Wątróbki drobiowe na sposób wschodni.rtf

(7 KB) Pobierz
W¹tróbki drobiowe na sposób wschodni

tróbki drobiowe na sposób wschodni

 

Składniki:

50 dag wątróbek kurzych

4 łki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

cebula średniej wielkości

2 ząbki czosnku

łeczka posiekanego świeżego imbiru lub pół łeczki suszonego

2 łeczki zmielonej kolendry

pół łeczki kminku indyjskiego jeera (kminku rzymskiego)

2 łki sosu sojowego

5 łek gorącej wody

pół łeczki soli

szczypta świeżo zmielonego pieprzu

ponadto: bagietka

zielona sałata mieszana i Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy WINIARY

 

Przygotuj zieloną sałatę mieszaną. Wątróbki oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i poprzecinaj na pół. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na talerzyku wymieszaj imbir, kolendrę, kminek, sól i pieprz.

 

W rondlu na łce gorącej oliwy (oleju) zeszklij cebulę i czosnek (2-3 minuty) i od razu zestaw je z ognia.

 

Na patelni rozgrzej pozostały tłuszcz i - obtaczając wątróbki w uprzednio przygotowanej mieszance przypraw - smaż je na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony.

 

Usmażone wątróbki przełóż do rondla z cebulą, wlej wodę oraz sos sojowy, zagotuj, a potem duś pod przykryciem na małym ogniu co najwyżej przez 5 minut (nie dłej, bo stracą smak!).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin