Piwo jest obecnie jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych. Znane od tysięcy lat, kiedyś chętnie wykorzystywane do celów kulinarnych, dziś pełni role napoju orzeźwiającego
Piwo ma od 3 do 9% alkoholu. Jednak nie jest to tylk źródło "procentów", trunek ten jest bardzo bogaty w witaminy z grupy B, które poprawiają przemianę materii. Zawarte w szyszkach chmielu żywice humuliny i lupuliny działają silnie bakteriobójczo (podobno nawet na prątki gruzlicy i bakterie odporne na antybiotyki) oraz przeciwnowotworowo. Ponadto związki te, mają działanie uspokajające oraz pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie, są pomocne w leczeniu zaburzeń sercowo-naczyniowych, nerwic wegetatywnych i skurczów jelit.
Ponadto piwo zawiera wiele cennych dla organizmu składników mineralnych, które korzystnie wpływają na przemianę materii oraz układ krwionośny, moczowy i nerwowy. Regularne picie piwa (w umiarkowanuch ilościach oczywiście) zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału i wielu chorób naczyniowych, ponadto jego moczopędne działanie, przeciwdziała kamicy nerkowej.
Piwo mogą pijać nawet osoby chore, gdyż ulego ono bardzo szybkiemu strawieniu i jest łatwo przyswajalne przez organizm.
Warto również wiedzieć, iż picie piwa jest zdecydowanie niewskazane przy cukrzycy, podagrze, owrzodzeniu żołądka lub dwunastnicy, marskości wątroby oraz ostrym, chronicznym zapaleniu trzustki.
Jeśli chodzi o zawartość poszczegolnych związków w piwie, to w litrze piwa znajduje się:
· 20% dziennej dawki witaminy B2
· 35% dziennej dawki witaminy B6
· 64% dziennej dawki witaminy PP
· 20% dziennego zapotrzebowanie mężczyzny w potas
· 40% dziennego zapotrzebowanie mężczyzny w fosfor
· 50% dziennego zapotrzebowanie mężczyzny w magnez
· 400 - 600 kcal (jasne - ciemne)
Podsumowując, regularne i umiarkowane picie piwa:
· znacznie obniża ryzyko zawału serca.
· poprawia przepływ krwi przez naczynia wieńcowe
· obniża ciśnienie tętnicze
· wzmacnia ścianki naczyń, chroniąc je przed działaniem wolnych rodników.
· poprawia trawienie
· przeciwdziała tworzeniu się kamieni żółciowych i moczowych
· zapobiega wystąpieniu cukrzycy
· usprawnia pracę wątroby
· poprawia wchłanianie witaminy B12, niezbędnej do budowy czerwonych ciałek krwi
· przyspiesza rozkładanie tłuszczu i białka
· ułatwia regeneracje organizmu
· znacznie powtrzymuje starcze podupadanie organizmu
· poprawia wentylację płuc i wchłanianie tlenu
· hamuje rozwój bakterii, a nawet powstrzymuje gruźlicę
· prowadzi do lepszego ukrwienia nerek i szybszego wydalania płynnych odpadów procesu przmiany materii
· pomaga w zachowaniu sprawności umysłowej mino podeszłego wieku
· pobudza przemianę materii
· stymuluje proces wydzielania enzymów trawiennych i żółci
· działa antydepresyjnie i koi nerwy
avalonne