Sałata lodowa i spółka
Przygotowanie: 20 minTrudność: bardzo łatweSkładniki na 4 porcje
•
główka sałaty lodowej
gałązka pomidorów koktajlowych
świerzy ogórek
mała cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
sól,pieprz czarny
2 łyżki rzeżuchy
2 kromki chleba tostowego
Etapy przygotowania
1.
Pomidory i sałatę płuczemy. Ogórka i cebule obieramy i kroimy w kostkę (cebulę w trochę mniejszą). Oliwę mieszamy z obranym i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
2.
Tosty kroimy w małą kostkę i podrumieniamy na suchej patelni. Rwiemy liście sałaty na części, pomidorki kroimy na ćwiartki. Łączymy ze sobą warzywa, dodajemy grzanki, rzeżuchę i sos. Całość mieszamy. Smacznego!
Pyszne tosty :)
Przygotowanie: 10 minPieczenie: 10-12 minTrudność: bardzo łatwySkładniki na 6 porcji
6 kromek chleba tostowego
150g sera żółtego
3 plasterki szynki
1-2 jajka
pomidor
sól i pieprz
Odkrajamy z chleba skórkę, a następnie przekrawamy kromki na trójkąty.
Następnie wbijamy jajko do miseczki dodajemy do niego starty ser, pokrojoną w paseczki szynke, pomidory posiekane w małą kostkę, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy. Powstałą masą wykładamy pieczywo (nie za dużo).
3.
Tosty kładziemy na blachę i zapiekamy 10-12 min w piekarniku o temperaturze 180-200'C. SMACZNEGO!
Pyszna zapiekanka
Przygotowanie: 45 minutTrudność: łatwySkładniki na 2 porcje
6 ugotowanych na pół-twardo ziemniaków
6 pomidorów
3 łyżki utartego żółtego sera
2 łyżki oleju
sól,pieprz,natka
Ziemniaki obrać,pomidory-opłukać i oczyścic.Oba składniki pokroić w plasterki.
Żaroodporną formę posmarować łyżką oleju.Układać na przemian ziemniaki i pomidory,każda warstwę posypują delikatnie solą,pieprzem oraz startym serem
Na koniec skropić wierzch zapiekanki resztą oleju.Naczynie wstawić do piekarnika ok 180 stopni i zapiekac 35 minut
Grilowane zapiekanki
Przygotowanie: 20 minSkładniki
bułki takie jak do hotdogów
pieczarki
żółty ser lub ser pleśniowy
czosnek
zielona pietruszka
cebula
sól, pieprz, tłuszcz do smarowania
Bułki przekroić wzdłuż na pół. Lekko wydrążyć. Pieczarki pokroić na drobne kawałki i podsmażyć razem z posiekaną cebulą. Do podsmażonych pieczarek dodać starty na tarce żółty ser, czosnek i zieloną pietruszkę. Bułki odrobinę posmarować masłem i nałożyć farsz. Zawinąć w folię aluminiową i grilować z wszystkich stron (ok. 15 min.)
Dla każdego coś innego
Mini-zapiekanki z różnościami
Przygotowanie: 30 min.Pieczenie: 15 min.Trudność: łatwySkładniki na 4 porcje
małe bułeczki (średnicy ok.5 cm) - 8 sztuk (lub bagietka)
anschois - 2 filety
szprotki wędzone (mogą być z puszki) - 4 sztuki
kindziuk, salami lub inna wędlina - 4 plasterki
ser topiony (z szynką, ziołami itp) - 1-2 trójkąty
ser pleśniowy (dorblu) - 50 g
...
Mannitu