Sałatka z makaronem z zupek chińskich.doc

(81 KB) Pobierz

Sałatka z makaronem z zupek chińskich

 

sałatka z chiniolem.jpg

Składniki:

·         2 zupki chińskie (najlepiej rosoły, ja osobiście daję kurczaka curry z Vifona. Mogą tez być inne zupki, ale wtedy zamiast dodanych do nich przypraw zalewamy makaron z łyżką wegety)

·         ogórki kiszone (5-6)

·         słoik czerwonej papryki konserwowej (lub 2-3 papryki  świeże)

·         4 jajka

·         puszka kukurydzy

·         1 por

·         1 cebula (można dać, jak ktoś bardzo lubi, ale nie jest konieczna)

·         majonez (najlepiej kielecki)

·         natka pietruszki

·         sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

              Makaron z zupek wraz z przyprawami zalewamy wrzątkiem (wcześniej należy makaron pokruszyć, w przeciwnym razie będzie on za długi i źle się go będzie jadło) i po 3-4 min odcedzamy. Paprykę, ogórki, cebulę i jajko kroimy w drobną kostkę. Por kroimy w krążki, zalewamy wrzątkiem i po 3-4 min odcedzamy – dobrze jest też go lekko wycisnąć, żeby puścił sok. Wszystkie składniki razem mieszamy. Dodajemy 2 łyżki majonezu (trzeba uważać, żeby nie przeholować – sałatka jest wtedy zbyt „ciężka” ) oraz posiekaną natkę pietruszki (jeżeli robimy sałatkę nie w sezonie, albo po prostu nie mamy pod ręką świeżej natki, może być suszona. Jednak świeża jest dużo lepsza ;-) ). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i całość delikatnie mieszamy. Wierzch można udekorować  pietruszką.

 

Smacznego :))

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin