Przepis kulinarny w kategorii Inne, 9 marca 2010, 1 529 wyświetleń
kulinarne opinie (2) | podobne przepisy kulinarne | wersja do druku
Czasami mamy ochotę na proste, łatwe i szybkie danie. Placki ziemniaczane to potrawa znana chyba każdemu, każdy ma pewnie swój ulubiony przepis. To danie daje nieograniczone możliwości w komponowaniu dodatków.
Spotykamy placki z serem, wędliną, cukinią, czosnkiem itd. Ja proponuję dziś podstawową wersję, dla mnie najsmaczniejszą.
· 1 kg ziemniaków
· 1 jajko
· 3 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1 pęczek szczypiorku
· sól, pieprz
· olej do smażenia
· gęsta śmietana
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Odstawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar płynu, dodajemy jajko i mąkę. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek siekamy i połowę wsypujemy do masy ziemniaczanej. Niewielką ilość oleju rozgrzewamy i nakładamy niewielkie porcje na patelnię. Smażymy wszystkie placki, te które są już gotowe trzymamy w cieple. Podajemy z kleksem gęstej kwaśniej śmietany i posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Smacznego
mzyla