Laksa z kurczakiem.docx

(412 KB) Pobierz

Laksa z kurczakiem, makaronem i dynią

 

Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 21)

 

trudność: łatwe

 

 

składniki i przygotowanie:

Składniki:

 

kurczak:

4 udka kurczaka bez skóry i kości

1 czubata łyżeczka chińskiej mieszanki Pięciu Smaków

1 łyżka płynnego miodu

1 łyżka nieprażonego ziarna sezamu

1 świeża czerwona chili

 

laksa:

1 kostka drobiowego lub warzywnego bulionu

1 dynia piżmowa (tylko górna część, bez pestek)

2 ząbki czosnku

1 kawałek imbiru wielkości kciuka

1 świeża czerwona chili

1 łyżeczka kurkumy

½ pęczka dymki

1 czubata łyżeczka masła arachidowego

4 suszone liście limonki kaffir

½ pęczka świeżej kolendry

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli

1 łyżka sosu rybnego

300 g makaronu ryżowego wstążki

2 pęczki szparagów (600 g)

1 puszka (400 g) odtłuszczonego mleczka kokosowego

3 limonki

 

Przygotowanie:

 

Na dużym arkuszu pergaminu obtocz mięso kurczaka w soli, pieprzu i mieszance Pięciu Smaków. Przykryj udka pergaminem i rozbij wałkiem do ciasta albo patelnią na grubość 1,5 cm. Rozłóż je na gorącej patelni grillowej i smaż 3-4 minuty z każdej strony, aż będą dobrze wysmażone. Wlej około 800 ml wrzątku do dużego garnka i pokrusz koskę bulionową.

 

Odetnij szypułkę dyni, pokrój na kawałki nie obierając (pozostałą część przekrój na pół, usuń pestki, a miąższ zachowaj na inną okazję). Zetrzyj dynię na tarce w malakserze i włóż do wrzącego bulionu. Wymień w malakserze tarkę na nóż i włóż do pojemnika obrany czosnek, imbir, chili, kurkumę, oczyszczone dymki, masło arachidowe, liście limonki kaffir i łodyżki kolendry (liście zachowaj). Wlej olej sezamowy, sos sojowy i rybny. Zmiksuj wszystko na pastę, przełóż do garnka z bulionem i dodaj makaron.

 

Umyj szparagi, odkrój dolną część łodyg, a resztę pokrój pod kątem, zostawiając czubki w całości. Dodaj je do garnka z bulionem, zalej mleczkiem kokosowym, a gdy zawrze spróbuj, dopraw sosem sojowym i sokiem z limonki, po czym wyłącz palnik. Polej smażące się na patelni kawałki kurczaka miodem i sokiem z limonki, posyp sezamem i podrzuć albo przemieszaj. Podaj laksę z cząstkami limonki, kolendrą i plasterkami świeżej chili.

 

© Jamie Oliver

www.jamieoliver.com

 

 

Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/laksa-z-kurczakiem-makaronem-i-dynia_8698.html#ixzz2QthwtdM3

Zgłoś jeśli naruszono regulamin