PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SERAMI
Ciasto:250 ml mleka35 g drożdży świeżych 50 dkg mąki80 g roztopionego masła2 żółtka 1 jajko5 g cukruszczypta soliFarsz:25 dkg szpinaku2 ząbki czosnku10 dkg sera ricotta 1 łyżka śmietany kwaśnej 10 dkg sera mozzarella 1 płaska łyżka mąkisól do smaku pieprz ziołowy do smaku gałka muszkatołowa świeżo starta
Lekko podgrzane mleko wlewamy do miski i dodajemy drożdże, rozcieramy. Wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia - a zostawiłam na pół godziny. Wsypujemy do miski mąkę, dodajemy sól. Wlewamy rozkłócone jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto dolewając masło. Ja wyrabiałam je w robocie kitchen aid, aż do momentu gdy odchodziło od ścianek. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia - około 40 minut. Szpinak wrzucamy na patelnie i odparowujemy go. Przekładamy do miski i miksujemy blenderem. Dodajemy ser ricottę, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy łyżkę mąki i ponownie mieszamy. Ser mozzarellę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wsypujemy do szpinaku i mieszamy. Z wyrośniętego ciasta odrywamy porcje i rozpłaszczamy robiąc z niej kółko. Nakładamy porcje farszu i zlepiamy, albo w formę bułeczki, że farsz jest w środku albo jak ja to robiłam zlepiając przeciwległe boki a z boku zostawała nie zlepiona część. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i zostawiamy na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200'C i wkładamy pierogi na 20-30 minut. Pieczemy do czasu zarumienienia. Ja kilka posypałam startą mozzarellą pod koniec pieczenia.
ania2010.1990