GOŁĄBKI
2 średnie główki kapusty lub jedna duża kilo ryżu1,5 kg. mięsa mielonego2 łyżki octułyżka soliprzyprawyW kapuście wyciąć głąbKapuste włożyć do dużego garnka, zalać wodą, wsypać łyżkę soli i 2 łyżki octu ( ocet chroni liscie kapusty przed pękaniem) . Gotować aż liście będą miękkie Kilo ryżu ugotować , ostudzić.Surowe mięso wymieszać z ryżem, doprawić do smaku. Farsz zawijać w liście . Garnek polać olejem, położyć w garnku liście kapusty a na liście gołąbki.sos:słoiczek przecieru pomidorowego3 łyzki śmietanycebulaolejmąkaCebulke pokroić w kosteczke, podsmażyć na oleju, podać koncentrat pomidorowy, kiedy sie zagotuje dodać śmietane ciągle mieszając. Wlać wode . Pogotować wszystko razem ,zagęścić mąką rozmieszaną z wodąprzykryć gołąbki liśćmi i polac troszke sosem pomidorowym.dusić gołąbki w piekarniku nagrzanym do 100 - 150 st. aż do momentu kiedy będą miękkie.Podawać polane sosem.
Weronika9