· 1/2 schabu bez tłuszczu
· 4 łyżki mąki
· 1 mała cebula
· 1 koper włoski
· 2 marchewki
· 2 łyżki oleju
· 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
· 1 1/2 szklanki bulionu
· 1 puszka pomidorów pelati (można zastąpić zwykłymi pomidorami)
· sól i pieprz do smaku
Jak to zrobić: Pokrój schab w centymetrową kostkę. Poszatkuj cebulę. Obtocz mięso w mące. W dużym rondlu podgrzej olej. Wrzuć mięso i cebulę. Smaż 4 min. Pokrój koper włoski na małe kawałeczki, a marchewki w cienkie półtalarki. Wrzuć pokrojone warzywa i pomidory do rondla z mięsem, potrzymaj chwilę na średnim ogniu. Zalej wszystko winem i bulionem. Posól i popieprz tyle, ile lubisz. Duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 35 min. Mieszaj i próbuj. Do tego dania świetnie pasuje spaghetti.
DODOX