 łyżek kaszy kuskus,
puszka kukurydzy
wymieszać z majonezem.2. Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ
Małą kapusta pekińska - posiekać,
4 pomidory w kostkę,
2 średnie cebulki w kostkę,
10 łyżek kuskus
sos (sok z 1/2 cytryny + 2 łyżki oliwy + sól + pieprz + rozgnieciony ząbek czosnku).3. Z MANDARYNKAMI I RODZYNKAMI
Puszka kukurydzy,
2 jaja ugotowane na twardo w kostkę,
garść sparzonych rodzynek,
4 mandarynki
majonez.4. Z BOBEM
2 puszki bobu - wyłuskać,
2 pomidory w kostkę,
1 duża cebula w kostkę,
2 jaja w kostkę
majonez wymieszany z jogurtem pół na pół.5. Z KURCZAKIEM
Kurczak pieczony /lub wędzony/ w kostkę,
puszka ananasa w kostkę,
puszka kukurydzy,
15 dag sera żółtego w kostkę
majonez.6. Z RYŻEM I POREM
Woreczek ugotowanego zimnego ryżu,
duży por pokrojony w plasterki i zblanszowny (przelany wrzącą wodą),
puszka ananasa w kostkę
majonez.
7.
Kukurydza ser żółty w kosteczkę,
ananasy w kosteczkę,
czosnek zgnieciony
wymieszać z majonezem
SAŁATKA HOLENDERSKAFeta pokrojona w kostkęOgórek świeży w kostkęPapryka czerwona w kostkękaparyoliwki cale lub pokrojone w plasterkiWszystko mieszamy podsypujemy oregano i dodajemy trochę oliwySmaczna i elegancka aczkolwiek droga, taniej wychodzi w miesiącach letnich.
SAŁATKA KRÓLEWSKA
puszka kukurydzypuszka ananasów2 pory3 jajka ugotowane na twardoseler konserwowymajonez (najlepszy Kętrzyński) mały słoiczek starczy;
Układać warstwami:seler konserwowy (odsączyć) i pokrojony w talarki por (tylko białą część) posmarować majonezem; odsączoną kukurydzę i pokrojone w kosteczkę ananasy posmarować majonezem, na końcu posypać pokrojonymi w kostkę jajkami.
SAŁATKA Z BROKUŁAMI
1 brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze, aby był lekko twardyugotować cztery średniej wielkości ziemniaki(w mundurkach),po wystygnięciu pokroić je w kostkę5 niedużych pieczarek pokroić na ćwiartkiwszystkie składniki wymieszać w misce
do tego sos: najczęściej robię "grecki" sos do sałatek Knorra z torebki, do którego dodaję jeszcze posiekany ząbek czosnku
Przemo1978