PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SERAMI.docx

(11 KB) Pobierz

PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SERAMI

Ciasto:
250 ml mleka
35 g drożdży świeżych
50 dkg mąki
80 g roztopionego masła
2 żółtka
1 jajko
5 g cukru
szczypta soli

Farsz:
25 dkg szpinaku
2 ząbki czosnku
10 dkg sera ricotta
1 łyżka śmietany kwaśnej
10 dkg sera mozzarella
1 płaska łyżka mąki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
gałka muszkatołowa świeżo starta

Lekko podgrzane mleko wlewamy do miski i dodajemy drożdże, rozcieramy. Wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia - a zostawiłam na pół godziny.  Wsypujemy do miski mąkę, dodajemy sól. Wlewamy rozkłócone jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto dolewając masło. Ja wyrabiałam je w robocie kitchen aid, aż do momentu gdy odchodziło od ścianek. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia - około 40 minut.  Szpinak wrzucamy na patelnie i odparowujemy go. Przekładamy do miski i miksujemy blenderem. Dodajemy ser ricottę, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy łyżkę mąki i ponownie mieszamy. Ser mozzarellę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wsypujemy do szpinaku i mieszamy.  Z wyrośniętego ciasta odrywamy porcje i rozpłaszczamy robiąc z niej kółko. Nakładamy porcje farszu i zlepiamy, albo w formę bułeczki, że farsz jest w środku albo jak ja to robiłam zlepiając przeciwległe boki a z boku zostawała nie zlepiona część. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i zostawiamy na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200'C i wkładamy pierogi na 20-30 minut. Pieczemy do czasu zarumienienia.  Ja kilka posypałam startą mozzarellą pod koniec pieczenia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin