Pieczona gęś.pdf
(
43 KB
)
Pobierz
66446565 UNPDF
Pieczona gęś
Składniki
Młoda gęś, 4 ząbki czosnku, 50 dag winnych jabłek, 25 dag
suszonych śliwek (bez pestek), pół szklanki śmietany, łyżka mąki,
pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Dobrze oczyszczoną i umytą gęś natrzeć ze wszystkich stron (także od wewnątrz)
czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Śliwki namoczyć, osączyć, pokroić w paski.
Jabłka obrać, pokroić w nieduże kliniki, wymieszać ze śliwkami. Nafaszerować gęś
owocami, zaszyć, włożyć do brytfanny, polać połową szklanki wody, przykryć i piec około
3 godz., od czasu do czasu podlewając sosem z dna naczynia. Gdy gęś się upiecze,
łyżką zebrać tłuszcz z powierzchni sosu, a gęś polać kilkoma łyżkami zimnej wody.
Odkrytą brytfannę wstawić do piekarnika jeszcze na 15 min. Gdy skórka zrumieni się i
stanie się chrupiąca, gęś wyjąć, pokroić na porcje, ułożyć na rozgrzanym półmisku. Do
sosu wlać śmietanę starannie wymieszaną z mąką, zagotować, przyprawić do smaku,
polać gęś. Podawać z surówką z czerwonej kapusty.
Plik z chomika:
mzyla
Inne pliki z tego folderu:
Żółta sałata z pędami bambusa.pdf
(32 KB)
Żydowska sałatka warzywna.pdf
(44 KB)
Świąteczny tort z Linzu.pdf
(35 KB)
Śledzie w marynacie.pdf
(32 KB)
Łazanki.pdf
(48 KB)
Inne foldery tego chomika:
chemia nowej ery 1 wszystkie!!!
ciasta siostry Anastazji
Dokumenty
filmy
Galeria
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin