kolorowa salatka.doc

(31 KB) Pobierz

KOLOROWA SAŁATKA

kapusta pekińska
papryka czerwona ze słoika
puszka kukurydzy
oliwa z oliwek
sól
cukier
sok z cytryny
pieprz
koperek


Kapustę kroję dość cienko, paprykę kroję w paseczki, koperek siekam drobno. Do szklanej miski wkładam kapustę, paprykę i kukurydzę.
Przygotowuję sos: do małego słoiczka z zakrętką wlewam 4 łyżki oliwy, cztery łyżki wody, wsypuję płaską łyżeczkę soli i trochę mniej cukru, oraz sok z połowy cytryny i posiekany koperek. Słoiczek zakręcam i mocno przez minutę potrząsam, aż sos zrobi się jednolity. Wtedy zalewam sałatkę i wstawiam do lodówki na godzinę.
Dobra rada
Sos ten można zrobić na 4 dni i będzie bardzo dobry, tylko przed każdym użyciem należy dobrze potrząsnąć.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin