przepis4.pdf

(155 KB) Pobierz
Sałatka ziemniaczana z serem Rougette
Sałatka ziemniaczana z serem Rougette
Rougette – miękki ser z porostem oryginalnej czerwonej pleśni. Skórka nadaje temu serowi charakterystyczny
pikantny smak. Doskonały zarówno jako deser z owocami, składnik sałatek, idealny na deskę serową.
Wyśmienity również do przyrządzania na gorąco np. zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami.) Dostępny jest
zarówno na wagę jak i na sztuki.
Składniki
- 250 g sera Rougette firmy Käserei Champignon
- 400 g ugotowanych ziemniaków w skórkach
- 3 czerwone papryki, przyprawy
- 2 cebule pokrojone w krążki
- 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- 3 łyżki stołowe octu winnego
- 4 gałązki świeżego oregano
- 2 gałązki świeżego tymianku
- ½ pęczka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wymieszać olej i ocet winny, doprawić solą i pieprzem. Umyć i posiekać zioła, dodać pokrojony w
kostkę ser Rougette. Wymieszać i pozostawić marynatę na 1 godzinę. Obrać ziemniaki, cienko
pokroić w plasterki. Do miski dodać pokrojone ziemniaki, cebule, papryki. Wszystko zalać marynatą.
Wymieszać. Pozostawić co najmniej na 15 min.
426365157.001.png 426365157.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin