Jeśli chcesz odzyskać i zachować swoją idealną masę ciała, a także ustawicznie odmładzać swój organizm, jedz jak najczęściej produkty, które zawierają składniki odnawiające i wzmacniające tkanki twojego ciała.
Korzystne efekty uzyskasz już w momencie, kiedy przynajmniej 2/3 twojego jadłospisu będzie składało się z tego rodzaju pokarmów. Jednak pamiętaj, że ostateczny rezultat przeciwdziałania procesom starzenia będzie tym lepszy, im większy procent twojej diety będą stanowiły produkty strukturalne.
Możesz nawet w całości oprzeć odżywianie na wymienionych pokarmach i z pewnością nie zabraknie ci żadnego ze związków, które mają decydujące znaczenie dla budowy i sprawnego funkcjonowania organizmu człowieka.
Robiąc zakupy wyłącznie według listy produktów strukturalnych unikniesz także jedzenia, które zawiera składniki niekorzystnie wpływające na nasz stan zdrowia.
Przede wszystkim nie zjesz niczego, co prowadzi u współczesnych ludzi do rozwoju coraz bardziej powszechnych schorzeń cywilizacyjnych – miażdżycy, cukrzycy, depresji, choroby Alzheimera, zwyrodnień i nowotworów. Na ich powstanie mają wpływ różne czynniki, ale nieprawidłowe odżywianie jest podłożem, na którym rozwijają się wszystkie te schorzenia.
Poznaj produkty strukturalnych, aby dowiedzieć się z jakich powodów są lepsze od innych rodzajów jedzenia, z którego większość ludzi układa swoje jadłospisy nieświadomie narażając się na rozwój schorzeń cywilizacyjnych.
Banany są jednym z najbardziej znanych owoców na świecie, uprawianym już od stuleci przez człowieka. Pochodzą najprawdopodobniej z Azji, skąd w XVI wieku zostały sprowadzone do Ameryki. Obecnie uprawia się banany we wszystkich tropikalnych częściach świata. Ten wyjątkowo wartościowy, smaczny i słodki owoc, łatwy do obrania, jest lubiany nawet przez osoby, które rzadko jedzą owoce.
Banany są bardzo bogate w składniki odżywcze. W 100g zawierają 94 kcal, 1,1 g białka, 0,2g tłuszczu i 23,2g węglowodanów. Są cennym źródłem składników mineralnych jak potas (382mg), magnez (36mg), także cynk i mangan. Banany zawierają witaminy B6, C, K, kwas foliowy i beta-karoten. Zawierają aminokwas – tryptofan, który przekształca się w organizmie w serotoninę – hormon, wpływający na ciśnienie krwi i pobudzający perystaltykę jelit. Serotonina to również hamujący przekaźnik nerwowy, który obniża aktywność nerwową. Stąd biorą się uspokajające właściwości bananów i dlatego najlepiej spożywać je wieczorem, idealnie w postaci koktajlu z jogurtem lub mlekiem sojowym.
• dzięki dużej zawartości potasu obniżają ciśnienie krwi oraz odtruwają organizm
• mają właściwości uspokajające, pomagają na bezsenność
• wzmacniają mięsień serca i zapobiegają zaburzeniom jego pracy
• obniżają poziom cholesterolu we krwi
• dojrzałe banany łagodzą zaparcia i chronią przed chorobą wrzodową
• niezupełnie dojrzałe leczą biegunki
• pektyna zawarta w bananach usuwa toksyczne metale
Banany zawierają dużo potasu i dzięki temu w sposób naturalny usuwają nadmiar wody z organizmu oraz obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi. Zawarte w bananach pektyny, czyli rozpuszczalne włókna roślinne obniżają poziom cholesterolu, z reguły zbyt wysoki u osób z nadwagą, oraz pomagają usuwać z organizmu metale ciężkie. Dojrzałe banany są łagodnym środkiem przeczyszczającym. Tryptofan zawarty w bananach przekształca się w organizmie w serotoninę, która ma właściwości zmniejszania aktywności komórek nerwowych. Przeciwdziała w ten sposób depresji, poprawia koncentrację, a co najważniejsze zmniejsza również apetyt. Banany, ze względu na właściwości uspokajające i nasenne, w programie weekendowym są zalecane jako składnik wieczornego koktajlu.
Czarnymi jagodami warto zastąpić truskawki w koktajlu śniadaniowym jeśli mamy problemy ze wzrokiem. Te smaczne owoce opóźniają proces utraty wzroku chroniąc plamkę żółtą w siatkówce. Zapobiegają też powiększaniu się krótkowzroczności i poprawiają widzenie w ciemnościach. U osób z cukrzycą mogą nawet spowodować częściowe ustępowanie zmian zwyrodnieniowych siatkówki.
Borówki czarne zawierają w 100g około 40 kcal, 0,7g białka, 0,6g tłuszczu i 12,2g węglowodanów. Zawierają znaczne ilości witaminy C, beta-karotenu i kwasu foliowego. Są bogate w pierwiastki śladowe takie jak cynk, mangan i chrom. Jagody zawierają duże ilości antocjanozydów, o właściwościach przeciwutleniających i dobroczynnym wpływie na wzrok.
• zapobiegają degeneracji plamki żółtej oka
• zwalczają i zapobiegają infekcjom pęcherza moczowego
• są skutecznym lekiem na biegunkę
• chronią naczynia krwionośne przed odkładaniem się na nich złogów cholesterolu
• leczą i zapobiegają powstawaniu żylaków
• mają właściwości odmładzające
• wzmacniają naczynia włosowate i kolagen
Jagody są cennym składnikiem weekendowej diety odchudzającej, ponieważ przy stosunkowo niskiej kaloryczności dostarczają duże ilości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Związki zawarte w borówkach wzmacniają kolagen, dzięki czemu zapobiegają wiotczeniu skóry, co jest szczególnie ważne podczas odchudzania. Owoce te mają również łagodne właściwości przeczyszczające i pobudzające pracę jelit.
Czosnek obejmuje około 250 gatunków, ale jako warzywo i przyprawę uprawia się jedynie czosnek pospolity. Niezwykłe właściwości lecznicze czosnku znane są ludziom od tysięcy lat. W starożytności uważano czosnek za lekarstwo na zapalenia i rany, a także uważano, że dodaje sił. W Chinach był cudownym lekarstwem na zapalenie płuc, przeziębienia i gruźlicę. Dla współczesnej nauki odkrył czosnek Ludwik Pasteur, który zauważył, że nawet niewielkie ilości zawartej w czosnku allicyny mają silne właściwości bakteriobójcze. Czosnek zawiera około 100 różnych związków siarki i inne unikalne, charakterystyczne dla niego związki, które powodują, że ma tak wiele właściwości leczniczych. Czosnek najlepiej spożywać w naturalnej postaci, ponieważ dostępne w aptekach bezwonne wyciągi nie zawierają wszystkich cennych związków.
Czosnek zawiera w 100g około 139 kcal, 6,1g białka, 0,9g tłuszczu, 28,4 węglowodanów oraz wiele witamin. Ponieważ spożywany jest w niewielkich ilościach, to wymienione składniki odżywcze w mniejszym stopniu decydują o jego znaczeniu dla zdrowia. Niezwykłe właściwości czosnku związane są przede wszystkim z obecnością składników mineralnych -potasu, selenu, siarki i krzemu - oraz innych związków, jak allicyna, bioflawony, czy działająca przeciwnowotworowo kwercetyna i siarczek dialilu.
• jest naturalnym antybiotykiem
• ma właściwości przeciwwirusowe
• ma silne działanie przeciwutleniające
• skutecznie leczy grzybicę
• obniża ciśnienie tętnicze krwi
• wzmacnia odporność
• zapobiega miażdżycy i obniża poziom cholesterolu we krwi
• chroni przed nowotworami, a nawet leczy niektóre rodzaje raka
• reguluje poziom cukru we krwi
• reguluje metabolizm tłuszczów
• łagodzi objawy zapalenia stawów
Cherbatę zieloną otrzymuje się przez suszenie świeżych liści krzewu Camellia sinensis w lekko podwyższonej temperaturze. Inne gatunki herbat (żółtą, czerwoną i czarną) otrzymuje się przez suszenie liści sfermentowanych. Spośród wszystkich herbat właśnie zielona zawiera najwięcej cennych substancji leczniczych. Herbata bez dodatku cukru nie zawiera kalorii, białka, tłuszczu ani węglowodanów.
• zwiększa koncentrację, zdolność kojarzeni i zapamiętywania, wyostrza zmysły
• wzmacnia system odpornościowy
• obniża poziom cholesterolu
• zapobiega nowotworom
• wzmacnia mięsień sercowy
• zapobiega i łagodzi ataki astmy
• zapobiega tworzeniu się zakrzepów
• garbniki zawarte w herbacie mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
Picie zielonej herbaty podczas kuracji odchudzających jest korzystne, ponieważ napój ten poprawia przemianę materii, oczyszcza organizm, a także wspomaga pozyskiwanie energii z nagromadzonej tkanki tłuszczowej. Filiżanka zielonej herbaty dostarcza również cennych przeciwutleniaczy – katechin, które zwalczają komórki nowotworowe i opóźniają proces starzenia.
Jogurt był przez wieki podstawowym składnikiem diety na wschodzie Europy i w Azji. Ludność spożywająca duże ilości jogurtów słynie z długowieczności. Naturalny jogurt zawiera żywe kultury bakterii z rodziny Acidophilius. Jak wykazały badania, jogurty zwiększają w organizmie poziom gamma-interferonu, wytwarzanego przez układ odpornościowy i pomaga zwalczać wirusy, szkodliwe bakterie i grzyby. Należy wybierać jogurty naturalne, ale nie zupełnie odtłuszczone (najlepiej zawierające 1,5-2% tłuszczu), ponieważ wapń z jogurtów pozbawionych tłuszczu i witaminy A jest trudno przyswajalny. Na opakowaniu powinna znajdować się informacja, że jogurt zawiera żywe kultury bakterii, ponieważ niektóre jogurty poddawane są dwukrotnej pasteryzacji i mogą być ich pozbawione.
100g jogurtu z mleka chudego (1,5% tłuszczu) zawiera 44kcal, 3,4g białka, 1,5g tłuszczu i 4,0g węglowodanów. Jogurt jest bogatym źródłem wapnia (120mg), potasu (157 mg) oraz cynku i miedzi. Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz witaminę A.
• jogurt wzmacnia odporność organizmu
• zapobiega grzybicom
• leczy biegunki
• przeciwdziała reakcjom alergicznym
• zapobiega rakowi jelit i płuc
• jest cennym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia
• jogurt jest dobrze tolerowany przez osoby, które nie mogą pić mleka z powodu nietolerancji laktozy
Wiele osób z nadwagą ma poważne problemy z trawieniem. Jedną z częstszych przyczyn tych dolegliwości jest zbyt mała ilość bakterii niezbędnych w przewodzie pokarmowym do prawidłowego trawienia. Skutkiem ich niedoboru jest złe wchłanianie cennych składników pokarmowych, wzdęcia, zaleganie niestrawionego pokarmu w jelitach, a co za tym idzie ogólne zatrucie organizmu. Osoby cierpiące na tego typu dolegliwości nieświadomie pogarszają swój stan zdrowia wybierając coraz bardziej lekkostrawne, ale jednocześnie przetworzone i zawierające duże ilości pustych kalorii, pokarmy. Eliminowanie z menu najbardziej pożądanych, choć coraz trudniejszych do strawienia produktów zawierających włókna roślinne - świeżych owoców, warzyw, chleba razowego, otrąb, kasz - pogarsza tylko sytuację.
Aby przywrócić konieczną do prawidłowego trawienia fizjologiczną bakteryjną florę jelit konieczne jest uzupełnienie odpowiednich szczepów bakterii poprzez wypijanie jogurtów oraz włączenie do diety dużych ilości błonnika. W pierwszych dniach nastąpi przejściowe zaostrzenie dolegliwości, ale później, kiedy organizm pozbędzie zalegających w jelitach toksyn, a system trawienny odzyska prawidłową sprawno sc, poczujemy się z pewnością znacznie lepiej. Ustąpią wzdęcia, opuchlizny, worki pod oczami i odczujemy przypływ energii, co jest następstwem odtrucia całego organizmu.
Świeżymi lub mrożonymi malinami możemy zastąpić w odchudzaniu weekendowym truskawki. Te aromatyczne owoce zawierają dużo specjalnego błonnika, który wyjątkowo skutecznie stymuluje pracę jelit.
W 100g maliny zawierają 33kcal, 1,3g białka, 0,3g tłuszczu i ok. 12g węglowodanów z czego błonnik stanowi aż 6,7g. Maliny stanowią bogate źródło witaminy C (około 31mg), witaminy B3, kwasu foliowego, potasu oraz cynku i manganu.
• witamina C i kwas foliowy są niezbędnymi dla organizmu przeciwutleniaczami
• maliny mają właściwości rozkurczowe
• łagodzą bóle menstruacyjne
• dzięki dużej zawartości błonnika zapobiegają nowotworom jelita grubego, prostaty i trzustki
• zawierają substancje podobne do aspiryny i dlatego działają przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo
• obniżają gorączkę
Dodatek malin do koktajlu w odchudzaniu weekendowym to skuteczny sposób na oczyszczenie przewodu pokarmowego z zalegających w nim niestrawionych resztek pokarmowych. Maleńkie pestki znajdujące się w malinach nie są trawione przez organizm człowieka, ale są niezwykle skutecznym środkiem na pozbycie się wielu trucizn z organizmu. Po kuracji malinowej z pewnością poczujemy przypływ energii, zauważymy poprawę trawienia i lepsze ogólne samopoczucie.
Z ziaren soi wytwarza się wiele produktów, m.in. sery, pasty, kotlety, napoje i desery. Mocząc i gotując ziarna soi w dużej ilości wody, po odcedzeniu, otrzymuje się mleko sojowe. W sprzedaży występuje najczęściej mleko słodzone brązowym cukrem trzcinowym i wzbogacane w wapń, można też kupić napoje sojowe o różnych smakach, np. waniliowym, truskawkowym czy czekoladowym.
100ml mleka sojowego słodzonego cukrem trzcinowym zawiera średnio ok. 44kcal, 3,3g białka, 1,9g tłuszczu i 2,8g węglowodanów. Naturalne mleko sojowe nie zawiera zbyt dużych ilości wapnia. W sprzedaży jest mleko sojowe wzbogacone tym pierwiastkiem (120mg na 100ml mleka), czyli zawiera go tyle samo co mleko krowie. Mleko sojowe podobnie jak soja jest bogatym źródłem cynku, manganu, selenu, kwasu foliowego i biotyny. W przeciwieństwie do mleka krowiego napoje sojowe nie zawierają laktozy i cholesterolu.
1. zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory
2. wzmacnia układ odpornościowy organizmu
3. łagodzi objawy menopauzy
4. zapobiega osteoporozie
5. opóźnia proces starzenia
6. obniża poziom cholesterolu we krwi
7. zapobiega zawałom, udarom i chorobom serca
Mleko sojowe jest doskonałym składnikiem koktajli w odchudzaniu weekendowym. Zawiera wiele cennych składników mineralnych i witamin. Soja i jej przetwory są niezwykle cennym źródłem przeciwutleniaczy m.in. izoflawonów, fitoestroli, saponin i kwasów fenolowych, które chronią organizm przed uszkodzeniami powodowanymi działalnością wolnych rodników. Duże dawki tych związków w eliksirach odchudzania weekendowego sprawiają, że pozostawanie na niskokalorycznej diecie nie powoduje spadku odporności i osłabienia struktury tkanek.
Morele, choć mniejsze i mniej słodkie od brzoskwiń, są jednak od nich bogatsze w składniki odżywcze. W odchudzaniu weekendowym stanowią główne źródło witaminy A w postaci karotenoidów.
100g suszonych moreli zawiera 240 kcal, 5,0g białka, 0,5g tłuszczu i 56,5g węglowodanów, z czego błonnik stanowi 8,6g. Są doskonałym źródłem potasu (1370mg), magnezu, żelaza, a także pierwiastków śladowych: cynku, boru, chromu, miedzi i manganu. Suszone morele są niezwykle bogate w beta-karoten i luteinę. Podczas odchudzania weekendowego stanowią ważne źródło witaminy B6 oraz cennego flawonoidu – kwercetyny.
1. wzmacniają odporność
2. zawierają przeciwutleniacze chroniące przed nowotworami
3. dzięki zawartości salicylanów mają właściwości przeciwzapalne
4. duża zawartość włókien roślinnych zapobiega powstawaniu zaparć, żylaków odbytu oraz uchyłków jelita grubego
Morele są cennym składnikiem diety weekendowej, ponieważ dostarczają spore ilości witaminy A w postaci beta-karotenu. Zawierają również duże ilości błonnika, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego oraz sprzyja rozwojowi cennej mikroflory w jelitach, co procentuje lepszym trawieniem również po zakończeniu kuracji odchudzającej. Morele są również jednym z podstawowych źródeł węglowodanów w diecie weekendowej. Niedostateczna ilość węglowodanów w diecie może doprowadzić do wielu powikłań zdrowotnych spowodowanych utratą sodu, odwodnieniem organizmu oraz zaburzeniami wchłaniania wapnia. Około 100g węglowodanów w codziennej diecie, także podczas odchudzania, jest konieczne, aby zapobiec nadmiernemu rozpadowi białek organizmu i rozwojowi kwasicy ketonowej (zaburzeniu metabolicznemu polegającym na nadmiernym gromadzeniu ciał ketonowych w tkankach).
Morszczyn (morsztyn) jest glonem z rodziny morsztynowatych. Występuje w Atlantyku, a także w Bałtyku. Dawniej można było spotkać duże ilości morszczynu na plażach, gdy był wyrzucany na brzeg przez morskie fale. Obecnie w związku z zanieczyszczeniem Bałtyku występuje coraz rzadziej. Morsztyn warto dodawać do koktajli odchudzających, szczególnie wtedy, gdy podejrzewamy problemy z przemianą materii. Reguluje on bowiem gospodarkę hormonalną zaburzoną przez niedobór jodu. Wskazany jest zwykle u osób, które po przeprowadzonych kuracjach odchudzających doświadczały dotychczas efektu jo-jo. Morszczyn najłatwiej można kupić w postaci sproszkowanej w aptekach i sklepach zielarskich. Do koktajlu stosujemy płaską łyżeczkę. Morszczyn najlepiej sparzyć wrzątkiem niewielką ilością wrzątku przed zmiksowaniem z pozostałymi składnikami koktajlu.
Morszczyn zawiera duże ilości jodu i bromu (pierwiastka, który wspomaga wchłanianie wapnia i magnezu z pożywienia) oraz inne pierwiastki śladowe. Zawartość mannitolu (alkohol sześciowodorotlenowy) powoduje łagodne działanie przeczyszczające. Morszczyn zawiera również karoten, kwas alginowy oraz fukoksantyny.
1. przyspiesza podstawową przemianę materii
2. usuwa z organizmu toksyny pochodzące zarówno z pożywienia jak i te gromadzące się w tkankach w następstwie wadliwej przemiany materii
3. wypłukuje metale ciężkie z organizmu
4. reguluje gospodarkę jodem
5. zapobiega miażdżycy
6. przeciwdziała zwapnieniom tkanek
7. ma delikatne właściwości przeczyszczające
8. łagodzi objawy zapalenia stawów
Morszczyn jest bogatym źródłem jodu i zapobiega niedoczynności tarczycy. Reguluje pracę tego gruczołu dzięki czemu leczy powstałą na tym tle otyłość. U wielu osób występuje niewielkiego stopnia niedoczynność tarczycy, która nie powoduje powiększenia tego gruczołu, ani przekroczenia norm wydzielania hormonów, ale prowadzi do systematycznego przybierania na wadze. Jeśli podczas urlopu nad morzem chudniemy skuteczniej, niż przebywając w innych rejonach, to prawdopodobnie występują niedobory jodu i dlatego powinniśmy rozważyć dodatek morszczynu do porannego koktajlu diety weekendowej. Nie należy stosować morszczynu podczas ciąży oraz bez konsultacji z lekarzem w przypadku schorzeń tarczycy.
Otręby pszenne mogą stanowić w odchudzaniu weekendowym zamiennik zarodków pszennych. Są od nich mniej kaloryczne i zawierają więcej błonnika, ale mniej witamin i minerałów, dlatego zastępując zarodki powinniśmy stosować dwa razy więcej otrąb, co pozwoli zachować odpowiednią wartość energetyczną koktajlu. Otręby pszenne zawierają mniej tłuszczu i witaminy E niż zarodki, ale są za to od nich bogatsze w witaminę B6, biotynę oraz potas i magnez. Otręby owsiane zawierają podobną ilość kalorii, tłuszczu i witamin co zarodki pszenne, dlatego należy używać ich w ilości takiej, jak zarodki.
Otręby pszenne zawierają w 100g 174 kcal, 14,9g białka, 4,7g tłuszczu i 63,4 g węglowodanów z czego większość, bo aż 45,4g, to węglowodany nieprzyswajalne, czyli błonnik. Zawierają 2,7mg witaminy E, bardzo dużo, bo aż 17,7 mg witaminy B6, 1400 mg potasu i 590 mg magnezu. Są także bardzo dobrym źródłem witaminy K, kwasu foliowego, biotyny oraz pierwiastków śladowych: cynku, miedzi, manganu i selenu
1. ...
hugo_stiglitz1942