Ciasto:1 kg ziemniaków,15 dkg bułki czerstwej,20 dkg mąki,2 jaja,natka pietruszki,sól do smaku.Nadzienie:10 dkg kaszy gryczanej,4 dkg suszonych grzybów,8 dkg cebuli,tłuszcz do cebuli, 10 dkg słoniny na skwarki do polania,sól.
Kapustę przebrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą (200 ml), zagotować mieszając. Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z gorącą wodą, przykryć i ugotować. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć, zemleć. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z kaszą i grzybami, doprawić. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą do 0.75 wysokości, ugotować, odcedzić, odparować, zemleć, wymieszać z bułką pokrajaną w kostkę, jajami, mąką i posiekaną natką pietruszki, doprawić. Dalej przygotowywać jak knedle z mięsem.
Kebek