Zapiekanki.doc

(4085 KB) Pobierz

Sałata lodowa i spółka 

http://gotowanie.onet.pl/0

Przygotowanie: 20 min
http://gotowanie.onet.pl/0
Trudność: bardzo łatwe
http://gotowanie.onet.pl/0
http://gotowanie.onet.pl/0
Składniki na 4 porcje
http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

główka sałaty lodowej

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

gałązka pomidorów koktajlowych

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

świerzy ogórek

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

mała cebula

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3 łyżki oliwy z oliwek

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3 ząbki czosnku

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sól,pieprz czarny

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżki rzeżuchy

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 kromki chleba tostowego

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Etapy przygotowania
http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Pomidory i sałatę płuczemy. Ogórka i cebule obieramy i kroimy w kostkę (cebulę w trochę mniejszą). Oliwę mieszamy z obranym i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Tosty kroimy w małą kostkę i podrumieniamy na suchej patelni. Rwiemy liście sałaty na części, pomidorki kroimy na ćwiartki. Łączymy ze sobą warzywa, dodajemy grzanki, rzeżuchę i sos. Całość mieszamy. Smacznego!

 

Pyszne tosty :) 

http://gotowanie.onet.pl/0

Przygotowanie: 10 min
http://gotowanie.onet.pl/0
Pieczenie: 10-12 min
http://gotowanie.onet.pl/0
Trudność: bardzo łatwy
http://gotowanie.onet.pl/0
http://gotowanie.onet.pl/0
Składniki na 6 porcji
http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

6 kromek chleba tostowego

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

150g sera żółtego

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3 plasterki szynki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1-2 jajka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

pomidor

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sól i pieprz

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Etapy przygotowania
http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Odkrajamy z chleba skórkę, a następnie przekrawamy kromki na trójkąty.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Następnie wbijamy jajko do miseczki dodajemy do niego starty ser, pokrojoną w paseczki szynke, pomidory posiekane w małą kostkę, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy. Powstałą masą wykładamy pieczywo (nie za dużo).

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Tosty kładziemy na blachę i zapiekamy 10-12 min w piekarniku o temperaturze 180-200'C. SMACZNEGO!

 

Pyszna zapiekanka 

http://gotowanie.onet.pl/0

Przygotowanie: 45 minut
http://gotowanie.onet.pl/0
Trudność: łatwy
http://gotowanie.onet.pl/0
http://gotowanie.onet.pl/0
Składniki na 2 porcje
http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

6 ugotowanych na pół-twardo ziemniaków

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

6 pomidorów

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3 łyżki utartego żółtego sera

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżki oleju

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sól,pieprz,natka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Etapy przygotowania
http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Ziemniaki obrać,pomidory-opłukać i oczyścic.Oba składniki pokroić w plasterki.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Żaroodporną formę posmarować łyżką oleju.Układać na przemian ziemniaki i pomidory,każda warstwę posypują delikatnie solą,pieprzem oraz startym serem

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Na koniec skropić wierzch zapiekanki resztą oleju.Naczynie wstawić do piekarnika ok 180 stopni i zapiekac 35 minut

 

Grilowane zapiekanki 

http://gotowanie.onet.pl/0

Przygotowanie: 20 min
http://gotowanie.onet.pl/0
http://gotowanie.onet.pl/0
Składniki
http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

bułki takie jak do hotdogów

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

pieczarki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

żółty ser lub ser pleśniowy

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

czosnek

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

zielona pietruszka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

cebula

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sól, pieprz, tłuszcz do smarowania

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Etapy przygotowania
http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Bułki przekroić wzdłuż na pół. Lekko wydrążyć. Pieczarki pokroić na drobne kawałki i podsmażyć razem z posiekaną cebulą. Do podsmażonych pieczarek dodać starty na tarce żółty ser, czosnek i zieloną pietruszkę. Bułki odrobinę posmarować masłem i nałożyć farsz. Zawinąć w folię aluminiową i grilować z wszystkich stron (ok. 15 min.)

 

Dla każdego coś innego 

Mini-zapiekanki z różnościami 

http://gotowanie.onet.pl/0

Przygotowanie: 30 min.
http://gotowanie.onet.pl/0
Pieczenie: 15 min.
http://gotowanie.onet.pl/0
Trudność: łatwy
http://gotowanie.onet.pl/0
http://gotowanie.onet.pl/0
Składniki na 4 porcje
http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

małe bułeczki (średnicy ok.5 cm) - 8 sztuk (lub bagietka)

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

anschois - 2 filety

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

szprotki wędzone (mogą być z puszki) - 4 sztuki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

kindziuk, salami lub inna wędlina - 4 plasterki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

ser topiony (z szynką, ziołami itp) - 1-2 trójkąty

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

ser pleśniowy (dorblu) - 50 g

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin