Grilowany pstrąg na ostro.odt

(14 KB) Pobierz

Grillowany pstrąg na ostro

 

Składniki:

2 małe pstrągi

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy z oliwek

sok z 1/2 cytryny

2 łyżki listków kolendry

olej do smarowania rusztu

przyprawy: sól, pieprz czarny, chili, papryka ostra, czosnek granulowany, oregano, pieprz cayenne

 

Sposób przyrządzania:

 

Pstrąga oczyść, umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Skrop cytryną oraz oliwą na zewnątrz i wewnątrz ryby. Oprósz solą i pieprzem (z wierzchu i wewnątrz) oraz posyp tylko z wierzchu mieszanką przypraw: chili, ostrej papryki, czosnku granulowanego, oregano i pieprzu cayenne. Przed położeniem pstrąga na ruszt, do wnętrza ryby włóż gałązkę kolendry i 1 łyżkę masła. Możesz naciąć skórę pstrąga kilka razy w poprzek. Posmaruj olejem koszyk do pieczenia i włóż do niego rybę. Następnie połóż go na ruszcie nad żarem i grilluj rybę po 5–6 min z każdej strony aż się zarumieni. Wyłóż pstrąga na półmisek, posyp listkami kolendry i podawaj.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin