piwo.doc

(26 KB) Pobierz
Piwo jest obecnie jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych

Piwo jest obecnie jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych. Znane od tysięcy lat, kiedyś chętnie wykorzystywane do celów kulinarnych, dziś pełni role napoju orzeźwiającego

 

Piwo ma od 3 do 9% alkoholu. Jednak nie jest to tylk źródło "procentów", trunek ten jest bardzo bogaty w witaminy z grupy B, które poprawiają przemianę materii. Zawarte w szyszkach chmielu żywice humuliny i lupuliny działają silnie bakteriobójczo (podobno nawet na prątki gruzlicy i bakterie odporne na antybiotyki) oraz przeciwnowotworowo. Ponadto związki te, mają działanie uspokajające oraz pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie, są pomocne w leczeniu zaburzeń sercowo-naczyniowych, nerwic wegetatywnych i skurczów jelit.

Ponadto piwo zawiera wiele cennych dla organizmu składników mineralnych, które korzystnie wpływają na przemianę materii oraz układ krwionośny, moczowy i nerwowy. Regularne picie piwa (w umiarkowanuch ilościach oczywiście) zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału i wielu chorób naczyniowych, ponadto jego moczopędne działanie, przeciwdziała kamicy nerkowej.

Piwo mogą pijać nawet osoby chore, gdyż ulego ono bardzo szybkiemu strawieniu i jest łatwo przyswajalne przez organizm.

Warto również wiedzieć, iż picie piwa jest zdecydowanie niewskazane przy cukrzycy, podagrze, owrzodzeniu żołądka lub dwunastnicy, marskości wątroby oraz ostrym, chronicznym zapaleniu trzustki.

Jeśli chodzi o zawartość poszczegolnych związków w piwie, to w litrze piwa znajduje się:

·  20% dziennej dawki witaminy B2

·  35% dziennej dawki witaminy B6

·  64% dziennej dawki witaminy PP

·  20% dziennego zapotrzebowanie mężczyzny w potas

·  40% dziennego zapotrzebowanie mężczyzny w fosfor

·  50% dziennego zapotrzebowanie mężczyzny w magnez

·  400 - 600 kcal (jasne - ciemne)

Podsumowując, regularne i umiarkowane picie piwa:

·  znacznie obniża ryzyko zawału serca.

·  poprawia przepływ krwi przez naczynia wieńcowe

·  obniża ciśnienie tętnicze

·  wzmacnia ścianki naczyń, chroniąc je przed działaniem wolnych rodników.

·  poprawia trawienie

·  przeciwdziała tworzeniu się kamieni żółciowych i moczowych

·  zapobiega wystąpieniu cukrzycy

·  usprawnia pracę wątroby

·  poprawia wchłanianie witaminy B12, niezbędnej do budowy czerwonych ciałek krwi

·  przyspiesza rozkładanie tłuszczu i białka

·  ułatwia regeneracje organizmu

·  znacznie powtrzymuje starcze podupadanie organizmu

·  poprawia wentylację płuc i wchłanianie tlenu

·  hamuje rozwój bakterii, a nawet powstrzymuje gruźlicę

·  prowadzi do lepszego ukrwienia nerek i szybszego wydalania płynnych odpadów procesu przmiany materii

·  pomaga w zachowaniu sprawności umysłowej mino podeszłego wieku

·  pobudza przemianę materii

·  stymuluje proces wydzielania enzymów trawiennych i żółci

·  działa antydepresyjnie i koi nerwy

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin