Paprykówka czyli nalewka z chili ze skórką cytrynową.doc

(11371 KB) Pobierz
Paprykówka czyli nalewka z chili ze skórką cytrynową

Paprykówka czyli nalewka z chili ze skórką cytrynową

 

Tym razem dla odmiany coś tylko dla dorosłych :) Paprykówka czyli nalewka z ostrej papryczki chili i cytryny. Nie pamiętam skąd mam przepis, dostałam go od kogoś wiele lat temu. Jesienią zrobiłam buteleczkę i dopiero teraz przypomniałam sobie o niej :)

 

 

 

Składniki:

pół litra czystej wódki;

2 papryczki chili;

około 1/3 - 1/2 cytryny.

 

Papryczki przekroić i usunąć ze środka pestki. Pokroić w kawałki.

Cytrynę sparzyć i obkroić skórkę. Jeśli lubimy mocno cytrynowe aromaty, wtedy obkrawamy około połowy. Jeśli mniej - około 1/3. Skrawać tylko żółtą jej część, biała jest gorzka. Przekładamy do słoika, zalewamy wódką. Odstawiamy zakręcony słoik w chłodne miejsce na około 2-3 tygodnie. Po tym czasie przecedzamy, przelewamy do butelki i odstawiamy do dalszego leżakowania na przynajmniej 2-3 miesiące.

 

 

 

Nie polecam picia z kieliszka. Chyba, ze ktoś jest wyjątkowym twardzielem ;) Ja wykorzystuję taką wódkę do przyrządzania Krwawej Mery czyli drinka z soku pomidorowego. Wystarczy do soku dodać samą nalewkę, bez konieczności zaostrzania smaku sosem tabasco ;))

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin