Chleb pszenno-偶ytni na zakwasie.doc

(169 KB) Pobierz
Chleb pszenno - 偶ytni (na zakwasie)

Chleb pszenno - 偶ytni (na zakwasie)

Chleb pszenno - 偶ytni (na zakwasie)Chleb pszenno - 偶ytni (na zakwasie)

Znakomity chleb na zakwasie. Mi臋kki, spr臋偶ysty 艣rodek, mocno chrupi膮ca sk贸rka. Bardzo lubi臋, gdy w domu pachnie ciep艂ym chlebem ... Przepis Tatter z blogu 'Tatter o chlebie'. Polecam!

Sk艂adniki na zaczyn zakwasowy:

聽聽聽聽聽聽聽聽 100 g p艂ynnego zakwasu 偶ytniego razowego (aktywnego)

聽聽聽聽聽聽聽聽 125 g m膮ki bia艂ej pszennej chlebowej

聽聽聽聽聽聽聽聽 30 g wody

Sk艂adniki zaczynu dobrze wymiesza膰. Umie艣ci膰 w misce i szczelnie przykry膰, pozostawi膰 na 4 godziny do wyro艣ni臋cia w temperaturze pokojowej. W zale偶no艣ci od aktywno艣ci i mocy zakwasu etap ten mo偶e potrwa膰 d艂u偶ej, nale偶y poczeka膰, a偶 przynajmniej podwoi obj臋to艣膰. Zaczyn w艂o偶y膰 do lod贸wki na noc.

Nast臋pnego dnia, godzin臋 przed przygotowaniem ciasta chlebowego, wyja膰 starter z lod贸wki i pokroi膰 na 10 kawa艂k贸w. Zostawi膰 pod przykryciem.

Kawa艂ki zaczynu po艂膮czy膰 z:

聽聽聽聽聽聽聽聽 575 g m膮ki bia艂ej pszennej chlebowej

聽聽聽聽聽聽聽聽 2 艂y偶eczki soli

聽聽聽聽聽聽聽聽 340 - 390 g letniej wody (35 - 39潞C).

Ciasto wy艂o偶y膰 na st贸艂 i zagnie艣膰 (oko艂o 12 minut). Powinno by膰 艣cis艂e i delikatnie lepkie. Zostawi膰 do wyro艣ni臋cia na 4 godziny, sk艂adaj膮c ciasto trzykrotnie podczas ro艣ni臋cia (co godzin臋).

Podzieli膰 na 2 cz臋艣ci i zwin膮膰 w owalne bochenki. Oba w艂o偶y膰 do koszyk贸w z艂膮czeniami do g贸ry i pozwoli膰 im wyrasta膰 przez 3 godziny (mo偶na przetrzyma膰 w lod贸wce przez noc). Bochenki wy艂o偶y膰 na blach臋 wysypan膮 m膮k膮 i naci膮膰 im wierzchy.

Piec w temperaturze 260潞C z par膮 przez 10 minut. Nast臋pnie odwr贸ci膰 chleby o 180 stopni, zmniejszy膰 temperatur臋 do 230潞C i piec oko艂o 20 - 25 minut, a偶 bochenek postukany od spodu b臋dzie g艂uchy. Wystudzi膰 na kratce.

...
Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin