- Zamiast powszechnie szanowanej polskiej pomidorówki zapraszam Was na włoską zupę pomidorową. Różni się praktycznie wszystkim: sposobem podawania, gęstością, smakiem. Generalnie polecam do niej drobniutkie makarony i bardzo, bardzo gęstą śmietankę. Dla 4 osób Czas przygotowania: 25 min.
Jak to zrobić: 1. Zagotuj 1 1/2 litra bulionu (warzywnego lub z kury – jak lubisz). 2. Umyj łodygi selera, skrobaczką obierz je ze skórki i pokrój na cieniutkie półtalarki. 3. Posiekaj drobno cebulę. 4. Wrzuć seler i cebulę na zimnej, głębokiej patelni z olejem i zeszklij. 5. Sparz pomidory, zdejmij z nich skórkę, odkrój pestki i miąższ posiekaj w kosteczkę. Następnie wrzuć na patelnię i podsmaż ze dwie minuty razem z cebulką i selerem. 6. Zalej całość gorącym bulionem i chwilę pogotuj. 7. Do bulionu wsyp makaron i gotuj, aż będzie al dente. 8. Posyp pieprzem do smaku. 9. Posiekaj natkę do dekoracji. 10. Rozlej do miseczek. Przed podaniem do każdej miseczki włóż łyżkę gęstej śmietanki i posyp pietruszką. Bon appetit!
drukować
· 1 duża cebula
· 2 łodygi selera naciowego
· 3 dojrzałe pomidory
· 1 pęczek pietruszki
· 1 opakowanie gęstej Ramy Cremefine
· 4 kostki bulionowe
· olej do smażenia
· 4 1/2 łyżki drobniutkiego makaronu (ja użyłem perline)
· pieprz do smaku
DODOX