TORCIK MELONOWY Z MORELAMI
Składniki na 16 porcji:
10 dag masła
szczypta soli
1 torebka cukru waniliowego
8 dag cukru
3 jajka
18 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
1 mała (425 ml) puszka moreli
750 ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 mały melon o zielonym miąższu
5 łyżeczek żelatyny
2 nektarynki
Miękkie masło utrzyj ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasnokremową masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj kolejno po jednym jajku. Bezpośrednio do masy maślano-jajecznej przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do przykrytej krążkiem pergaminu tortownicy. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175° C. Piecz 20 minut. Placek wystudź w tortownicy. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuść podgrzewając. Melon obierz, z miąższu, półokrągłą łyżeczką powycinaj kulki. Nektarynki pokrój na cząstki. Morele osącz, pokrój na kawałeczki. Kremówkę wymieszaj z cukrem pudrem. Ubij na sztywno. Odłóż 1/3 bitej śmietany, pozostałą połącz z żelatyną. Wymieszaj z kawałeczkami moreli i połową melonowych kulek. Tężejący krem rozsmaruj na przygotowanym spodzie. Wstaw do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie tort wyjmij z lodówki. Zdejmij obręcz tortownicy. Boki i wierzch tortu posmaruj odłożoną wcześniej śmietaną. Udekoruj cząstkami nektarynek i pozostałymi melonowymi kulkami.
tatanka.com