TORCIK MELONOWY Z MORELAMI.doc

(26 KB) Pobierz
TORCIK MELONOWY Z MORELAMI

TORCIK MELONOWY Z MORELAMI

 

 

Składniki na 16 porcji:

 

10 dag masła

szczypta soli

1 torebka cukru waniliowego

8 dag cukru

3 jajka

18 dag mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 łyżek mleka

1 mała (425 ml) puszka moreli

750 ml kremówki

2 łyżki cukru pudru

1 mały melon o zielonym miąższu

5 łyżeczek żelatyny

2 nektarynki

 

              Miękkie masło utrzyj ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasnokremową masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj kolejno po jednym jajku. Bezpośrednio do masy maślano-jajecznej przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do przykrytej krążkiem pergaminu tortownicy. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175° C. Piecz 20 minut. Placek wystudź w tortownicy. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuść podgrzewając. Melon obierz, z miąższu, półokrągłą łyżeczką powycinaj kulki. Nektarynki pokrój na cząstki. Morele osącz, pokrój na kawałeczki. Kremówkę wymieszaj z cukrem pudrem. Ubij na sztywno. Odłóż 1/3 bitej śmietany, pozostałą połącz z żelatyną. Wymieszaj z kawałeczkami moreli i połową melonowych kulek. Tężejący krem rozsmaruj na przygotowanym spodzie. Wstaw do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie tort wyjmij z lodówki. Zdejmij obręcz tortownicy. Boki i wierzch tortu posmaruj odłożoną wcześniej śmietaną. Udekoruj cząstkami nektarynek i pozostałymi melonowymi kulkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin