Buraczki na goraco:
2-3 buraczki czerwone ugotowac do miekkosci w wodzie, nastepnie obrac z lupek i zetrzec na tarce o grubszych oczkach, dac lyzeczke masla i dusic na wolnym ogniu, nastepnie dodac troszeczke maki, troszeczke cukru, smietane, niech chwilke kipnie i gotowe.
Surowka z czerwonej kapusty;
Surowka z czerwonej kapusty:
Kapuste czerwona, poszatkowac drobno, wrzucic na kipiaca wode i ugotowac, odcedzic i wystudzic
Cebule , jablko obrac i robno pokroic, dodac do ostudzonej kapusty, dac troszeczke kwasku cytrynowego, dodac pieprz i olej, wymieszac
Surówka z kiszonej kapusty:
Kapustę kiszona odcedzic z soku, jablko obrac i pokroic w drobna kosteczke, dodac obrana i poktojona w drobna kostke cebule, dodac troszke cukru, olej i wymieszac
Surowka ze slodkiej kapusty:
Kapuste poszatkować, dodac pora i posolic ,gdy zmieknie oddusic; dodac (marchewke, jablko, cebule pokroic drobno lub zetrzec na tarce), sol, pieprz do smaku i olej, wymieszac, zamiast oleju- jak ktos woli, można dac smietane
Mannitu