DIETA HIPOLIPEMICZNA OPUBLIKOWANA PRZEZ EUROPEJSKIE TOWARZYSTWO MIAŻDŻYCOWE
PRODUKTY ZALECANE
PRODUKTY DO SPOŻYWANIA W UMIARKOWANYCH ILOŚCIACH
PRODUKTY PRZECIWSKAZANE
Produkty zbożowe
Pieczywo z pełnego ziarna. Maca. Owsianka. Ryż. Makaron. Płatki kukurydziane. Musli. Kasze gruboziarniste.
Rogaliki francuskie (croissant)
Nabiał
Mleko chude. Sery chude. Jogurt chudy. Białko jajek. Substytuty jaj.
Mleko półtłuste. Sery: Brie,Cammambert,Edamski, Gouda. Jogurt niskotłuszczowy. Dwa całe jaja na tydzień.
Pełne mleko. Śmietana. mleko skondensowane. Zabielacze do kawy. Sery pełnotłuste. Jogurt pełnotłusty.
Zupy
Zupy warzywne. Chude wywary mięsne.
Zupy zagęszczone. Zupy zaprawiane smietaną.
Ryby
Ryby (z rusztu, gotowane, wędzone) unikać skóry.
Ryby smażone na właściwym oleju.
Ikra. Ryby smażone na nieznanym oleju lub tłuszczu.
Skorupiaki
Ostrygi
Małże i homary.
Krewetki i kalmary.
Mięso
Indyki. Kurczaki. Cielęcina. Króliki. Dziczyzna.
Bardzo chuda wołowina. jagnięta (1 lub 2 razy w tygodniu). Szynka. Bekon. Kiełbasa z cielęciny lub kurczaka. Wątroba dwa razy w miesiącu.
Mięso z widocznym tłuszczem. Kaczki. Gęsi. Kiełbasy. Salami. Pasztety mięsne i inne.
Tłuszcze
Oleje zawierające kwasy wielonienasycone np. słonecznikowy, kukurydziany, sojowy. Oleje zawierające kwasy jednonienasycone np. rzepakowy i oliwa z oliwek. Margaryny miękkie (nieuwodornione) z tych olejów. margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu.
Masło. Smalec. Słonina. Łój. Tłuszcz spod pieczeni. Margaryny twarde. Olej palmowy. Tłuszcze uwodornione.
Owoce i warzywa
Warzywa świeże i mrożone, zwłaszcza strączkowe: fasola,groch, soczewica. Kukurydza. Ziemniaki. Owoce świeże i suszone. Owoce konserwowe niesłodzone.
Ziemniaki lub frytki smażone na dozwolonym oleju.
Ziemniaki pieczone, frytki, warzywa lub ryż smażone na niewłaściwym tłuszczu. Warzywa solone i konserwowe. Chipsy.
Desery
Sorbety. Galaretki. Bezy. Budynie na mleku chudym. Sałatki owocowe.
Lody. Kremy. Budynie na pełnym mleku. Sosy na śmietanie lub maśle.
Wypieki
Ciasta i ciasteczka przygotowane na tłuszczach nienasyconych.
Torty. Przemysłowe wyroby cukiernicze (np. ciastka, paszteciki, babeczki).
Wyroby cukiernicze
Marmoladki
Marcepany. Chałwa.
czekolada. Toffi. Karmelki. Batony kokosowe.
Orzechy
Włoskie. Migdały. Kasztany.
Laskowe, ziemne, pistacjowe i brazylijskie.
Orzechy kokosowe. Orzechy solone.
Napoje
Kawa filtrowana lub instant. Herbata. Woda. Napoje bezkaloryczne bezalkoholowe.
Alkohol. Niskotłuszczowe napoje czekoladowe.
Czekolada. Kawa ze śmietanką. Gotowana kawa.
Sosy, przyprawy
Pieprz. Musztarda. Zioła. Przyprawy korzenne.
Sosy sałatkowe niskotłuszczowe.
Majonezy. Sól. Sosy i kremy sałatkowe. Sosy do mięsa i ryb zawierających tłuszcz.
ola.fred