1 pierś z kurczakapuszka ananasówpuszka kukurydzyrodzynki majonez
Mięsko ugotować, pokroić w kostkę, ananasy w kostkę, kukurydzę odcedzić, rodzynki namoczyć, potem wszystko wymieszać.
· piersi z kurczaka ugotowane w mocnym wywarze* puszka ananasa* por* orzechy włoskie (DUŻO)* majonez, przyprawy (sól ziołowa, biały pieprz)
· Mięsko i odsączonego ananasa kroisz w średniej wielkości kostkę, do tego talarki pora (sparzone), majonez i przyprawy. Wierzch posypujesz grubą warstwą posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich. Dodatkowo można udekorować pomarańczą. Pycha!
Składniki:piersi kurczaka - około 60 dagłyżka vegety1 zielona papryka1 czerwona paprykaszklanka kukurydzy z puszkiszklanka ugotowanego na sypko ryżusos: pół szklanki majonezupół szklanki jogurtupół łyżeczki chilliłyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszkuszczypta świeżo zmielonego pieprzułyżeczka przecieru pomidorowego Sposób przygotowania: Piersi kurczaka gotuję do miękkości w wodzie z dodatkiem vegety. Kiedy mięso się gotuje, myję papryki, usuwam gniazda nasienne i kroję na długi, a cienkie kawałki. Wszystkie składniki mieszam dokładnie ze sobą. Kiedy kurczak ugotowany, wyjmuję go z wody, studzę i kroje podobnie jak paprykę - na długi i wąskie paski. Do miski wrzucam kurczaka, papryki, kukurydzę, dodaje sos i delikatnie mieszam, tak by wszystkie składniki się nim pokryły. Na talerzu układam wieniec z ryżu i w jego środek układam sałatkę. Od razu podaję na stół - sałatce bowiem nie służy przechowywania - no najwyżej 2-3 godziny w lodówce, jednak nie więcej.
Przemo1978