NALEWKA WIŚNIOWA DOBRA.doc

(28 KB) Pobierz

NALEWKA WIŚNIOWA DOBRA

·         50 dag bardzo dojrzałych i soczystych wiśni

·         szklanka płynnego miodu pszczelego

·         25 dag śliwek kalifornijskich

·         15 goździków

·         1 litr spirytusu

·         3 szklanki przegotowanej wody


Wiśnie umyć, osuszyć, połowę wydrylować i wsypać wszystkie do gąsiorka. Zalać miodem pszczelim, przykryć ściereczką i odstawić. Mniej więcej po 24 godzinach wsypać goździki oraz wymyte, osuszone i pokrojone w paseczki suszone śliwki. Zalać wszystko litrem spirytusu wymieszanego z 3 szklankami przegotowanej wody. Dokładnie zakorkować gąsiorek i trzymać w cieple przez 10-12 dni, codziennie nim potrząsać. Następnie alkohol zlać, dodać płyn z odciśniętych przez płótno owoców. Całość przefiltrować przez gazę lub bibułę, rozlać nalewkę do butelek i szczelnie zakorkować. Podawać nie wcześniej niż po 6-8 miesiącach.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin