Wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z ziołami.rtf

(7 KB) Pobierz
W¹tróbki drobiowe w sosie œmietanowym z zio³ami

tróbki drobiowe w sosie śmietanowym z ziołami

 

Składniki:

50 dag wątróbek

cebula

3 łki masła

3/4 szklanki śmietany 18-proc.

pół szklanki mleka

łeczka mąki

2 łeczki musztardy

po pół łeczki suszonej bazylii i rozmarynu

l

świeżo zmielony czarny pieprz

ponadto:

ryż na sypko lub ziemniaki Puree z grzankami i smażoną cebulą Danie w 5 minut WINIARY

i surówka z kwaszonej kapusty

 

Nastaw ryż (albo ziemniaki). Cebu obierz i drobno posiekaj. Oczyszczone wątróbki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i podziel na połówki.

 

W głębokiej patelni rozgrzej masło i smażtróbki razem z cebulą na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli, co jej zabierze 3-4 minuty.

 

Mleko wymieszaj z mą i musztardą, wlej na patelnię i zagotuj i - stale mieszając - dodaj zioła. Takie wątróbki dusi się na małym ogniu (na płytce ochronnej) przez 10 minut, w tym czasie zdążysz przygotować surówkę z kwaszonej kapusty i puree z grzankami i smażoną cebulą Winiary

Uduszone wątróbki zapraw śmietaną, oprósz solą i pieprzem. Należą one do typowych potraw, które podaje się wyłącznie prosto z patelni.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin