mięsa i zupy - przyjaciółka.pdf
(
59870 KB
)
Pobierz
354639529 UNPDF
CTRADYCYJNE ZUPY POLSKIE
•
•
ma
u
e a
upy to polska specj
'fJularnosciq jak u
:ste mogq stano
cebula
4 ziemniaki
u
+
puszka kuku-
asia
+ 1/2
szklanki
tany
+
s61
+
pieprz
+
ziele angielskie
+
list laurowy
Cielecine oplukac, pokroic • cebule obrac, pokroic • roz-
grzac masto, podsrnazyc
meso •
dodac cebule, obrane
i pokrojone drobno ziemniaki, posiekanq wloszczyzne, pod-
dosic, przeiozyc do garnka • zalac gorqcym bulionem, do-
dac 3 ziama ziela i pieprzu, lisc laurowy • gotowac, az mi~-
so bedzie miekkie, a ziemniaki si~ rozgotujq • dodac OSq-
ozona z zalewy kukurydz~, przvprawic, zaprawic srnietana.
6
MI~SA I ZUPY
•
+ Wloszczyzna + 50 dag kosci +Iyzka
smasu
+ 20 dag kielbasy + cebula
+
2 sZl<lanki
zuru
+ 2 zqbki czosnku + s61
+ 1lyika'tartego chrzanu + p61 szklanki
smietany + pieprz + bochenek chleba
Z wloszczy y, 1,2 I wody i kosci ugo-
towac wywa , przecedzi6 • na smalcu
usrnazyc po rojona kielbase i cebule
do wywaru wlac zur, dodac kielbasa,
ilotowa6 5 min, przyprawi6 • zabki
czosnku r etrzec z sola, wymiesza6
z chrzan i srnietana, wlac do zupy,
przelac Clo wydrazoneqo chleba.
Marchewk~ i pietruszke opluka6, po-
kroic, zalac 1,2 I wody, dodac mieso,
gotowa6 30 min, przecedzi6 • cebule
przesmazyc na oliwie, dodac pokrojo-
ne pomidory, dusi6 20 min, podlewa-
[ac wywarem • zrniksowac z mar-
chewka, potaczyc z wywarem, przy-
prawic • podawac z ryzern lub maka-
ronem, posypac natka.
+ 25 dag luskanego grochu + 1 cebula
+ wloszczyzna + 2 ziemniaki
+ 25 dag wieprzowiny
+
10 dag
w~dzonego
boczku
+ po lyice masla i mqki + s61 + pieprz
Groch narnoczyc, zaqotowac, odce-
dzic • boczek pokroic, wytopi6, dodac
cebule, zeszkli6 • wla6 2 I wody, dodac
rnieso, wloszczyzne i groch, gotowa6
30 min. dodac pokrojone ziemniaki,
uqotowac • make delikatnie zrumieni6
na masle, dodac do zupy, zaqotowac,
przyprawic, posypa6 zieleninq.
ma u e·a
•
[>
+
40 dag kiszonej kapusty
+
25 dag wie-
przowiny
+
10
dag boczku
+
po
1
cebuli,
marchewce, pietruszce
+
kawafek selera
+
1 fyzka mqki
+
lisc laurowy
+
s61
+
pieprz
+
3/4 kg burak6w
+
2 cebule
+
4 suszone grzy-
by
+
ziele angielskie
+
lisc
laurowy
+
sok z cytryny
+
s61
+
pieprz
+
3 fyzki
masfa
+
1 szklanka mqki
+
1 jajko
+
8 dag suszo-
nych grzyb6w na uszka
Na barszcz grzyby uqotowac w 1/2 I wody • buraki
pokroic, zalac 1,5 I wody, dodac cebule i przyprawy,
qotowac 20 min, osiudzc • przecedzic, polaczyc
z wywarem z grzyb6w i tyzkq masta, przyprawic e grzy-
by na uszka uootowac, posiekac, wywar ccparowac
• wyrnieszac z podsrnazona na masle cebula, dodac
tyzk~ wywaru • make wyrobic z jajkiem, szczypta soli
i woda, ciasto rozwalkowac, pokroic na kwadraty,
na kazdy nalozyc kulk~ farszu, skleic brzegi, ugotowa',
Warzywa pokroic, zalac 1,5 I wody •
dodac mieso i lisc laurowy, gotowac
30 min, odcedzic
e
rnieso pokroc. wrzu-
cic do wywaru z odcisnieta kapusta, go-
towac 30 min. posiekac cebule, zru-
mienic z posiekanym boczkiem,
oproszyc rnaka, dodac
do zupy, przyprawic.
L:TRADYCYJNE
ZUPY POLSKIE
•
+ 10 dag suszonych grzybow
+ 2 marchewki + 1 pietruszka
+ kawalek bulwy selera + 1 cebula
+ 1 lyika masla + 861 + pieprz
Dokladnie oplukane grzyby zalac
1,5
I
wody, mcczyc, az zrniekna, go-
towac 30
min. dodac
przesmazona
na masle cebule i umyte, drobno po-
siekane warzywa, qotowac jeszcze
30
min • wywar przecedzic przez
sitko, wrzucic pokrojone grzyby,
przyprawic do smaku sola i pieprzem
• zUPF;mozna zaoescic i zabielic
Iyz-
ka rnaki rozmieszanq ze smietana
• posypac natka, podawac z lazan-
kami lub makaronem.
+ 20 dag kiszonych ogorkow
+
4
ziemniaki + wloszczyzna
+Iyika masla + 1/3 szklanki smietany
+ koperek + sol + pieprz
qotowac kolejne 15 min. og6rki ze-
I
trzec na jarzynowej tarce, wlozyc do ~
rondelka, dusic na rnasle 5 min, ~
przelozyc do zupy, zaqotowac •
srrietane rozrobic kilkoma lyzkarni
wywaru, wlac do zupy, doprowadzic
do wrzenia • przyprawic.: posypac
koperkiem.
ag
$USZ
+1lrosou eou
+ 2 pomidory + 5 dag
koncentratu pomidorowego
+ 2 marchewki + natka
pietruszki + olej lub maslo
asol~ namoczvc, odcedzic, osaczyc • cebule obrac,
[JesieRa6, zeszklic na oliwie lub rnasle • pomidory spa-
rzyc, zdjqc skorke, usunac pestki, rniazsz pokroic •
rnarchewke pokroic w kostke • do cebuli dodac pomi-
dory, marchew, tasole, koncentrat, zalac rosolem • go-
towac pod przykryciem, az lasola zrnieknie, przypra-
wic, dodac ugotowany makaron, posypac zieleninq.
~
Warzywa umyc, pokroic, zalac 1,5 I ~
zimnej wody, posolic, qotowac ~
15 min • ziemniaki obrac, pokroic !i
w mala kostke, dodac do wywaru, "
I:III:ZUPY
DLA
ZABIEGANYCH
•
rowe
I
szn
Plik z chomika:
Mannitu
Inne pliki z tego folderu:
mięsa i zupy - przyjaciółka.pdf
(59870 KB)
Karola Schneider-Waldner - Zupy wzmacniające wg Pięciu Przemian.pdf
(13614 KB)
Kuchnia - ZUPY.pdf
(1655 KB)
Inne foldery tego chomika:
BIMBRY i wódki
Chleb
Ciasta
DANIA mięsne i półmięsne - smażone, duszone, pieczone
DRINKI, koktaile
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin