sosy-przepisy.doc

(184 KB) Pobierz

Beszamel


 

·  12 dag masła

·  2 dag mąki

·  0,25 l śmietanki

·  4 żółtka

·  bulion

    Sposób wykonania :

Na Mazowszu jest zwany "królem sosów".
Ćwiartkę młodego masła przesmażyć z łyżką mąki, rozprowadzić dwoma łyżkami bulionu i dolewać po trosze szklankę młodej śmietanki, przegotowanej poprzednio.
Posolić, rozcierając ciągle w rondlu kopystką.
Gotować długo do gęstości i pilnując, aby się nie przypaliło.
Gdy ostygnie, zaprawić czterema żółtkami, rozbitymi z łyżką śmietany.
Takim beszamelem polewa się indyka.
Doskonałą odmianą jest do cielęciny lub sztuki mięsa.
Można utrzeć i korzonek chrzanu, oparzyć, wycisnąć sok z chrzanu i zmieszać tenże sok z beszamelem, od razu zgęstnieje.

Czerwony sos pikantny


 

·  3/4 szklanki posiekanych, obranych pomidorów z puszki

·  sok z 1/2 cytryny

·  mała cebula bardzo drobno pokrojona w kostkę

·  2 łyżki drobno posiekanego selera naciowego

·  1 łyżka posiekanej natki pietruszki

·  1 łyżka chrzanu

·  1 łyżka sosu Worcestershire

·  1 łyżka sosu Tabasco

·  cukier

·  1 łyżka koncentratu pomidorowego

·  sól, świeżo mielony pieprz

    Sposób wykonania :

Wszystkie składniki wymieszać, schłodzić.
Podawać jako Dip do krewetek rozmrożonych i pieczonych.

Dip ogórkowy tzatziki (Grecja)


 

·  2 serki homogenizowane

·  1 gęsty jogurt naturalny

·  1 świeży ogórek (15 dag)

·  2 ząbki czosnku

·  2 łyżki oliwy

·  2 łyżki koperku

·  sól

·  biały pieprz

    Sposób wykonania :

Ogórek umyć, obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn i odcisnąć sok.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Serki wymieszać z jogurtem, ogórkiem, czosnkiem, oliwą i koperkiem.
Doprawić solą i pieprzem.
Podawać schłodzony.

Kaparowy sos majonezowy


 

·  3/4 szklanki majonezu

·  1 łyżka musztardy dijońskiej

·  1 łyżka posiekanych ogórków marynowanych

·  2 łyżki posiekanych kaparów

·  1 łyżka posiekanej natki pietruszki

·  1 łyżka posiekanego szczypiorku

·  sok z cytryny

·  szczypta cukru

·  utarty ząbek czosnku

·  sól, świeżo zmielony pieprz

    Sposób wykonania :

Wszystkie składniki wymieszać i schłodzić.
Podawać jako dip do krewetek rozmrożonych i pieczonych.

Ostry sos do chipsów (Meksyk)


 

·  2 awokado

·  150 ml naturalnego jogurtu

·  2 łyżki oliwy

·  łyżka soku z cytryny

·  1/2 pęczka natki

·  czerwona papryka

·  czerwona cebula

·  sól, pieprz cayenne

    Sposób wykonania :

Awokado obrać, usunąć pestki, miąższ zmiksować z jogurtem, oliwą i sokiem.
Dodać posiekaną natkę oraz paprykę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Gotowy sos mocno przyprawić do smaku solą oraz pieprzem cayenne.

Paprykowy dip (Meksyk)


 

·  4 duże zielone papryki

·  3 pomidory

·  3 czerwone cebule

·  1/2 pęczka natki

·  ząbek czosnku

·  łyżka soku z cytryny

·  1/2 szklanki oliwy

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Strąki papryki opłukać, ułożyć na blasze, wstawić do gorącego piekarnika na 5 minut.
Ostudzić, obrać ze skórki, oczyścić z pestek, pokroić w ćwiartki.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Natkę opłukać, posiekać.
3/4 pokrojonej papryki zmiksować na jednolitą masę z oliwą i natką, czosnkiem i sokiem z cytryny.
Dip przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Pomidory polać wrzątkiem, obrać.
Cebule obrać.
Pomidory, cebulę i pozostałą paprykę pokroić w niewielką kostkę, wymieszać z dipem.
Podawać z tortillami lub dużymi chipsami.

Sos agrestowy do cielęciny


 

·  25 dag zielonego agrestu

·  2 dag masła

·  3 dag cukru

·  szczaw

·  szczypiorek

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Agrest wypłukać, dodać masło i dusić pod przykryciem, dolewając po trochu wody, aż powstanie gęsta masa.
Przetrzeć, dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem.
Chwilę gotować.
Posypać posiekanym szczawiem i szczypiorkiem.

Sos bearnaise


 

·  2 łyżki estragonu (świeżego)

·  3 łyżki octu winnego

·  1/2 filiżanki masła w małych porcjach

·  2 żółtka

·  łyżka wody

·  sok z cytryny

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Estragon, ocet, żółtka oraz wodę wymieszaj.
Wszystko delikatnie podgrzej.
Kiedy jaja się zetną dodawaj po trochu masło, stale mieszając.
Na końcu dosmacz sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Sos biały zwyczajny do mięs i ryb


 

·  2 dag masła

·  1 dag mąki

·  0,125 l wywaru z mięsa lub ryb

·  3 dag śmietany

    Sposób wykonania :

Rozetrzeć na surowo mąkę z masłem, rozprowadzić rosołem lub wywarem z ryb, dodać śmietanę, troszkę siekanego zielonego koperku, zagotować i polać potrawę.
Używa się do potrawek białych lub do ryb.
Szczególnie zaś do karasi.

Sos błyskawiczny


 

·  łyżka dżemu porzeczkowego

·  łyżka musztardy

    Sposób wykonania :

Zmieszać dżem z musztardą.
Podawać do mięs na zimno lub wędlin.
Najlepszy jest dżem porzeczkowy, ale może też być żurawinowy, borówkowy lub powidła śliwkowe.

Sos brusznicowy


 

·  40 g masła

·  50 g mąki

·  0,3 l wody

·  0,2 l czerwonego wina

·  2 łyżki konfitury z brusznic

·  sok z cytryny

·  cukier

·  sól,

    Sposób wykonania :

Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, dolać wodę i wino, następnie dodać brusznice i ugotować gęst sos.
Posolić do smaku, dodać cukier i sok z cytryny.

Sos cebulowy podlaski do kotletów baranich


 

·  20 dag cebuli

·  0,125 l mleka

·  2 dag masła

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Cebule zalać w rondelku wodą i ugotować, aż będą zupełnie miękkie.
Wodę odcedzić, a cebule pognieść na masę.
Zagotować mleko i wlać do rondelka z cebulą, dodać łyżkę roztopionego masła, sól i nieco pieprzu.
Zagotować raz i zaraz wydać.

Sos cebulowy rumiany do baraniny


 

·  20 dag cebuli

·  4 dag masła

·  2 dag mąki

·  0,25 l bulionu

·  łyżka octu

·  łyżeczka karmelu

    Sposób wykonania :

Cebulę obrać, posiekać, udusić w maśle.
Zaprawić mąką, wlać ocet i karmel, zagotować.

Sos chrzanowo-jabłkowy ze śmietaną do mięsa i wędlin


 

·  20 dag chrzanu

·  10 dag jabłek

·  0,125 l śmietany

·  żółtko

·  sól

·  cukier

    Sposób wykonania :

Chrzan dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do chrzanu.
Jaja ugotować na twardo, obrać, wyjąć żółtko i rozetrzeć, dodać śmietanę.
Chrzan wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin