Avgolemono - grecka zupa cytrynowa
Początek formularza
Składniki:- 4 szklanki przegotowanej wody - pół szklanki soku z cytryny - cebula - 3 łodygi selera naciowego - mała marchewka - 1/4 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry - po pół łyżeczki mielonego pieprzu i anyżku - 3 żółtka - sok i skórka otar[a z cytryny - 2 łyżki oliwy - sól Wykonanie:Na początku rozgrzej w rondlu oliwę, zeszklij na niej oczyszczoną i drobno pokrojoną cebulę, seler i marchewkę. Następnie dodaj kolendrę, pieprz i anyżek. Chwilę smaż (ciągle mieszając), po czym wlej wodę. Całość doprowadź do wrzenia, a później gotuj 30-40 minut pod przykryciem. Przecedź przez sito i wlej sok z cytryny. Dokładnie ubij żółtka z sokiem i skórkąz cytryny, rozcieńcz dwiema łyżkami wywaru. Rondel z wywarem postaw na małym ogniu i stopniowo wlewaj żółtka. Podgrzewaj, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.
DODOX