Beszamel
· 12 dag masła
· 2 dag mąki
· 0,25 l śmietanki
· 4 żółtka
· bulion Sposób wykonania :Na Mazowszu jest zwany "królem sosów". Ćwiartkę młodego masła przesmażyć z łyżką mąki, rozprowadzić dwoma łyżkami bulionu i dolewać po trosze szklankę młodej śmietanki, przegotowanej poprzednio. Posolić, rozcierając ciągle w rondlu kopystką. Gotować długo do gęstości i pilnując, aby się nie przypaliło. Gdy ostygnie, zaprawić czterema żółtkami, rozbitymi z łyżką śmietany. Takim beszamelem polewa się indyka. Doskonałą odmianą jest do cielęciny lub sztuki mięsa. Można utrzeć i korzonek chrzanu, oparzyć, wycisnąć sok z chrzanu i zmieszać tenże sok z beszamelem, od razu zgęstnieje.
Czerwony sos pikantny
· 3/4 szklanki posiekanych, obranych pomidorów z puszki
· sok z 1/2 cytryny
· mała cebula bardzo drobno pokrojona w kostkę
· 2 łyżki drobno posiekanego selera naciowego
· 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
· 1 łyżka chrzanu
· 1 łyżka sosu Worcestershire
· 1 łyżka sosu Tabasco
· cukier
· 1 łyżka koncentratu pomidorowego
· sól, świeżo mielony pieprz Sposób wykonania :Wszystkie składniki wymieszać, schłodzić. Podawać jako Dip do krewetek rozmrożonych i pieczonych.
Dip ogórkowy tzatziki (Grecja)
· 2 serki homogenizowane
· 1 gęsty jogurt naturalny
· 1 świeży ogórek (15 dag)
· 2 ząbki czosnku
· 2 łyżki oliwy
· 2 łyżki koperku
· sól
· biały pieprz Sposób wykonania :Ogórek umyć, obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn i odcisnąć sok. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Serki wymieszać z jogurtem, ogórkiem, czosnkiem, oliwą i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać schłodzony.
Kaparowy sos majonezowy
· 3/4 szklanki majonezu
· 1 łyżka musztardy dijońskiej
· 1 łyżka posiekanych ogórków marynowanych
· 2 łyżki posiekanych kaparów
· 1 łyżka posiekanego szczypiorku
· sok z cytryny
· szczypta cukru
· utarty ząbek czosnku
· sól, świeżo zmielony pieprz Sposób wykonania :Wszystkie składniki wymieszać i schłodzić. Podawać jako dip do krewetek rozmrożonych i pieczonych.
Ostry sos do chipsów (Meksyk)
· 2 awokado
· 150 ml naturalnego jogurtu
· łyżka soku z cytryny
· 1/2 pęczka natki
· czerwona papryka
· czerwona cebula
· sól, pieprz cayenne Sposób wykonania :Awokado obrać, usunąć pestki, miąższ zmiksować z jogurtem, oliwą i sokiem. Dodać posiekaną natkę oraz paprykę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gotowy sos mocno przyprawić do smaku solą oraz pieprzem cayenne.
Paprykowy dip (Meksyk)
· 4 duże zielone papryki
· 3 pomidory
· 3 czerwone cebule
· ząbek czosnku
· 1/2 szklanki oliwy
· sól, pieprz Sposób wykonania :Strąki papryki opłukać, ułożyć na blasze, wstawić do gorącego piekarnika na 5 minut. Ostudzić, obrać ze skórki, oczyścić z pestek, pokroić w ćwiartki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę opłukać, posiekać. 3/4 pokrojonej papryki zmiksować na jednolitą masę z oliwą i natką, czosnkiem i sokiem z cytryny. Dip przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidory polać wrzątkiem, obrać. Cebule obrać. Pomidory, cebulę i pozostałą paprykę pokroić w niewielką kostkę, wymieszać z dipem. Podawać z tortillami lub dużymi chipsami.
Sos agrestowy do cielęciny
· 25 dag zielonego agrestu
· 2 dag masła
· 3 dag cukru
· szczaw
· szczypiorek
· sól, pieprz Sposób wykonania :Agrest wypłukać, dodać masło i dusić pod przykryciem, dolewając po trochu wody, aż powstanie gęsta masa. Przetrzeć, dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem. Chwilę gotować. Posypać posiekanym szczawiem i szczypiorkiem.
Sos bearnaise
· 2 łyżki estragonu (świeżego)
· 3 łyżki octu winnego
· 1/2 filiżanki masła w małych porcjach
· 2 żółtka
· łyżka wody
· sól, pieprz Sposób wykonania :Estragon, ocet, żółtka oraz wodę wymieszaj. Wszystko delikatnie podgrzej. Kiedy jaja się zetną dodawaj po trochu masło, stale mieszając. Na końcu dosmacz sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Sos biały zwyczajny do mięs i ryb
· 1 dag mąki
· 0,125 l wywaru z mięsa lub ryb
· 3 dag śmietany Sposób wykonania :Rozetrzeć na surowo mąkę z masłem, rozprowadzić rosołem lub wywarem z ryb, dodać śmietanę, troszkę siekanego zielonego koperku, zagotować i polać potrawę. Używa się do potrawek białych lub do ryb. Szczególnie zaś do karasi.
Sos błyskawiczny
· łyżka dżemu porzeczkowego
· łyżka musztardy Sposób wykonania :Zmieszać dżem z musztardą. Podawać do mięs na zimno lub wędlin. Najlepszy jest dżem porzeczkowy, ale może też być żurawinowy, borówkowy lub powidła śliwkowe.
Sos brusznicowy
· 40 g masła
· 50 g mąki
· 0,3 l wody
· 0,2 l czerwonego wina
· 2 łyżki konfitury z brusznic
· sól, Sposób wykonania :Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, dolać wodę i wino, następnie dodać brusznice i ugotować gęst sos. Posolić do smaku, dodać cukier i sok z cytryny.
Sos cebulowy podlaski do kotletów baranich
· 20 dag cebuli
· 0,125 l mleka
· sól, pieprz Sposób wykonania :Cebule zalać w rondelku wodą i ugotować, aż będą zupełnie miękkie. Wodę odcedzić, a cebule pognieść na masę. Zagotować mleko i wlać do rondelka z cebulą, dodać łyżkę roztopionego masła, sól i nieco pieprzu. Zagotować raz i zaraz wydać.
Sos cebulowy rumiany do baraniny
· 4 dag masła
· 0,25 l bulionu
· łyżka octu
· łyżeczka karmelu Sposób wykonania :Cebulę obrać, posiekać, udusić w maśle. Zaprawić mąką, wlać ocet i karmel, zagotować.
Sos chrzanowo-jabłkowy ze śmietaną do mięsa i wędlin
· 20 dag chrzanu
· 10 dag jabłek
· 0,125 l śmietany
· żółtko
· cukier Sposób wykonania :Chrzan dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do chrzanu. Jaja ugotować na twardo, obrać, wyjąć żółtko i rozetrzeć, dodać śmietanę. Chrzan wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. ...
Mannitu