Śledź "pod pierzynką"
Początek formularza
Składniki: 25 dag solonych płatów śledziowych 3 średnie ziemniaki 1-2 cebule 2-3 marchewki 3 jajka średni słoik majonezu ewentualnie 1 jogurt (200ml) naturalny 25 dag żółtego sera zielona pietruszka Sposób wykonania: Ziemniaki, marchew ugotować w mundurkach, jajka ugotować na twardo. Śledzie lekko odmoczyć i pokroić w kostkę. Układać warstwami od dołu: 3 ugotowane ziemniaki starte na grubej tarce, śledzie krojone w grubą kostkę, cebula drobno pokrojona, majonez pół słoika (można lekko "rozcieńczyć" jogurtem naturalnym), 2-3 ugotowane marchewki starte na grubej tarce, 3 ugotowane jajka też starte, lub drobno pokrojone, majonez pół słoika, posiekana zielenina (np. natka pietruszki), ser żółty starty na drobnej tarce.
DODOX