Zapiekanka pod kartoflaną pierzynką.rtf

(6 KB) Pobierz
Zapiekanka pod kartoflan¹ pierzynk¹

Zapiekanka pod kartoflaną pierzynką

 

Składniki na 6 porcji:

800 g ziemniaków

350 g marchewki

1/4 selera

por

150 g pieczarek

pół szklanki Rosołu drobiowego WINIARY

2 łki masła

2 łki mleka

łka żółtego sera

2 łki oleju

l

pieprz

gałka muszkatołowa

 

Warzywa obierz i pokrój, a każde z osobna podsmaż na oleju, następnie zaś wszystkie razem podlej rosołem, duś do miękkości, dopraw solą i pieprzem i przełóż do żaroodpornego naczynia.

 

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź i przetrzyj przez praskę. Następnie wymieszaj je z masłem i mlekiem oraz dopraw gał muszkatołową. Warstwą piure przykryj warzywa, posyp z wierzchu startym serem i zapiecz przez 10 minut w temperaturze 200°C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin