GOŁĄBKI.docx

(12 KB) Pobierz



GOŁĄBKI
http://www.cincin.cc/style_images/cincin/spacer.gif
 

2 średnie główki kapusty lub jedna duża
kilo ryżu
1,5 kg. mięsa mielonego
2 łyżki octu
łyżka soli
przyprawy

W kapuście wyciąć głąb


Kapuste włożyć do dużego garnka, zalać wodą, wsypać łyżkę soli i 2 łyżki octu ( ocet chroni liscie kapusty przed pękaniem) . Gotować aż liście będą miękkie


Kilo ryżu ugotować , ostudzić.


Surowe mięso wymieszać z ryżem, doprawić do smaku.




Farsz zawijać w liście . Garnek polać olejem, położyć w garnku liście kapusty a na liście gołąbki.


sos:

słoiczek przecieru pomidorowego
3 łyzki śmietany
cebula
olej
mąka

Cebulke pokroić w kosteczke, podsmażyć na oleju, podać koncentrat pomidorowy, kiedy sie zagotuje dodać śmietane ciągle mieszając. Wlać wode . Pogotować wszystko razem ,zagęścić mąką rozmieszaną z wodą

przykryć gołąbki liśćmi i polac troszke sosem pomidorowym.


dusić gołąbki w piekarniku nagrzanym do 100 - 150 st. aż do momentu kiedy będą miękkie.

Podawać polane sosem.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin