kurczak.doc

(26 KB) Pobierz

KURCZAK NA SŁODKO 1

1 pierś z kurczaka
puszka ananasów
puszka kukurydzy
rodzynki
majonez


Mięsko ugotować, pokroić w kostkę, ananasy w kostkę, kukurydzę odcedzić, rodzynki namoczyć, potem wszystko wymieszać.

 

 

KURCZAK NA SŁODKO 2

·        piersi z kurczaka ugotowane w mocnym wywarze
* puszka ananasa
* por
* orzechy włoskie (DUŻO)
* majonez, przyprawy (sól ziołowa, biały pieprz)

·       
Mięsko i odsączonego ananasa kroisz w średniej wielkości kostkę, do tego talarki pora (sparzone), majonez i przyprawy. Wierzch posypujesz grubą warstwą posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich. Dodatkowo można udekorować pomarańczą. Pycha!

 

MEKSYKAŃSKA SAŁATKA Z KURCZAKA I PAPRYKI

Składniki:
piersi kurczaka - około 60 dag
łyżka vegety
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
szklanka kukurydzy z puszki
szklanka ugotowanego na sypko ryżu
sos:
pół szklanki majonezu
pół szklanki jogurtu
pół łyżeczki chilli
łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
łyżeczka przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka gotuję do miękkości w wodzie z dodatkiem vegety.
Kiedy mięso się gotuje, myję papryki, usuwam gniazda nasienne i kroję na długi, a cienkie kawałki.
Wszystkie składniki mieszam dokładnie ze sobą.
Kiedy kurczak ugotowany, wyjmuję go z wody, studzę i kroje podobnie jak paprykę - na długi i wąskie paski.
Do miski wrzucam kurczaka, papryki, kukurydzę, dodaje sos i delikatnie mieszam, tak by wszystkie składniki się nim pokryły.
Na talerzu układam wieniec z ryżu i w jego środek układam sałatkę.
Od razu podaję na stół - sałatce bowiem nie służy przechowywania - no najwyżej 2-3 godziny w lodówce, jednak nie więcej.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin