· 1 opakowanie białej fasoli jaśki
· 1 listek laurowy
· 3 ziarenka ziela angielskiego
· 4 kiełbasy śląskie
· 150 g boczku wędzonego
· 2 -3 ząbki czosnku
· 1 duża cebula
· 1 przyprawa do fasoli po bretońsku
· * koncentrat pomidorowy
· * sól, pieprz
· * majeranek
1. Fasolę moczymy w zimnej wodzie dzień wcześniej. Namoczoną fasolę gotujemy z listkiem laurowym i zielem angielskim aż zmięknie. Gdy woda się wygotuje wlewamy tylko wodę gorącą przegotowaną.
2. Na patelni smażymy boczek z cebulą pokrojone w kostkę, nastepnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę lub plasterki.
3. Do ugotowanej fasoli ( fasoli nie odcedzamy z wody) dodajemy cebulę, boczek, kiełbasę i drobno pokrojony czosnek.
4. Całość doprawiamy przyprawami, koncentratem pomidorowym i majerankiem. Gdy fasolka będzie za rzadka można ją zagęścić mąką rozmieszaną z wodą.
prosze